Evb

Hvordan å gjenkjenne symptomer på hjerteinfarkt - og iverksette tiltak

Hvis du vet hva du skal se etter, kan du hjelpe - og kanskje redde livet til - noen har et hjerteinfarkt.

Hjerteinfarkt er en av de skumleste av helsemessige kriser. Alle frykter dem - men vet du tegn på et hjerteinfarkt (teknisk kalt hjerteinfarkt, eller MI) eller hva du skal gjøre hvis du eller noen nær deg kan være å ha en? Ganske enkelt å vite hvordan man skal svare på et hjerteinfarkt kan redusere risikoen for død.

Definere hjerteinfarkt

Du kan tenke deg et hjerteinfarkt som en hendelse som de dramatisk portrettert på TV - noen tviholdt brystet og kollapset på gulvet. Men nøkkelen til å forstå et hjerteinfarkt er å vite hva som skjer under huden.

Er du gjør alt du kan for å administrere ditt hjerte tilstand? Finn ut med vår interaktive checkup.

"Et hjerteinfarkt er den plutselige utbruddet av blokkering av en arterie i hjertet, vanligvis som følge av dannelsen av en blodpropp, "sier Kunjan Bhatt, en hjertespesialist ved Austin Heart Hospital i Texas.

En blodpropp er en masse av blodceller som holder sammen. Den vanligste erfaringen vi har med blodpropp er når et kutt stopper blødning og danner en skorpe. Blodpropp som forårsaker hjerteinfarkt begynne inni koronararteriene, de blodårene som forsyner hjertemuskelen med friskt, oksygenrikt blod. Din blodpropper i et forsøk på å helbrede en pause i plakk, eller fettavleiringer, som kan være innsnevring i blodårene dine. Som en blodpropp vokser, det "resulterer i redusert eller fraværende blodtilførsel til hjertemuskelen, og følgelig død av muskelen," Dr. Bhatt sier.

Dette er grunnen til at selv en ikke-dødelig hjerteinfarkt kan skade hjertet, fører det til å fungere dårlig og forårsaker hjertesvikt eller arytmi (uregelmessig hjerteslag).

Tegn på hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt symptomer inkluderer:

 • Brystsmerter eller ubehag - som Bhatt beskriver som «klassisk venstre-sidig og press-aktig, altså følelsen av at en elefant sitter på brystet." Et annet begrep folk bruker for å beskrive denne følelsen er "klemme".
 • Smerte går nedover venstre arm
 • Pain flytte opp til venstre side av kjeven
 • Smerter eller ubehag i ryggen eller magen
 • Svette
 • Kvalme eller kaster opp
 • Kortpustethet
 • Svimmelhet
 • Besvimelse

Bhatt understreker at ikke alle pasienter har disse klassiske symptomer.

"Eldre pasienter, diabetikere, og kvinner kan noen ganger ha atypiske symptomer som en skarp smerte i brystet," sier han. Andre klager over en følelse av dårlig fordøyelse. Siden tid er kjernen, er det bedre å søke medisinsk hjelp hvis du har mistanke om et hjerteinfarkt enn å vente og se om symptomene blir bedre.

Svare på et hjerteinfarkt

Hvis du sterk mistanke om at du har et hjerteinfarkt, ta disse trinnene:

 • Tygge aspirin. "Tygg en 325-milligram tablett av aspirin," råder Bhatt. Tygging aspirin får det inn i systemet ditt raskere enn bare svelge det. Aspirin bidrar til å redusere blodpropp i blodet ditt - men dette behandler ikke hjerteinfarkt. Selv om symptomene lette opp, har du fortsatt bør gå til legevakten.
 • Ta nitroglyserin. Dersom legen har allerede foreskrevet en nitroglyserin medisiner, bør det tas nå. Ikke ta andres nitro, imidlertid.
 • Ring 911 umiddelbart. Behandling for hjerteinfarkt fungerer best innen en time, og klokken begynner tikker med de første symptomene. Siden ambulansepersonell kan vanligvis begynne behandling, slik som å gjøre en EKG og starte en intravenøs linje, bør du ta alltid ta en ambulanse til sykehuset. Husk å fortelle 911 operatør nøyaktig hvor du er - og deretter holde seg på linjen.

Hvis noen nær deg ser ut til å være å ha et hjerteinfarkt, i tillegg til å gi ham aspirin og hans foreskrevet nitroglyserin og ringer 911, kan du også:

 • Starte HLR. Hvis en person med symptomer på hjerteinfarkt slutter å puste og mistet bevisstheten, kan hans hjerte har sluttet å slå. Hvis dette skjer, vil du ikke være i stand til å føle en puls, og HLR (hjerte-lungeredning) må startes umiddelbart. Rope for noen å ringe 911, hvis du ikke allerede har, og deretter:
  • Gjør hands-bare HLR: Bruk begge hendene plassert over hverandre, raskt og jevnt skyv opp og ned på midten av pasientens bryst. Målet for 100 presser et minutt. Starter gjenopplivning dobler sjansen for at en person med hjertestans vil overleve - og nyere studier viser at jo flere kompresjoner, eller presser, du gjør på brystet av noen som har hjertet har stoppet, desto større er sannsynligheten de vil overleve.
  • Ikke bekymre deg eller gjøre munn-til-munn-metoden.
  • Hvis du ikke vet hvordan du gjør HLR, be om hjelp fra andre rundt deg.

HLR er så viktig for overlevelsen av noen å ha et hjerteinfarkt som det er verdt å ta en klasse hvis du ikke allerede har disse ferdighetene. For å finne en CPR klasse nær deg, ta kontakt med et lokalt sykehus, besøke europeiske rødt kryss, eller søk etter en klasse på den europeiske Heart Association nettside.

Visste du at færre enn én av tre personer som har et hjerteinfarkt - selv når det er andre mennesker rundt - får den hjelpen de trenger? Med denne grunnleggende informasjon, kan du gjøre en forskjell i den statistikken.

For de siste nyhetene og informasjon om leve et hjerte-sunn livsstil, følger på Twitter fra redaktørene av.