Evb

Hvordan koronarsykdom forårsaker hjertesvikt

Koronarsykdom (CAD) kan forhindre at hjertemuskelen fra å få nok blod flyte og oksygen. Over tid, kan det hende at hjertemuskelen bli svekket eller skadet på grunn av redusert blodtilførsel, noe som kan føre til hjertesvikt.

Hvordan skade CAD hjertet mitt plutselig? CAD kan skade hjertemuskelen plutselig hvis du har en betydelig hjerteinfarkt. Et hjerteinfarkt skjer når en tåre utvikler seg i en plakett inne i en av dine koronararteriene og en blodpropp former over tåre. (Dette ligner på hva som skjer når du kutter huden og blodet danner en blodpropp og skorpe.) Denne blodpropp kan fullstendig blokkere din coronary artery og kuttet strømmen av blod til hjertemuskelen, slik at hjertemuskelen ikke får noen oksygen. Hvis hjertemuskelen går uten oksygen for lenge nok, vil området av muskler som normalt blir levert av den blokkerte coronary artery dø.

Hvordan forårsake et hjerteinfarkt plutselig systolisk hjertesvikt? Hvis hjerteinfarkt skader et veldig stort område av hjertemuskelen, er det mulig at evnen til ditt hjerte til å pumpe blod skal plutselig begrenset til en slik grad at du utvikler systolisk hjertesvikt. Dette er en ganske uvanlig komplikasjon til hjerteinfarkt og vanligvis oppstår bare med blokkering av venstre hoved koronar, som leverer det meste av venstre ventrikkel med blod, eller med blokkering av venstre fremre nedstigende arterie som forsyner fremre vegg og noe av den laterale vegg av venstre ventrikkel (et meget stort område).

Et hjerteinfarkt kan også føre til plutselig hjertesvikt hvis det skader mitralklaffen og forårsaker plutselig mitralklaffen oppstøt. Dette betyr at blod fra venstre ventrikkel lekker tilbake i venstre atrium i løpet av hvert hjerte sammentrekning. Mitralklaffen er forankret til hjertemuskelen med små muskler som kalles papillemusklene. Hvis et hjerteinfarkt skader papillemusklene, kan du ha alvorlige mitralklaffen oppstøt og plutselig hjertesvikt, selv om den totale størrelsen på hjerteinfarkt er relativt liten.

Hvordan skade CAD mitt hjerte gradvis? Ischemia er den medisinske termen for hva som skjer når hjertemuskelen ikke får nok oksygen. Iskemi kan bare skje en gang i blant, for eksempel når du trener og hjertet musklene trenger mer oksygen enn det normalt gjør. I slike tilfeller kan du føle brystsmerter eller ubehag (angina), men hjertemuskelen gjenoppretter hvis iskemi går unna. Iskemi kan også være pågående (kronisk) hvis koronararteriene er så innsnevret at de begrenser blodstrømmen til hjertet ditt hele tiden. Dette kronisk mangel på oksygen kan gradvis skade deler av hjertemuskelen. I noen tilfeller kan hjertet ha mange små hjerteinfarkt som du aldri selv føler.

Hvordan virker dette gradvis skade årsak systolisk hjertesvikt? Kronisk iskemi kan tillate at hjertemuskelen å få akkurat nok oksygen til å holde seg i live, men ikke nok oksygen til å fungere normalt. Som et hjerteinfarkt, reduserer pågående dårlig blodtilførsel til hjertemuskelen hjertets evne til kontrakt og får den til å pumpe mindre blod under hvert slag. Jo mindre blod hjertet pumper ut til kroppen din, jo mindre blod det er faktisk pumping tilbake til seg selv gjennom koronararteriene. Sluttresultatet er at hjertesvikt gjør iskemi dårligere, noe som i sin tur gjør hjertesvikt verre.

Hvordan ellers kan CAD ​​gradvis føre systolisk hjertesvikt? Hvis du har en betydelig hjerteinfarkt som skader et stort område av hjertemuskelen, kan du etter hvert utvikle hjertesvikt, selv om det ikke skjer plutselig. Dette skjer som oftest etter at du har hatt et hjerteinfarkt som involverer fremre vegg av hjertet. Etter et stort område av den fremre vegg er ødelagt, pumpes prosentandelen av blod med hver takt (ejeksjonsfraksjon) kan være betydelig mindre. Som et resultat av forsøk på hjertet til å endre form for å maksimere dets pumpeeffektiviteten, referert til som en prosess venstre ventrikkel ombygging. I utgangspunktet endringene i hjertet veggen (myokard) er gunstig. Over tid vil imidlertid venstre ventrikkel utvider og øker i størrelse, noe som gjør hjertet mindre i stand til å pumpe.

CAD også kan føre til gradvis systolisk hjertesvikt ved å forårsake mitralklaffen oppstøt. Hvis et hjerteinfarkt delvis skader en av de papillemusklene knyttet til mitralklaffen, kan ventilen ikke lukker ordentlig, og blod kan lekke inn i venstre atrium når venstre ventrikkel kontrakter. Over tid fører dette til:

  • Den venstre ventrikkel pumping vanskeligere å bevege det ekstra blod som har vendt tilbake til den på venstre atrium.
  • Ventrikkelen strekking og utvidelse for å holde den større volum av blod.
  • Gradvis svekkelse av venstre hjertekammer, noe som kan føre til hjertesvikt.

Atrieflimmer (AF) er en uregelmessig hjerterytme hvor kaotiske elektriske impulser i de øverste hjertekamrene (atriene) hindre synkronisert, effektiv sammentrekning av atriene. CAD kan forårsake dette unormal hjerterytme (arytmi) når et hjerteinfarkt forårsaker redusert venstre ventrikkel-funksjon og en resulterende økning i venstre ventrikkel (LV) trykk. Denne økte LV trykket blir overført til venstre atrium. Dette fører til venstre atrium å strekke seg over tid, noe som kan føre til AF. Utviklingen av AF kan føre til hjertesvikt eller kan gjøre det verre fordi venstre atrium ingen lengre kontrakter skikkelig, noe som i betydelig grad kan begrense levering av blod til venstre ventrikkel og resultere i forverring av hjertesvikt.

Hvordan føre CAD diastolisk hjertesvikt? Alle funksjonene til hjertemuskelen er avhengig av å få nok blod til hjertemuskelen. På samme måte som dårlig blodtilførsel (ischemi) kan redusere hjertets evne til kontrakt, kan det også redusere hjertets evne til å slappe av ordentlig og fylles med blod. Dette kalles diastolisk dysfunksjon. Hvis du også har systolisk hjertesvikt, kan pulsen øke for å kompensere for den reduserte ejeksjonsfraksjon i venstre ventrikkel, og dette kan ytterligere redusere venstre ventrikkel evne til å fylles med blod.