Evb

Hva som utløser gikt angrep?

Indentifying din gikt utløser - enten medisinske problemer, visse medisiner, eller til og med øl - kan hjelpe deg med å minimere risikoen for et angrep.

Gikt påvirker omtrent 6 millioner mennesker i Europa, oftest menn og eldre. Denne smertefulle tilstanden er forårsaket av forekomster av urinsyre krystaller - fra nedbrytingen av celler og enkelte matvarer - i leddene.

En akutt gikt angrep kan komme på raskt. Mens det er noen ganger ingen åpenbar årsak, ofte er det en klar kobling til en ekstern faktor. Kjenner disse faktorene kan bidra til å redusere antall fakler.

Medisinske problemer knyttet til gikt angrep

"Gikt er forbundet med en rekke metabolske problemer," sier Lawrence Brent, MD, sjef for divisjonen for revmatologi ved Albert Einstein Medical Center i Philadelphia.

Noen av disse problemene er gruppert sammen under det som er betegnet det metabolske syndrom og omfatter diabetes og pre-diabetes, høyt nivå av kolesterol og triglyserider (en type fett), fedme primært i mageregionen, og høyt blodtrykk. Disse faktorene har vært knyttet til økt risiko for å utvikle gikt.

Gikt angrep-fedme-tilkobling

Det har ikke gått tapt på det medisinske miljøet at økningen i antall personer med gikt sammenfaller med dagens fedme-epidemien. Fedme har blitt knyttet til gikt i studier som har søkt deltakere i mange år. Dette antas å være fordi både et høyt kaloriinntak og overvekt kan øke nivået av urinsyre i kroppen, og minske dets klaring av nyrene. Høye triglyseridnivåer hos menn er også forbundet med økt urinsyre i blodet, en tilstand som kalles hyperurikemi.

Du kan i det minste delvis reversere gikt risiko ved å stikke til en lav-kalori diett og ser på din vekt. Men ta en fornuftig tilnærming. Mens en lav-kalori diett kan hjelpe deg å miste vekt, kan veldig ekstreme dietter som tar av for mye for fort øke urinsyre i blodet.

Mat og drikke som kan utløse en gikt angrep

Noen matvarer, inkludert innmat og visse typer sjømat, inneholder komponenter som kalles puriner som brytes ned til urinsyre. Overflødig forbruket av disse matvarer kan føre til hyperurikemi og gikt. Imidlertid er den sterkest assosiasjon mellom diett og en gikt bluss øl, som er kjent for sin høye mengder av puriner. "Overstadig drikking kan spesielt utløse nødbluss på gikt," bemerker Dr. Brent. Interessant, er å drikke vin assosiert med lavere urinsyre.

Gikt angrep: hjerte-og karsykdommer lenker

"Vi har også ofte se folk med nyoppstått hjertesykdom eller slag, hjertesvikt, eller en kirurgisk prosedyre å få gikt," fortsetter Brent. Faktisk en gjennomgang av hjertetransplanterte pasienter funnet at opptil 12 prosent hadde gikt for første gang etter sin operasjon, som kan raskere utvikle seg til kroniske, joint-ødeleggende gikt.

Diuretika tatt av de med hjerte-og karsykdommer kan også øke risikoen for gikt angrep. Diuretika, foreskrevet for å redusere overflødig kroppsvæske, kan redusere clearance av urinsyre i nyrene, og dermed øke urinsyre i blodet og risikoen for en gikt angrep.

Medisiner kan forårsake en gikt angrep

"Interessant", sier Brent, "starter en medisiner for å senke urinsyre kan faktisk føre bluss på gikt." Dette er fordi disse medikamentene kan forårsake urinsyre å svinge, forverrer kroppens inflammatoriske system, og disse svingningene kan føre til en gikt angrep. På grunn av dette problemet, har du sannsynligvis ikke bør begynne å ta slike legemidler i løpet av en akutt gikt fase.

En annen medisin som kan indusere gikt er ciklosporin (Neoral, Sandimmune, Gengraf), foreskrevet for dem som har hatt organtransplantasjoner eller som har en autoimmun sykdom. Nyrene har en tøff tid å fjerne den.

Andre medisiner som kan føre til hyperurikemi og kanskje en gikt angrep inkluderer aspirin ved høye doser og stoffet levodopa (Sinemet, Larodopa), foreskrevet for personer med Parkinsons sykdom. The vitamin niacin (nikotinsyre eller B3) kan føre til en oppblussing, også.

Mer gikt angrep utløser å vurdere

Andre faktorer å være klar over er:

Dehydrering. Brent sier at en gikt angrep kan skje når noen er dehydrert, noe som skjer når folk blir syke og ikke drikker nok vann og andre væsker. "Eller hvis de har diaré og oppkast, og kanskje deres nyrene ikke fungerer godt," legger Brent.

Infeksjon. Infeksiøs artritt er en smertefull felles syndrom forårsaket av bakterier. Det kan skje sammen med gikt, selv om dette er ganske sjeldne. Mens en gikt angrep kan oppstå når noen er syk med en infeksjon som lungebetennelse, ifølge Brent, skjer dette hovedsakelig ikke på grunn av infeksjonen, men fordi personen blir dehydrert.

Skade. Være skadet, for eksempel knuste tå, kan føre til en gikt angrep. "Skade trenger ikke å være alvorlig," Brent forklarer, "bare vri ankel eller fot kan utløse et anfall av urinsyregikt." Urinsyre, eller urat, krystaller synes også å danne lettere i skadde ledd, uavhengig av om skade er like før gikt angrep eller på et tidligere tidspunkt i pasientens liv. Dette kan omfatte skade gjennom osteoartritt - det er en signifikant korrelasjon mellom de to.

Stress Juryen er fortsatt ute på om stress kan starte en gikt angrep;. Brent er i leiren som sier det ikke er.

Av alle årsaker til gjentatte gikt angrep, sier Brent, en av de største er at gikt pasienter ikke lytte til sine leger: "Vi ser pasienter i løpet av et akutt anfall, men de kommer ikke for en oppfølging besøk. Vi så se dem igjen etter et år med samme problem, og du kan se det har vært mer skade. "

Ta forholdsregler for å unngå triggere for en gikt angrep, og hvis du har en fakkel til tross for din beste innsats, må du oppsøke lege og tidsplan som oppfølging avtale før du forlater kontoret.