Evb

Hva som forårsaker irritabel tarm syndrom?

Legene er ikke sikker på hvorfor noen mennesker opplever IBS, men de har noen innskytelser om hva som kan forårsake syndromet.

En sunn kolon er som et bankende hjerte. I tillegg til nerver og hormoner som regulerer bevegelsen i tykktarm, holder elektriske aktiviteten i musklene sine innholdet i tykktarmen beveger seg i et sunt tempo, mye på samme måte kroppen din styrer hjerteslagene dine.

Men når noe går galt, kan det føre til irritabel tarm syndrom (IBS), som betyr at bevegelsen i kolon hastigheter opp (forårsaker diaré) eller bremser ned (forårsaker forstoppelse). Når du har diaré, din kolon ikke absorberer nok vann før innholdet flytte ut under en avføring. Og når du har forstoppelse, absorberer kolon for mye vann. I begge tilfeller kan du også føle oppblåsthet, magesmerter og kramper.

Hva som forårsaker IBS?
Forskere har ennå ikke oppdaget hvorfor noen mennesker opplever IBS, men det er noen teorier om hva som forårsaker det:

 • Unormale serotoninnivået. Én dominerende teori er at IBS er relatert til serotonin i tarmen, sier Steven Field, MD, en gastroenterolog og klinisk assisterende professor i medisin ved New York University School of Medicine i New York City.

  Du har kanskje hørt om serotonin som en kjemisk i hjernen som bidrar til å regulere humøret. Men, faktisk, er at arbeidet bare en brøkdel av jobben sin. Mens en prosentandel av kroppens serotonin er funnet i hjernen din, er det også funnet i veggene i tykktarmen. Det kan det regulere tarmen sammentrekninger og bevegelser og skiller ut væske, sier Dr. Fields.

  Forskere har funnet ut at hvis du har en unormal mengde av serotonin i tarmen eller hvis serotonin i tarmen ikke fungerer slik det skal, kan det føre til IBS symptomer, sier Fields. Det kan være grunnen til at noen mennesker ser en forbedring i sine IBS symptomer når de tar antidepressiva, hvorav mange arbeidet ved å justere serotoninnivået.

  Analyser av studier som har testet effekten av antidepressiva på IBS symptomer har funnet at narkotika forbedre den generelle symptomer, inkludert magesmerter og diaré. Forskere har funnet ut at en av tre personer som ble behandlet med en trisykliske antidepressiva (en klasse av antidepressiva som påvirker opptaket av serotonin) opplever en betydelig bedring i symptomer.

 • Bakteriell overvekst. Noe forskning har funnet at personer med IBS har en overvekst av bakterier i deres tynntarmen, noe som kan være en årsak til IBS symptomer.

  Det kan forklare hvorfor studier har funnet at å ta en antibiotika kan gi IBS lider lindring fra sine symptomer.

  I en fersk studie av 87 voksne med IBS, ga forskerne pasientene enten en muntlig antibiotika eller en placebo tre ganger om dagen i 10 dager. Etter behandling, ble de bedt om alvorlighetsgraden av symptomene, inkludert diaré, forstoppelse, magesmerter og oppblåsthet. De som hadde tatt antibiotika rapportert en større generell forbedring i IBS symptomer sammenlignet med de som tok placebo. Dessuten varte den forbedring 10 uker, selv etter at de har sluttet å bruke antibiotika.

 • Bakteriell infeksjon. Noen mennesker som har hatt en bakteriell infeksjon, eller gastroenteritt, i sin mage-tarmkanalen går på å utvikle IBS.

Andre teorier implisere stress, kosthold, og betennelse i tarmen. Mens antidepressiva og antibiotika kan bidra til å lette noen av symptomene, er det andre måter å få lindring også - gjennom andre medisiner, redusere stressnivået, og ved å endre kosthold. Hvis du har symptomer på IBS, er det alltid viktig å oppsøke lege.