Evb

Hvordan esophageal kreft er diagnostisert

Svelge problemer er ofte et første tegn på at en person kan ha kreftfaren. Hvis du er i faresonen for å utvikle esophageal kreft, snakk med legen din med en gang hvis du har dette symptomet.

Hvis du har problemer med å svelge mat, eller føler som om maten ofte blir sittende fast i halsen din, er det på tide å dra til legen for noen diagnostiske tester for å utelukke esophageal kreft, spesielt hvis du har risikofaktorer for sykdommen. Hvis du er en storrøyker eller drikker, eller har betydelig gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), eller Barretts øsofagus (en komplikasjon av dårlig kontrollert GERD), er du på et større risiko for å utvikle esophageal kreft og bør oppsøke lege med en gang.

Diagnostisk testing for kreftfaren

Før noen tester er gjort, vil legen gi deg en fysisk eksamen og spørre om din medisinske historie. Disse spørsmålene kan hjelpe legen avgjøre om du har risikofaktorer for esophageal kreft, og eksamen kan vise fysiske tegn og symptomer på sykdom eller annen helsetilstand.

Det finnes en rekke tester som kan hjelpe diagnostisere eller utelukke esophageal kreft. Disse inkluderer:

  • Øsofageal endoskopi. I denne testen, er hals bedøvet og et tynt rør med en lys på den, som kalles et endoskop, settes inn i spiserøret gjennom nesen eller munnen. Denne muligheten gjør at legen kan se inn i spiserøret for å avgjøre om det er en synlig tumor.
  • Barium svelge test. I denne prosedyren, er pasienter bedt om å drikke en flytende løsning med barium i det (en metallisk stoff som dukker opp på røntgen). Legen tar deretter et røntgenbilde av pasientens stammen, fra spiserøret ned til magen. Den barium hjelper legen å se spiserøret mer tydelig for å oppdage eventuelle esophageal svulster.
  • Biopsi. Hvis legen flekker aa vekst som kan være en en svulst (noen ganger kalt en "masse") i løpet av endoskopi, vil noen vev bli fjernet i løpet av prosedyren for en biopsi. Vevet blir deretter undersøkt under et mikroskop for å bestemme om den masse av celler er den en kreftcelle.
  • CT-scan. Denne testen projiserer et bilde av innsiden av spiserøret, så vel som organene som omgir den, for å fastslå om tumorer eksisterer i spiserøret og nærliggende organer.
  • Endoskopisk ultralyd test. Denne testen bruker både ultralyd og et endoskop. Røret føres ned i spiserøret, deretter bilder sendes til en ultralyd-maskin. Denne testen gjør det mulig for legen å se dypere inn i vevet i spiserøret for å avgjøre om og hvor langt kreften har spredd seg.

Etter en esophageal kreftdiagnose

Hvis noen av disse testene bekrefter en esophageal kreft diagnose, kan legen utføre flere tester for å fastslå hvor avansert kreft er, blant annet hvor langt den har spredd seg og hvor store svulster er. Disse kalles iscenesettelse tester, og kan omfatte ytterligere endoscopies, CT skanner, eller andre skanninger.

Din prognose vil avhenge av scenen der din esophageal kreft er diagnostisert. Du og legen din vil arbeide sammen for å bestemme de behandlinger som passer best til dine behov og er mest sannsynlig å være vellykket i behandling av din kreftfaren.

Husk at en tidlig kreftdiagnose tilbyr de beste sjansene til å lykkes gjennom behandling. Så spør legen din om testing så snart du merker noen bekymringsfulle symptomer, spesielt hvis du har høyere risiko for esophageal kreft.