Evb

Hvem får cøliaki?

Arv og andre autoimmune sykdommer sette deg i fare for cøliaki. Finn ut hvor vanlig cøliaki er, og hvis du er i faresonen.

Cøliaki, også kalt cøliaki sprue, er en av de mest utbredte genetiske lidelser i verden - og likevel det store flertallet av mennesker med cøliaki ikke engang vet at de har det.

Ifølge Cøliaki Foundation, 97 prosent av personer med cøliaki forblir udiagnostisert. "Cøliaki er en genetisk lidelse som er vanlig i personer av europeisk avstamning. Det er mindre vanlig hos asiater og afrikanere," bemerker John Birk, MD, sjef for gastroenterologi ved University of Connecticut Health Center i Farmington.

I Europa, mer enn to millioner mennesker har cøliaki. Hvis søsken, foreldre eller barn har cøliaki, har du omtrent en fem prosent risiko for å utvikle sykdommen selv. Cøliaki blir aktiv hvis du er utsatt for gluten, et protein som finnes i hvete, bygg og rug. Hvis du har cøliaki, skader gluten inntaket ditt intestinal fôr og gjør det vanskelig å absorbere næringsstoffer fra maten.

Leger gang trodde man at cøliaki startet i barndommen, men nå vet at cøliaki kan starte når som helst. Grunnen til at det begynner senere i noen mennesker er fortsatt ukjent. Infeksjon, graviditet, kirurgi, og psykologiske traumer, derimot, er alle faktorer som kan utløse cøliaki symptomer.

Cøliaki: rolle autoimmunitet

Cøliaki er ansett å være en autoimmun sykdom. Dette betyr at immunforsvaret, som normalt beskytter deg fra eksterne inntrengere som virus eller bakterier, blir overstimulert og angriper kroppens eget normale celler og vev. Ikke overraskende, andre autoimmune sykdommer er mer vanlig hos personer med cøliaki.

"Noen som har uforklarlig anemi eller unormal leveren blodprøver, spesielt hvis de har autoimmune sykdommer som diabetes eller tyreoiditt, bør sjekkes for cøliaki," råder Dr. Birk. Noen av de vanligste autoimmune sykdommer forbundet med cøliaki omfatter:

  • Type 1 diabetes, som typisk oppstår i barndommen og krever behandling med insulin
  • Systemisk lupus, en lidelse som kan føre til leddgikt og nyreskader
  • Sjøgrens syndrom, en sykdom som fører til alvorlig tørrhet i munnen og øynene sammen med artritt
  • Autoimmun thyroid sykdom, en tilstand der en unormal immunrespons fører til enten en over-eller under-aktiv skjoldbruskkjertel
  • Addisons sykdom, det underproduksjon av kritiske hormoner laget av spesielle kjertler over nyrene
  • Revmatoid artritt, en tilstand som forårsaker alvorlig hevelse og smerte
  • Autoimmun hepatitt, kronisk betennelse i leveren
  • Dermatitis herpertiformis, blemmer hudskader, ofte funnet på ekstremiteter, noe som påvirker 15 til 25 prosent av personer med cøliaki

Cøliaki: andre helseeffekter

Fordi cøliaki kompromisser kroppens evne til å behandle næringsstoffer, kan effekten av sykdommen være vidtrekkende. "Mennesker med cøliaki kan også ha osteoporose fra fiasko til å absorbere nok vitamin D og kalsium. De kan ha laktose intoleranse på grunn av betennelse i tarmen. Mangeårig betennelse i tarmen kan også føre til kreft i tarmen og lymfom, som er både mer vanlig i cøliaki, "bemerker Birk.

Hvis du tror du kan være i faresonen for cøliaki, er det enkle blodprøver som kan fortelle hvis immunforsvaret ditt er å lage antistoffer, eller spesialiserte proteiner, mot dine egne celler og vev. Dersom disse testene er positive, kan legen deretter ta en liten biopsi fra tarmen for å gjøre en sikker diagnose.

Den gode nyheten om cøliaki er at en glutenfri diett vil hindre ytterligere skade på tarmen. Eksisterende skade leges vanligvis innen tre til seks måneder hos barn, lengre hos voksne. Cøliaki kan være vanskelig å gjenkjenne fordi symptomene kan variere mye fra person til person. Hvis du har uforklarlige symptomer, en familie historie av cøliaki, eller hvis du har en av de tilknyttede forhold, se gastroenterolog og få sjekket.