Evb

Hvordan er multippel sklerose behandles?

Disse MS medisiner og behandling kan bli en del av behandlingsplanen.

MS er en kompleks sykdom, og så er dens behandling. Mens det er ingen kur for multippel sklerose, dusinvis av narkotika og andre behandlinger finnes for å behandle sykdommen er mange symptomer. Standard praksis hadde vært å vente til en person led to eller flere MS-anfall før du starter behandling. Men nyere studier tyder på at behandling av MS tidlig kan minske skade på det sentrale nervesystem og eventuelt bremse utviklingen av sykdommen.

I det siste tiåret, kan medikamentell behandling som reduserer antall angrep og selv bremse utviklingen av MS har blitt vanlig. The National Multippel sklerose Society medisinske rådgivende styre anbefaler nå at behandling med sykdomsmodifiserende legemidler begynne så snart som mulig etter at en sikker diagnose av anfallsvis MS. Nøyaktig hvilke behandlinger en pasient og hans eller hennes lege velger avhenger av individuelle faktorer, blant annet kurs og alvorlighetsgraden av sykdommen. Medisinsk behandling for MS, og andre behandlingsalternativer, er beskrevet nedenfor:

MS behandling: sykdomsmodifiserende legemidler:
Så langt har seks sykdomsmodifiserende medikamenter blitt godkjent av US Food and Drug Administration (FDA) for bruk hos personer med MS:

  • Interferon og glatiramer. Interferoner er naturlig forekommende proteiner som bekjemper invaderende virus. Forskere er ikke sikker ennå hvordan interferoner jobbe i MS, men de synes å beskytte det sentrale nervesystemet fra kroppens eget immunsystem. Glatirameracetat (Copaxone) brukes til å bekjempe remitterende MS. Det er en syntetisk sammensetning fremstilt av stoffer som finnes i myelin. Hvordan Copaxone hjelper på MS er ikke helt forstått, men det sannsynlig bidrar til å endre kroppens immunsystem også. Alle disse stoffene har potensielt alvorlige bivirkninger. Fire behandlinger er godkjent for behandling av anfallsvis MS. De omfatter interferon beta 1-a (Avonex, Rebif), interferon beta 1-b (betaseron) og glatirameracetat (Copaxone). Hver av disse medikamentene reduserer antallet og alvorlighetsgraden av angrepene, og noen kan forsinke utbruddet av funksjonshemming. Stoffet injiseres enten under huden (betaseron, Rebif, Copaxone), eller i muskelen (Avonex). Disse behandlingene er noen ganger referert til som ABCR terapi etter den første bokstaven i navnet på de godkjente legemidler.
  • TYSABRI (natalizumab) ble godkjent for behandling med tilbakefall av former av MS for å redusere hyppigheten av kliniske forverringer (attakk). Det ble imidlertid tatt av markedet på grunn av rapporter om en sjelden komplikasjon som kalles progressiv multifokal leukoencefalopati (PML). 5. juni 2006, FDA godkjennes på nytt TYSABRI som monoterapi behandling for relapsing former for multippel sklerose (MS) for å bremse utviklingen av uførhet og redusere hyppigheten av klinisk tilbakefall. TYSABRI er kun tilgjengelig for pasientene som deltok i TOUCH sikkerhet overvåkingsprogram. Informasjon om TOUCH programmet finner du på: http://www.tysabri.com/tysbProject/tysb.portal.
  • Novantrone (mitoxantrone) er godkjent for behandling av sekundær progressiv MS, progressive-relapsing MS og forverring anfallsvis MS. Opprinnelig utviklet for å bekjempe kreft, har Novantrone vist seg å redusere tilbakefall og bremse utviklingen av uførhet. Det gis intravenøst. Forskere er fortsatt uklart nøyaktig hvordan dette stoffet motvirker MS, men mistenker de at det innebærer undertrykkelse av immunforsvaret. Det har mange potensielt alvorlige bivirkninger, inkludert effekter på hjertet.

MS behandling: kortikosteroider
Inntil ankomsten av sykdomsmodifiserende legemidler, var steroider medisiner av valget for behandling av MS. Pasienter fortsatt bruke narkotika, som reduserer betennelse, for å administrere akutte anfall av MS. Ofte leger vil foreskrive høye doser levert intravenøst. Ofte foreskrevet steroider inkluderer deksametason (Decadron), metylprednisolon (Solu-Medrol) og prednison (Deltasone). Disse medikamenter har også alvorlige bivirkninger og kan kun bli brukt i kortere perioder.

MS behandling: plasma utveksling
Leger vanligvis vurdere denne behandlingen, også kjent som plasmaferese, bare for 10 prosent eller så av MS-pasienter som ikke responderer godt på behandlingen av akutte anfall med steroider. I plasmapheresis, helsepersonell ta blod fra MS pasient og erstatte den flytende delen, eller plasma, med en annen væske. Siden plasma inneholder antistoffer, fjerner denne prosessen antistoffer som kan angripe myelin. (Det fjerner ikke røde eller hvite celler.) Pasienter får sine plasma-free blodet tilbake i en blodoverføring. Plasmaferese brukes til å behandle flere autoimmune sykdommer, og så langt har hatt blandet suksess med primær og sekundær progressiv MS-pasienter.

MS behandling: komplementære og alternative behandlingsformer
Personer med MS kan bruke komplementære og alternative behandlingsformer for å redusere symptomer på sykdommen. Som ofte er tilfelle med komplementær og alternativ medisin, er det vanskelig å si hva verdien av behandlingen er siden det er få vitenskapelige studier har blitt gjennomført for å teste sikkerheten og effektiviteten. Noen behandlinger som tiltrekker interesse er tilskudd med vitamin D og antioksidanter vitaminer, og kostholdet inneholder lite mettet fett og høyt i visse fettsyrer.

MS behandling: fremtidig behandling trender
Forskere ser på flere nye behandlingstilbud som kan påvirke utviklingen av MS. Kliniske studier som tester sikkerheten og effektiviteten av potensielle behandlinger, kan være et alternativ for noen pasienter. For en oversikt over kliniske studier av behandlinger for MS, se Clinicaltrials.gov eller Centerwatch.com. Noen interessante forskningsområder i MS er:

  • Immunterapi: Som båndene mellom immunsystemet og MS har blitt tydeligere, har forskerne studert om narkotika og teknikker som demper immunsystemet kan styre forløpet av sykdommen. Noen nyere kliniske studier er lovende, men medisiner og behandlingsformer ha alvorlige bivirkninger. Nærmere bestemt, kan agenter som undertrykker immunsystemet forlate pasienter åpne for infeksjoner.
  • Remyelination: Forskere ser på måter å reversere skade på myelin og stimulere dannelsen av nytt vev. Så langt studier på dyr viser at stoffene kalles monoklonale antistoffer, samt to legemidler som demper immunsystemet, kan bidra til å gjenoppbygge myelin.
  • Immunsystem manipulasjon: Etterforskere ser på flere måter å endre måten immunforsvaret fungerer hos pasienter med MS. Disse metodene inkluderer å ødelegge eller deaktivere cellene som angriper myelin.