Evb

Hvordan revmatoid artritt påvirker lungene

I tillegg til skadelige ledd, kan revmatoid artritt også påvirke lungene. Den mest alvorlige sykdommen er interstitiell lungesykdom, som kan være vanskelig å oppdage.

Til tross for navnet er ikke revmatoid artritt ikke bare påvirker leddene. Det kan også skade vevet rundt leddene, så vel som dine øyne, hjerte og lunger.

"Vi kaller det revmatoid artritt, men vi burde egentlig kalle det revmatoid sykdom," bemerker Elinor Mody, MD, direktør for Brigham and Women Hospital kvinner Ortopedisk og Joint Disease Center i Boston.

Revmatoid artritt kan skade hele kroppen. I tillegg til leddene, "hjertet og lungene er mest berørt," Mody sier. Legene er ikke sikker på hvordan eller hvorfor revmatoid artritt fører andre organer til å lide. "Vi vet ikke hele historien," Mody sier.

Vi vet at lunge komplikasjoner av revmatoid artritt kan være alvorlige. Anslagene varierer, men lunge komplikasjoner er ansvarlig for opp til 20 prosent av dødsfallene på grunn av revmatoid artritt.

Revmatoid artritt: interstitiell lungesykdom

Revmatoid artritt-assosiert interstitiell lungesykdom, eller RA-ILD, er den mest alvorlige lunge komplikasjon for personer med revmatoid artritt. Denne sykdommen kan være vanskelig å oppdage, men oppstår når lungevevet blir betent og til slutt arrete. Her er hva vi vet:

  • Risikofaktorer. Menn har høyere risiko enn kvinner for denne sykdommen. Selv ikke-røykere kan og utvikle RA-ILD, synes røyke for å øke risikoen.
  • Symptomer. RA-ILD kan forårsake andpustenhet og tørrhoste, men i mange tilfeller fører det ingen symptomer i det hele tatt, noe som gjør tidlig deteksjon vanskelig.
  • Behandling. Mer forskning er fortsatt nødvendig å finne effektiv behandling. "Dette er en vanskelig sykdom å behandle," Mody sier. "Det er en prøveversjon nå skjer med rituximab (Rituxan) for behandling av revmatoid artritt lungesykdom, men ingenting har vært svært vellykket så langt."

Revmatoid artritt: lungefibrose

Betennelse, som slag forårsaket av RA-ILD, kan føre til lungefibrose, eller permanent arrdannelse i luftveiene vev. Dette kan føre til kortpustethet, er da sunne luftblærer erstattet av arrvev. Ekstra oksygen kan bidra til å gjøre puste lettere, men vil ikke reversere skaden gjort av lungefibrose.

Dessverre, metotreksat (Rheumatrex, Trexall), et medikament som ofte brukes til å behandle revmatoid artritt kan forårsake lungefibrose. Hvis du tar dette stoffet, bør legen din overvåke respirasjonsstatus spesielt nøye.

Revmatoid artritt: knuter

Revmatoid artritt kan også føre til knuter for å danne i halsen og på stemmebåndet, forårsaker komplikasjoner som heshet og andre endringer. Knuter kan utvikle seg i lungene så vel, men vanligvis ikke forårsake symptomer og pasienter kan aldri legge merke til dem.

Revmatoid artritt: andre lunge komplikasjoner

Ifølge Johns Hopkins Arthritis Center skader på slimhinnen i lungene, eller pleura, påvirker mer enn halvparten av alle personer med revmatoid artritt, men bare omtrent 15 til 20 prosent opplever symptomer. Problemer:

  • Pleuritt, eller betennelse i pleural vev, forårsaker ubehag i brystet og pustevansker.
  • Effusjon, væske som bygger seg opp i pleural plass rundt lungene, kan føre til en vedvarende hoste, kortpustethet, og en kollapset lunge.

Revmatoid artritt: forebygging av respiratoriske problemer

På grunn av den høye risikoen for komplikasjoner på grunn av revmatoid artritt-assosiert lungesykdom, er forebygging viktig. Å bidra til å redusere risikoen:

  • Røyker ikke. Hvis du gjør det, spør legen din om forslag om hvordan å slutte å røyke umiddelbart. Kjemikalier som finnes i sigaretter kan irritere allerede delikat lungevev, noe som fører til ytterligere komplikasjoner.
  • Ha regelmessige kontroller. Legen bør lytte til lungene og overvåke puste ved hvert besøk. Lungeproblemer som oppdages tidlig kan være lettere å behandle.

Hvis du har revmatoid artritt og opplever kortpustethet, hoste eller andre luftveissymptomer, snakk med legen din. Dette er potensielt alvorlige symptomer som fortjener rask oppmerksomhet.