Evb

Hvordan er psoriasis og psoriasisartritt slekt?

Mange som har psoriasis kan utvikle psoriasis artritt - men det er ikke alltid tilfelle.

Mens du har psoriasis garanterer ikke at du vil utvikle psoriasisartritt, er det langt den største risikofaktoren. Noen mennesker lever i mange år med psoriasis og aldri utvikle psoriasisartritt, mens andre har felles smerte og hevelse og andre symptomer tidlig i løpet av sin psoriasis. For en svært liten minoritet, symptomer på psoriasisartritt er den første indikasjonen på psoriasis.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mange mennesker med psoriasis utvikler psoriasis artritt - Forskerne anslår at alt fra 5 prosent til 30 prosent av personer med psoriasis går på å utvikle psoriasisartritt. Blant personer med psoriasis, de som har psoriasis lesjoner på sine negler eller tånegler er mer sannsynlig å utvikle psoriasisartritt enn de som ikke gjør det.

Negler og psoriasisartritt
"Vi vet at det er en sterk sammenheng mellom det å ha spiker endringer og ha psoriasisartritt... om lag 85 prosent," sier Philip Mease, MD, sjef for den svenske Medical Center Rheumatology Clinical Research Division i Seattle, Wash "Så, en av de tingene vi ser etter hvis spiker endringer er til stede er tilstedeværelsen av psoriasisartritt. For eksempel, hvis personen har hvite endringer eller et falleferdig natur av negler eller tånegler, kan dette være assosiert med psoriasisartritt. " Bakgrunnen for denne tilkoblingen mellom spiker psoriasis og leddgikt er også ukjent, ifølge Dr. Mease og andre eksperter.

Huden-joint psoriasisartritt tilkobling
I begynnelsen kan det virke merkelig at en hud og felles tilstand bør være nært beslektet. Men begge betingelsene er konsekvensen av en underliggende immun problem i systemet, slik at det ikke er virkelig overraskende at sykdommen kan manifestere seg i forskjellige former i forskjellige deler av kroppen.

Familiens historie og psoriasisartritt
Hvis du har psoriasis, er den neste største risikofaktoren for å utvikle psoriasis artritt ha et familiemedlem med psoriasis og / eller psoriasisartritt. Om lag 40 prosent av personer med psoriasis artritt har et familiemedlem med en av disse betingelsene.

Identifisere psoriasisartritt
"Det vi håper på i fremtiden," Mease sier, "er at det vil være enklere måter å forutsi hvilke pasienter med psoriasis er til syvende og sist kommer til å få psoriasisartritt." Dette kan være mulig ved hjelp av gen-chip teknologi, hvor folk bærer et kredittkort-lignende enhet som identifiserer en bestemt gen profiler. Den viktigste faktoren er imidlertid for leger, spesielt hudleger, og sykepleiere som har omsorg for pasienter med psoriasis til å være oppmerksomme på symptomer på leddsmerter, stivhet og så videre, legger han til. Når en pasient rapporterer disse symptomene, bør hudlege henvise ham eller henne til en revmatolog, spesialitet lege som er mest erfarne på behandling av psoriasisartritt.

Selv om det ikke er noe spesielt du kan gjøre for å redusere risikoen for psoriasisartritt, hvis du allerede har psoriasis, er forskere undersøker ideen om at tidlig oppdagelse og behandling kan i det minste bidra til å redusere felles skader forårsaket av psoriasisartritt. Behandlinger som kan hjelpe inkludere sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler (DMARDs), medisiner som reduserer eller stopper skade fra psoriasis, psoriasis artritt og andre forhold og biologiske medisiner som Enbrel (etanercept), Humira (adalimumab), og Remicade (infliksimab).