Evb

Hvordan holde seg frisk og regelmessig

En sunn avføring, blant annet, er smertefri og lar deg opprettholde vekten din. Hvis du får problemer med forstoppelse eller diaré, her er informasjon om hvordan man skal håndtere dem.

Du kan ikke liker å diskutere temaet har avføring, men en sunn tarm bevegelse er en naturlig prosess og kroppens måte å fjerne fast avfall.

Avføring: sunn funksjon

En sunn avføring er en som ikke er overdrevent løs, forårsaker ingen smerter, og gir deg mulighet til å opprettholde en ønsket vekt, sier Jonathan P. Kushner, MD, førsteamanuensis i klinisk medisin, direktør for Endoskopi Center University of Cincinnati, Ohio. "Normal er hva noen har levd med over lang tid. Et problem er når noen har problemer med avføring. "En endring i avføring vaner er også en årsak til bekymring.

For folk flest, kan den normale hyppigheten av avføring variere fra tre om dagen til to i uken. Men, sier Dr. Kushner, det betyr ikke at det er galt hvis du har mer eller mindre.

Som for farge, "det varierer fra person til person og måltid til måltid", sier Kushner. Sort lakris og blåbær kan føre til at avføringen til å bli svart, mens rødbeter og tomater kan gi dem en rødlig farge.

"Bli skremt hvis avføringen er fargen på blodet, er ekstremt hvit eller blek, eller løs og sterkt duftende," sier Kushner. "Black, kan vente avføring også indikere et problem."

Avføring konsistens varierer også, sier Richard Wright, MD, professor og sjef, Institutt for indremedisin, Seksjon for gastroenterologi / hepatology, University of Louisville School of Medicine, Louisville, Ky Du kan ha vannaktig avføring til tider normalt, eller det kan tyde på en tilstanden som irritabel tarm syndrom. Forstoppelse kan føre til harde, rullesteinstrender avføring, sier Dr. Wright. Hvis du har problemer med å absorbere fett, kan avføringen være myk og la en fet film på toalettet, sier han.

Avføring: forstoppelse

"Forstoppelse er ganske vanlig," sier Kushner. "Det kan innebære en vanskelig avføring, anstrengelse, smerte, eller gå lenger mellom [bevegelser], noe som kan føre til at tarmen til å være full av avføring og føle deg ukomfortabel." Forstoppelse kan være forårsaket av noe av det følgende:

 • Mangel på fiber
 • Lav vanninntaket
 • Mangel på fysisk aktivitet
 • Medisiner
 • Endringer i rutinen som reise
 • Depresjon
 • En langsom metabolisme på grunn av aldring

"Ved hjelp av en krakk mykner som docusate [Colace] holder vann i avføringen, noe som bidrar til å lindre noen av symptomene forbundet med forstoppelse," sier Dr. Wright. Både Wright og Kushner anbefaler "non-stimulerende, osmotiske avføringsmidler" [Phillips Milk av Magnesia, Miralax] for behandling av forstoppelse. Denne type avføringsmiddel ikke absorberes av fordøyelsesorganene, og bærer med seg vann. Bulk-forming avføringsmidler som psyllium (metamucil) og polycarbophil (fibercon) legge bulk og vann til avføringen og er trygge å bruke hver dag.

Avføring: diaré

Et annet vanlig problem med avføring er diaré. Diaré er en hyppig, løs og vannaktig avføring. "En veldig kort episode med diaré er et ikke et stort problem," sier Kushner. Noe lengre enn en kort bout bør diskuteres med lege.

Årsaker til diaré inkluderer:

 • Magen influensa
 • Matforgiftning
 • Drikke forurenset vann
 • Medisiner som antibiotika og kjemoterapi

Å behandle akutt - plutselig og kortsiktig - diaré, få nok hvile. For kronisk, mer langvarig diaré, kan produkter som inneholder psyllium tykkere avføring og bidra til å regulere tarmen bevegelser.

Med mindre legen råder deg til å ta en over-the-counter antidiarrhea medisiner, bør du ikke ta dem siden de kan forstyrre kroppens mekanisme for å fjerne virus eller mat som forårsaker diaré.

Avføring: når du skal søke medisinsk hjelp

Hvis du er eldre enn 50, forstoppet - og har ikke vært sånn før - snakk med legen din, sier Kushner. En annen bekymring, sier han, er blødninger med avføring, spesielt over 40 år. Blodig avføring kan være forårsaket av en skade eller annen lidelse i fordøyelseskanalen. Se også legen din hvis du har forstoppelse som varer i tre uker eller mer, eller hvis du har noen magesmerter assosiert med forstoppelse eller avføring generelt.

Mens mindre eller svært kortvarige endringer i avføringen er vanligvis ingen bekymring, noen mer betydelige endringer fortjener etterforskning, spesielt hvis forårsaker du problemer eller bekymring.

Avføring: sunne bevegelser

For friske avføring, anbefaler Kushner begrense mengden av rødt kjøtt du spiser, drikker rikelig med væske, og få minst 1000 milligram kalsium om dagen.

"Spis et høyt fiber diett og undigestible plantemateriale som psyllium og kli for å hjelpe presse maten gjennom, "råder Wright. Sikt på 20 til 25 gram fiber per dag. Gode ​​kilder til fiber er:

 • Ferske frukter og grønnsaker
 • Hele korn
 • Bønner, som nyre og pinto

"Unngå bearbeidet mat som ikke har fiber kan bidra til å forebygge forstoppelse", sier Wright. "Og hvis du har divertikulitt, unngå popcorn eller frø."

Til slutt, la naturen gå sin gang. Ignorerer at trangen til å ha avføring i dag kan føre til at du problemer i morgen.