Evb

Hvordan hjelpe noen å ha et astmaanfall

Vil du vite hva du skal gjøre med en person som har problemer med å puste? bevæpnet med litt kunnskap om astmaanfall, kan du være i stand til å bidra til å redde et liv.

Tenk deg at du har tilbudt å ta barnebarn, nevø eller lillebror til skolen. Du kommer til å plukke ham opp i huset hans, men han er ikke i foajeen venter. I stedet du finner ham i sengen, gisper etter pusten. Du vet at han hadde astma og allergi, men du har aldri sett ham i midten av et astmaanfall. Du føler din egen hals hevelse opp fra frykt.

Er du gjør alt du kan for å administrere din astma? Finn ut med vår interaktive checkup.

Hva gjør du?

Zac Kennett, St. Peters, var Mo Kennett gutten i den skremmende scenario. "Det er nesten som om du blir kvalt, men det er langvarig," sier Zac Kennett, nå 22. Han hadde allergier og astma siden barndommen og husker om morgenen hans bestemor kom for å plukke ham opp på skolen, og han kunne ikke puste. Selv om han ikke vet hva som utløste hans astmaanfall den dagen, sier han ikke vet, "Når det skjer, uten riktig medisin og medisinsk behandling, er det ikke kommer til å fikse seg selv."

Snarere enn panikk når en slektning, venn eller fremmed har et astmaanfall foran deg, holde hodet kaldt som Kennett bestemor gjorde. Kjenn skritt å ta - det hele starter med en plan.

Forstå et astmaanfall

Først må du vite hvordan du skal gjenkjenne et astmaanfall. Svekket pust er det klareste tegnet. Det er forårsaket av betennelse i luftveiene. Betennelsen i sin tur stimulerer innstramming av musklene rundt luftveiene. Et astmaanfall kan føre til hosteanfall, tungpustethet, innstramming av brystet, eller en manglende evne til å flytte luft ut av brystet.

Mange mennesker feilaktig tror astmaanfall alltid går hånd i hånd med tungpustethet. "Dette er ikke alltid tilfelle," sier Ernesto Ruiz-Huidobro, MD, FAAAAI, of Allergy and Asthma Healthcare i Lake St. Louis, Mo "For å hvese, du må flytte luft, så hvis de er virkelig hindret, de kan ikke flytte luft, og du kan ikke høre piping. Astma er svært variabelt. Vi ser alltid på hvordan det påvirker den enkelte, "sier han. Det er ingen statistisk tidsramme for hvor lenge et astmaanfall varer. Noen er mildere de du kan administrere hjemme og andre krever behandling på sykehus.

Hva du skal gjøre under et astmaanfall

Fremskritt i måten astma behandling har minimert astmaanfall. "Den siste standarden på omsorg og mål for astma behandling er fullstendig kontroll av symptomer og forebygging av astma angrep," Dr. Ruiz-Huidobro sier. "Vi har som mål for total kontroll av symptomer, og vårt mål er spesialisert terapi."

Men, selvfølgelig, angrep astma fortsatt skje. Og de kan skje til noen som har astma plan du vet ingenting om. Personen kan ikke engang har en plan ennå.

Bruk disse tipsene for å tilby astmaanfall hjelp:

  • Hold deg rolig. Være en beroligende tilstedeværelse. Ruiz-Huidobro sier ditt første ansvar når du arbeider med noen som har en astma angrep er å hjelpe dem å holde deg rolig - berolige dem du er der for å hjelpe. Symptomer på panikk omfatte pustevansker, slik at du ikke ønsker å forverre en allerede stressende hendelse ved tilsynelatende panikk selv. Sørg for at personen sitter opp slik at hans eller hennes pusten forblir like fri som mulig.
  • Eliminere avtrekkeren. Hvis du vet om personens historie av astma angrep, stole på hva du vet, slik som deres astma utløser, sier Ruiz-Huidobro. Vurdere situasjonen for å få dem vekk fra avtrekkeren eller fjern avtrekkeren, hvis mulig. For eksempel hvis du er i nærheten av folk å røyke, bevege seg bort fra dem. Listen over potensielle astma utløser er lang - pollen, støvmidd, mold, fjær, dyr dander, visse matvarer, røyk, skitt, gasser, sykdom, mosjon, stress, kaldt vær eller vindfullt vær, og selv paracetamol (Paracet) - så hvis du ikke vet personens triggere, se om de kan fortelle deg hva de er, slik at du bedre kan vurdere situasjonen.
  • Beredskapsplan. Hvis du ikke allerede vet det, prøve å finne ut om det er en beredskapsplan, som kan inkludere redning inhalatorer (Albuterol, i de fleste tilfeller), bronkodilatatorer og andre anti-inflammatorisk agenter. Les etiketten for å finne riktig dose. Sørg for at personen følger gjennom med instruksjonene. Så spør om hans eller hennes handlingsplan for forverrede symptomer - enten det er bruk av rednings inhalatorer, puste behandlinger, eller å ringe en ambulanse ved første tegn på brystet innstramming.
  • Kjenne tegn på et alvorlig angrep. Se etter eventuelle tegn på at dette er et alvorlig angrep, en som garanterer en tur til legevakten eller i det minste en samtale til legen. Tegn inkluderer hud som ser sugd inn mellom ribbeina og på halsen, en blålig misfarging av lepper, og fortsetter å slite etter pusten flere minutter etter bruk av akuttinhalator.

Til slutt, gjenkjenne når dine handlinger er ikke nok. Hvis trinnene i beredskapsplanen ikke fungerer, eller hvis det ikke er noen plan, vurdere å gå til et presserende omsorgssenter eller ringe en ambulanse umiddelbart. "Jo før, jo bedre," Ruiz-Huidobro sier. "Du har ingen måte å behandle det, og astmaanfall vanligvis ikke bare gå bort på egenhånd."