Evb

Hvordan påvirker kostholdet ditt multippel sklerose risiko?

Er hva du spiser setter deg i fare for å utvikle multippel sklerose?

Leger og andre helsearbeidere anbefaler et sunt kosthold til alle sine pasienter, og spesielt til folk med en kronisk sykdom som multippel sklerose. Hensikten med en slik innstilling er å fremme en sunn livsstil, heller enn å forsøke å forhindre en spesifikk sykdom. Og, i tilfelle av multippel sklerose, med unntak av å inkludere tilstrekkelige nivåer av vitamin D, ikke mye av bevis er tilgjengelig for å kunne forstå hvordan diett kan spille en rolle i utviklingen av sykdommen.

Globalt er multippel sklerose mest utbredt i det sørlige Australia, Nord-Europa og Nord-Europa: jo lenger fra ekvator, jo høyere insidens. Og dette gjelder for Europa så vel: Forekomst av multippel sklerose er lavere i de sørlige statene og høyere i de nordlige statene. På den annen side er det også noen spekulasjoner om rollen til fettrike dietter eller høy-sukker dietter. Dette er basert på ideen om at folk som bor i områder med høyere forekomst tendens til å spise ulike matvarer fra folk som bor i områder med lavere.

Diett som en risikofaktor for ms: bevisene
Mens juryen er ute på en klar sammenheng mellom kosthold og multippel sklerose, er det en god del bevis for å støtte koblingen mellom multippel sklerose og en vitamin D-mangel, og antallet studier er økende. Mens det er klart at det er en sammenheng mellom de to, er det fortsatt usikkert hvor vitamin D-mangel påvirker multippel sklerose eller dets utvikling.

MS og kosthold: vitamin D
En studie av aktiv tjeneste militært personell funnet at personer med høyere nivåer av vitamin D i blodet deres var mindre sannsynlighet for å utvikle multippel sklerose enn de med lavere nivåer av vitamin D, selv om å finne brukt til hvite bare, ikke svarte eller latinamerikanere.

"Mange studier har gitt oss en god kobling mellom vitamin D-status og immunforsvar i MS", sier Heather E. Hanwell, doktorgradskandidat i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Toronto og forfatter av en fersk studie av virkningen av vitamin D på MS. "Vi ønsket å se om vitamin D-status var lavere hos barn som hadde sitt første demyeliniserende hendelse [utstøtingen av myelin skjede, det beskyttende dekket av nerver] og ble senere diagnostisert med MS." I Hanwell studie, presentert på verdenskongressen for behandling og forskning på multippel sklerose, i Montreal, var vitamin D-nivåer signifikant lavere hos barn diagnostisert med MS. "En annen måte å se det på er at som vitamin D-status økt, barna hadde en lavere risiko for å bli diagnostisert," sier hun.

Basert på disse studiene har imidlertid forskere konkludert med at det trengs mer forskning for å forstå nøyaktig hvordan vitamin D påvirker multippel sklerose. "Det er økende bevis knytter vitamin D og risiko for MS", sier Patricia O'Looney, PhD, visepresident for biomedisinsk forskning for den nasjonale multippel sklerose Society. "Videre studier er absolutt nødvendig for å se om vitamin tilskudd kan redusere risikoen for MS. Akkurat nå er det ikke tilstrekkelig bevis for at vitamin D-tilskudd kan påvirke forløpet av MS når den er begynt."

I mellomtiden, noen ting er klart om vitamin D og hvordan det fungerer i kroppen. Dette næringsstoffet spiller en stor rolle i å opprettholde sunne kropper generelt. Det bidrar til å opprettholde immunforsvaret og bekjempe betennelser. Det hjelpemidler i sunn cellevekst, som er nyttig for å forebygge osteoporose, et bein-thinning sykdom som personer med multippel sklerose har økt risiko for. Og vitamin D gir en verdifull generell tjeneste i å forsterke immunforsvaret, noe som er gunstig fordi infeksjoner kan utløse fakkel-ups av MS-symptomer.

Personer med multippel sklerose kan ha nytte av å holde sine nivåer av vitamin D høy gjennom kostholdet. Vitamin D finnes naturlig i enkelte matvarer (inkludert fisk, ost og egg) og er kunstig lagt til andre (melk, frokostblandinger, appelsinjuice, og margarin). Men den enkleste, billigste - og muligens best - kilden til vitamin D er faktisk våre egne kropper: Når sollyset treffer huden vår, det utløser kroppen til å lage vitamin D.

Kosthold og MS risiko: vitamin b12
Andre data tyder på at en annen vitamin - eller mangelen på dem - kan også spille en rolle i utviklingen av multippel sklerose. Lave nivåer av vitamin B12 har vært knyttet til mer alvorlige MS og mer problemer med å komme seg fra alvorlige angrep, eller fakler, av sykdommen. Vitamin B12 finnes i slike matvarer som kjøtt, egg og befestet melk og er også tilgjengelig gjennom vitamintilskudd.

Kosthold og MS risiko: bunnlinjen
Inntil mer er kjent om effekten av diett på multippel sklerose, er det beste alternativet for å opprettholde en diett rik på frisk frukt og grønnsaker, magre proteiner og hele korn og lite sukker og mettet fett. Og øke dine nivåer av vitamin B12 og vitamin D gjennom kosten, og i tilfelle av vitamin D, får bare 15 minutter med soling om dagen vil ikke skade heller (hoppe over solkrem for denne korte perioden, men, som det blokkerer stråler som er nødvendig for produksjon av vitamin D).