Evb

Hvordan hepatitt omsorgspersoner kan beskytte seg

Omsorgspersoner må passe på å unngå spredning hepatitt. Det første trinnet i å redusere din risiko er å vite hvordan viruset sprer seg.

Når dine daglige ansvar innebære å ta vare på noen med hepatitt, beskytte deg selv - og andre - er det viktigste. Det er visse tiltak du kan ta for å redusere risikoen for infeksjon. Forstå hvordan hepatitt spres er det første skrittet.

Hepatitt Omsorgssvikt fra A til E

"Folk er veldig forvirret om de forskjellige typene hepatitt," bemerker Thelma kong Thiel, RN, grunnlegger, styreformann og administrerende direktør i Hepatitt Foundation International.

Mens de fem identifiserte typer viral hepatitt - A, B, C, D og E - alt forårsaker betennelse i leveren, de varierer i alvorlighetsgrad og moduser for overføring.

 • Hepatitt A. Denne typen vanligvis ikke føre til kronisk infeksjon. Det skjer vanligvis når en person får i seg mat eller vann som er forurenset med viruset.
 • Hepatitt B. Denne type kan forårsake en mild sykdom varer bare noen få uker, eller det kan utvikle seg til en kronisk tilstand som fører til lever-sykdom eller til slutt, i noen tilfeller, leverkreft. Hepatitt B-virus overføres av infisert blod, sæd, og andre kroppsvæsker.
 • Hepatitt C. Denne typen skrider vanligvis fra en akutt sykdom til en kronisk tilstand som kan forårsake levercirrhose, samt leverkreft. Hepatitt C-virus overføres av infisert blod, sæd, og andre kroppsvæsker.
 • Hepatitt D. Dette alvorlig lever-sykdommen overføres ved kontakt med infisert blod. Det kan bare overleve i en person som allerede er smittet med hepatitt B.
 • Hepatitt E fører vanligvis en akutt infeksjon. Hepatitt e overføres ved inntak av avføring funnet i forurenset vann eller mat.

Fordi hepatitt B og C er vanligvis langsom progredierende sykdom, kan de ta flere tiår å manifestere seg. Mange infiserte mennesker (særlig med hepatitt B) har nesten ingen symptomer. Som et resultat av dette kan en person være infisert og uvitende spre viruset i årevis.

Tatoveringer, piercing og spiker clippers

Selv om hepatitt ikke kan spres gjennom tilfeldig kontakt, kan det overføres gjennom blod og andre kroppsvæsker, så sjanser for å spre viruset økning når huden er ødelagt.

Tatovering og piercing er ofte sitert som potensielt risikabel atferd hvis utstyret som brukes er unsterile eller miljøet er urent, men du kan også bli smittet ved å dele forurenset:

 • Razors
 • Nåler
 • Tannbørster
 • Ørepynt
 • Spiker clippers

Hvordan du kan beskytte deg selv og andre

Å være klar over og hjelpe opplyse andre om risikoen ved hepatitt er viktige omsorgsoppgaver ansvar.

Helsepersonell og alle som har omsorgsoppgaver plikter har større risiko for å pådra hepatitt enn den generelle befolkningen. På grunn av dette, bør pleiere vaksineres mot hepatitt A og B. De vaksiner er effektive. Faktisk har rutinemessig bruk av vaksinene dramatisk redusert antallet nylig rapporterte tilfeller.

I tillegg til å bli vaksinert, er det enkle tiltak som kan hjelpe deg å beskytte deg selv mens omsorg for en person med hepatitt.

 • Håndvask. "Det er såpe som vasker det vekk, ikke vannet," Thiel sier. Pass på å vaske grundig med både såpe og vann.
 • Dekke opp når rydde opp. Når omsorgsoppgaver krever håndtering noe som kan ha kommet i kontakt med infiserte kroppsvæsker, inkludert bleier og skitne klær eller sengetøy, hansker og bruke riktige teknikker for rengjøring og fjerning de berørte elementer. Husk også å bandasje noen kutt, skrubbsår, og selv blåmerker umiddelbart.
 • Rengjør med blekemiddel. Hepatitt B-virus kan leve opp til 10 dager på en tørr overflate, og hepatitt C-viruset kan leve opp til fire dager på en tørr overflate. Ren elementer som kan ha smittet blod på dem ved hjelp av en en-til-10 blanding av blekemidler og vann for å drepe viruset.
 • Ta ekstra forholdsregler når du reiser. Når du reiser i eller omsorg for noen fra et u-land eller region med høy forekomst av infeksjon, ta ekstra forsiktighet for å beskytte deg selv og for å hindre spredning av hepatitt. Vask alltid hendene med varmt vann og såpe, spesielt etter toalettbesøk, skifte en bleie, eller håndtering av mat (inkludert under måltider). Hvis vannet er sannsynlig å bli forurenset, må du bruke et rensemiddel.

Beskytter deg mot hepatitt vil gjøre deg til en mer effektiv omsorgsperson. Husk at en person med en type hepatitt kan fortsatt trekke en annen form av sykdommen. Ta ordentlige sanitære forholdsregler vil hjelpe deg å unngå å spre flere stammer av hepatitt til pasienten og for andre.