Evb

Hvordan er blodtrykket måles og hva betyr tallene?

Lær hva blodtrykket ditt tallene betyr, og hvordan de er målt.

Når du besøker din helsepersonell, et blodtrykk er målingen en av de viktigste rutinemessige tester du vil ha.

Blodtrykket er kraften som utøves av blodet mot blodårene dine. Som hjertet pumper, tvinger det blod ut gjennom blodårene som frakter blod gjennom kroppen din. Arteries holde nedtrapping i størrelse før de blir små fartøyene, kalt kapillærer. På kapillær nivå, er oksygen og næringsstoffer løslatt fra blodet og levert til organer.

Typer av blodtrykk

Det finnes to typer blodtrykk: Systolisk blodtrykk refererer til trykket inne i blodårene dine når hjertet er pumping, diastoliske trykket er trykket inni blodårene dine når hjertet hviler mellom beats.

Når blodårene dine er friske og utvidet, flyter blodet lett og hjertet trenger ikke å jobbe altfor hardt. Men når blodårene dine er for smale eller stiv, blodtrykket stiger, hjertet blir overarbeidet, og arteries kan bli ødelagt.

Måling av blodtrykket

Blodtrykket måles med et instrument som kalles en blodtrykksmåler. Først blir en mansjett plasseres rundt armen og oppblåst med en pumpe til sirkulasjon vil bli avskåret. En liten ventil deflates sakte mansjetten, og legen måler blodtrykket bruker et stetoskop, plassert over armen, for å lytte etter lyden av blodet pulserer gjennom arteriene. Det første lyden av brusende blod refererer til det systoliske blodtrykket, når lyden forsvinner, indikerer det andre tallet det diastoliske trykket, det blodtrykket ditt hjerte i ro.

Blodtrykket måles i millimeter kvikksølv (mm Hg) og registrert med systolisk antall først, etterfulgt av det diastoliske nummer. For eksempel vil en normalt blodtrykk registreres som noe under 120/80 mm Hg.

Blodtrykket kan påvirkes av faktorer som:

  • Røyking
  • Kaffe eller andre koffeinholdige drikker
  • En full blære
  • Nylig fysisk aktivitet

Blodtrykk er også påvirket av din følelsesmessige tilstand og tid på døgnet. Siden så mange faktorer som kan påvirke blodtrykket, bør du få blodtrykket tatt flere ganger for å få en nøyaktig måling.

Hva er normalt blodtrykk?

Eksperter anser normalt blodtrykk til å være mindre enn 120/80 mm Hg. Basert på befolkningsdata, om lag 42 prosent av alle voksne i Europa har normalt blodtrykk. På et tidspunkt, blodtrykk på eller over 120/80 og mindre enn 140/90 ble ansett som normal til høy, og disse tallene er nå betraktet som pre-hypertensive. Blodtrykk konsekvent på eller over 140/90 regnes som høyt blodtrykk eller hypertensjon.

Blodtrykket stiger normalt som du alder og vokse. Normal blodtrykk opplesninger for barn er lavere enn for voksne, mens blodtrykksmålinger for voksne og eldre tenåringer er like.

Blodtrykket kan også være for lav, en tilstand som kalles hypotensjon. Hypotensjon refererer til blodtrykk lavere enn 90/60. Symptomer på hypotensjon omfatter svimmelhet, besvimelse, og noen ganger sjokk.

Sjekke blodtrykket hjemme

Mange mennesker kan lære å kontrollere sitt blodtrykk hjemme. Du kan kjøpe blodtrykk kits som bruker mansjetter eller elektronisk digital teknologi på apoteket, en medisinsk forsyning butikk, eller en Internett-forhandler.

Siden høyt blodtrykk kan eksistere uten noen symptomer, er det viktig å kjenne dine tall. Høyt blodtrykk kan føre til hjerneslag, hjerteinfarkt, hjertesvikt og nyresvikt.

Få blodtrykket kontrolleres er rask, smertefri, og en av de viktigste tingene du kan gjøre for å bedre din helse.