Evb

Hvordan er akutt lymfatisk leukemi diagnostisert?

Etter en medisinsk historie, vil legene ta en rekke prøver og laboratorietester for å diagnostisere akutt lymfatisk leukemi. Lær hva du kan forvente.

Hvis du viser symptomer på akutt lymfatisk leukemi (ALL), vil legen ønsker å få en medisinsk historie, spør deg spørsmål som hvor lenge du har hatt symptomer og om du har noen risikofaktorer.

Legen vil sannsynligvis gjøre en fysisk eksamen for å se etter eventuelle hovne lymfeknuter, blødning eller blåmerker, eller tegn på infeksjon. Blodprøver vil trolig bli gjort. Hvis disse foreslår leukemi, legen din (kalt en onkolog), som kan gjøre ett eller flere av testene som er beskrevet nedenfor.

Typer prøver som brukes til å diagnostisere akutt lymfatisk leukemi

Blodprøver. Blodprøver til testene blir ofte tatt fra en vene i armen.

Beinmargsprøver. I benmarg aspirasjon, er en tynn nål brukes til å trekke opp en liten mengde væske benmargen. Under en benmarg biopsi, en liten sylinder av ben og marg (omtrent en halv tomme lang) fjernes med en litt større nål.

Begge prøvene er vanligvis tatt samtidig fra baksiden av hoften (bekken) bein. Pasienten ligger vanligvis på sin side og i huden over arealet er renset. Før prøven tas, blir huden og deretter på overflaten av baksiden av hoftebenet nummen med medisin. Da legen gjør et lite snitt for å sette i en nål. Nålen beveges gjennom benet med en vridende bevegelse. Noen ganger trykket av nålen går inn i beinet er smertefulle, men den bare varer en kort tid. Under aspirasjon, er de suger ut ofte smertefullt for et øyeblikk. Etter at biopsi er gjort, vil trykket bli satt på området for å bidra til å forhindre blødninger.

Disse testene brukes til å fortelle om en person har leukemi. De kan også gjøres under behandlingen for å se hvor godt behandlingen virker.

Spinal kranen (lumbar punktering). Denne viktige testen ser ut til leukemiceller i cerebrospinalvæsken (CSF), som er den væske rundt i hjernen og ryggmargen. For denne test blir en liten nål settes gjennom huden, mellom beina i ryggraden, og inn i rygg-hulrom i den nedre ryggen. Da noe av væsken rundt i hjernen og ryggmargen (cerebrospinalvæske eller CSF) er tatt ut. Væsken blir så på for å se om det har leukemiceller i den. En lumbalpunksjonen kan også brukes til å sette stoffer inn i CSF for å forsøke å forhindre eller behandle spredning av leukemi til ryggmargen og hjernen.

Lab tester for akutt lymfatisk leukemi

En eller flere laboratorietester kan gjøres på prøvene for å avgjøre om en person har akutt lymfatisk leukemi (ALL), for å finne ut hva subtype av alt er det, og / eller å hjelpe lære hvor avansert sykdommen er.

Blodlegemer og andre blodprøver. Endringer i antall forskjellige typer blodceller og hvordan cellene ser under et mikroskop kan foreslå leukemi. De fleste mennesker med ALL har for mange hvite blodlegemer, ikke nok røde blodlegemer, og ikke nok blodplater. Dessuten vil mange av de hvite cellene være blasts, en type umodne celler som vanligvis ikke finnes i blodet. Disse cellene fungerer ikke slik de skal.

Folk som allerede er kjent for å ha leukemi vil ha tester gjort for å måle mengden av visse kjemikalier i blodet. Disse testene kan bidra til å fortelle hvor godt nyrene og leveren fungerer.

En lege med spesiell opplæring i blodsykdommer ser på alle de biopsiprøver (beinmarg, lymfeknute vev, blod og spinalvæske) under et mikroskop. Legen ser på størrelsen og formen til cellene, så vel som andre funksjoner for å klassifisere de celler i spesifikke typer. Et viktig mål med denne prosessen er å se om cellene ser moden. De mest umodne celler kalles blasts. Antallet blaster i benmargen er viktig i å fortelle om en person har leukemi. Normalt Eksplosjonene er aldri mer enn fem prosent av benmargceller. En person med ALLE har minst 20 prosent til 30 prosent av blaster i sin benmarg.

Laboratorietester. Andre spesielle tester som ser på blod, benmarg, og til og med DNA, hjelpe legen avgjøre hvilken type leukemi en person har. Du kan høre noen av de følgende begrepene: cytochemistrry, cytogenetikk, PCR, FISH, og immunocytochemistry. Dette er komplekse medisinske og kjemiske tester. Legen din kan fortelle deg hvilken av disse du måtte trenge.

Imaging tester for akutt lymfatisk leukemi

Imaging tester gjør bilder av innsiden av kroppen. Fordi leukemi ikke danner vanligvis svulster, imaging tester er ikke alltid nyttig. For personer med ALL, er disse testene gjøres oftere å se etter infeksjoner eller andre problemer i stedet for leukemi selv.

X-stråler. Chest X-stråler kan tas for å se om det er en lungeinfeksjon. De kan også vise hovne lymfeknuter i brystet.

CT (computertomografi) skanner. Disse er spesielle typer røntgen der en bjelke beveger seg rundt i kroppen, ta bilder fra ulike vinkler. Bildene blir kombinert av en datamaskin for å vise en del av kroppen. Denne testen kan hjelpe fortelle om noen lymfeknuter eller organer i kroppen din er hoven.

CT ta lengre tid enn vanlig røntgen. Du må ligge stille på et bord mens de blir gjort. Under testen, beveger bordet seg inn og ut av skanneren, en ring-formet maskin som fullstendig omgir bordet. Du kan føle litt trangt mens bildene blir tatt. Spiral CT er nå tilgjengelig i mange medisinske sentre. Denne type CT-scan bruker en hurtigere maskin.

Ofte etter det første settet med bildene er tatt, kan du få en injeksjon av en kontrast fargestoff, eller du kan bli bedt om å drikke litt kontrast materiale. Dette bidrar til bedre disposisjon blodårer og organer. Et andre sett av bilder tas deretter.

Injeksjonen kan føre til at du føler deg skylles eller varm i ansiktet eller andre steder. Noen mennesker får elveblest (kløende). Noen kan ha mer alvorlige allergiske reaksjoner som pusteproblemer, svimmelhet, eller passerer ut. Sørg for å fortelle legen før skanningen hvis du noen gang har hatt en reaksjon på noen kontrast materiale som brukes for røntgenstråler.

MRI (magnetic resonance imaging). MR bruker sterke magneter og radiobølger for å lage detaljerte bilder av kroppen. MR er nyttig i å se på hjernen og ryggmargen. MR tar lengre tid enn CT. Du kan plasseres inne i et rør, som kan føles begrensende. Nyere, mer åpne MR-maskiner noen ganger være et annet alternativ. MR maskinen lager høy summende og dunkende lyder som du kan finne urovekkende. Noen steder gir deg hodetelefonene for å stenge ut dette.

Ultralyd. Ultralyd er bruken av lydbølger for å lage bilder av organene. Det kan bidra til å vise om nyrer, lever eller milt er forstørret. Den kan også brukes til å se på lymfeknuter. Dette er en enkel test for å ha gjort. Du bare ligge på et bord og en tryllestav flyttes over den delen av kroppen som skal undersøkes.

Gallium skanne og bein scan. Disse testene bruker en litt radioaktivt stoff som er satt inn i blodet. Den kjemiske oppsamles i områder av kreft eller infeksjon. Disse områdene, kalt "hot spots", kan bli plukket opp av et spesielt kamera. Disse testene kan være nyttig når en person har skjelettsmerter som kan være forårsaket av enten infeksjon eller kreft i skjelettet.