Evb

Hvordan er kreft i skjoldbruskkjertelen diagnostisert?

Kreft i skjoldbruskkjertelen er diagnostisert gjennom en biopsi, etter en fullstendig medisinsk historie og fysisk. Finn ut hvilke kreft i skjoldbruskkjertelen symptomer bør sende deg til legen.

Spør oppmerksom på tegn og symptomer er den beste tilnærmingen til å diagnostisere de fleste skjoldbrusk kreft tidlig. Kreft i skjoldbruskkjertelen kan forårsake noen av følgende symptomer:

  • En knute, klump eller hevelse i nakken, noen ganger vokser raskt
  • Smerte på forsiden av halsen, og til å gå opp til ørene
  • Heshet, eller annen stemme endring som ikke går bort
  • Problemer med å svelge
  • Pusteproblemer (følelsen som om man var "puste gjennom et sugerør")
  • En hoste som fortsetter og er ikke på grunn av en kald

Hvis du har noen av disse tegn eller symptomer, snakk med legen din med en gang. Mange ikke-kreft forhold (og noen andre kreft i halsen) kan føre til at noen av de samme symptomene. Skjoldbruskkjertelen knuter er vanlige og er vanligvis godartet. Men den eneste måten å finne ut sikkert er å ha en medisinsk vurdering. Jo før du får en riktig diagnose, jo raskere kan starte behandling, og jo mer effektiv behandling vil være.

Kreft i skjoldbruskkjertelen: historie og fysisk eksamen

Hvis du har tegn eller symptomer som tyder på at du kan ha kreft i skjoldbruskkjertelen, vil helsepersonell ønsker å ta en fullstendig medisinsk historie. Du vil bli spurt spørsmål om mulige risikofaktorer, symptomer og eventuelle andre helseproblemer eller bekymringer. Hvis noen i din familie har hatt kreft i skjoldbruskkjertelen (spesielt medullær kreft i skjoldbruskkjertelen) eller binyrene svulster kalt feokromocytomer, er det viktig å fortelle legen din så kan det bety at du har høy risiko for denne sykdommen.

En fysisk eksamen vil gi mer informasjon om tegn på kreft i skjoldbruskkjertelen og andre helseproblemer. Under eksamen, vil legen være spesielt oppmerksom på størrelsen og fastheten til skjoldbruskkjertelen og eventuelle forstørrede lymfeknuter på halsen.

Biopsi

Selve diagnostisering av kreft i skjoldbruskkjertelen er laget av en biopsi, der cellene fra den mistenkelige område blir fjernet, og sett på under mikroskop. Den enkleste måten å finne ut om en skjoldbruskkjertelen klump eller nodule er kreft er med en tynn nål aspirasjon (FNA) av skjoldbruskkjertelen nodule.

Denne typen biopsi kan vanligvis gjøres i legens kontor eller klinikk. Legen vil plassere en tynn, hul nål direkte inn i nodule å ta ut (aspirate) celler og noen dråper av væsken i en sprøyte. Legen gjentar vanligvis denne prosedyren to eller tre ganger i løpet av samme avtale for å ta prøver fra flere områder av nodule. Cellene kan deretter bli sett på under mikroskop for å se om de ser kreft eller godartet.

Før biopsi kan lokal anestesi bli injisert i huden over nodul, men i noen tilfeller er en bedøvelse kanskje ikke er nødvendig i det hele tatt. En potensiell komplikasjon av biopsien er forlenget blødning, men dette er sjelden, bortsett fra i mennesker med blødningsforstyrrelser. Sørg for å fortelle legen din hvis du har en blødning lidelse.

Denne testen er vanligvis gjort på alle skjoldbrusk knuter som er stor nok til å merkes. Dette betyr at de er større enn omtrent en centimeter (omtrent en halv tomme) på tvers av. Hvis en nodule er for lite for legen å føle, noen ganger FNA biopsier kan gjøres ved hjelp av en ultralyd-maskin for å hjelpe legen finne det rette stedet å sette nålen.

Om to tester i hver 10. kanskje må gjentas fordi utvalget ender opp som ikke inneholder nok celler. Om sju av ti FNA biopsier vil vise at nodule er godartet. Kreft er tydelig diagnostisert i bare én av hver 20 FNA biopsier.

Noen ganger testresultatene kommer tilbake som mistenkelig eller atypisk. Dette skjer når FNA funnene ikke kan vise sikkert om nodule er godartet eller ondartet. I slike tilfeller kan en mer involvert biopsi være nødvendig for å få et bedre utvalg, spesielt dersom legen har grunn til å tro at nodule kan være kreft. Dette kan inkludere en biopsi ved hjelp av en nål eller et større kirurgisk "åpen" biopsi eller en lobectomy (fjerning av kjertelen på den ene siden av luftrøret). Kirurgiske biopsier er gjort i en operasjonsstue mens du er under narkose (i en dyp søvn).

Kreft i skjoldbruskkjertelen: blodprøver

Ingen blodprøve kan fortelle om en skjoldbrusk nodule er kreft. Imidlertid kan tester av blod nivåer av thyroid-stimulerende hormon (TSH eller thyrotropin) brukes til å kontrollere den generelle aktiviteten i skjoldbruskkjertelen. Denne informasjonen kan brukes til å hjelpe å velge imaging tester (ultralyd eller kjernefysiske skanner) for den første evalueringen av en skjoldbrusk nodule. Nivåer av skjoldbrusk hormoner (T3 og T4) kan også måles for å få en følelse av skjoldbruskkjertelen funksjon.

Thyroglobulin

Thyroglobulin er et protein laget av skjoldbruskkjertelen. Dens måling i blodet kan ikke brukes for å diagnostisere kreft i skjoldbruskkjertelen. Men det kan være nyttig etter behandling. En vanlig måte for å behandle kreft i skjoldbruskkjertelen, er å fjerne det meste av skjoldbruskkjertelen ved kirurgi og så bruke radioaktivt jod (ved hjelp av de høye dosene for behandling) for å ødelegge eventuelle gjenværende thyroid-celler. Disse behandlinger bør føre til et svært lavt nivå av thyroglobulin i blodet. Hvis det ikke er lav, kan dette bety at kreft i skjoldbruskkjertelen er fortsatt til stede. Hvis nivået stiger igjen etter å være lav, er det et tegn på at cancer kan komme tilbake.

Kalsitonin

Hvis medullært skjoldbruskkjertelen karsinom (MTC) er mistenkt eller hvis du har en familiehistorie med sykdommen, kan blodprøver for kalsitonin nivåer hjelpe fortelle om MTC kan være til stede. Denne test er også nyttig å se etter den mulige tilbakefall etter behandling av MTC. Fordi kalsitonin kan påvirke kalsiumnivå i blodet, kan disse bli sjekket også.

Carcinoembryonic antigen (CEA)

Personer med MTC har ofte høye blodverdier av et protein som kalles carcinoembryonic antigen (CEA). Tester for CEA kan noen ganger hjelpe fortelle om kreft er tilstede.

Andre tester

Du kan ha andre blodprøver også. For eksempel, hvis du er planlagt for operasjonen, vil tester gjøres for å sjekke blodceller, for å lete etter blødningsforstyrrelser, og for å kontrollere funksjonen til lever og nyrer.