Evb

Hva slags vegetarianer er du?

Det er mange måter å være vegetarianer. Lære om de forskjellige typer, fra veganere til fruitarians.

En størrelse passer ikke alle når det kommer til vegetarisme. Mat og helse eksperter sier at flere og flere mennesker vedta noen form for vegetarisk kosthold, men hva de velger å spise og ikke spise avhenger av hvilken type vegetarianer de ønsker å være.

Om lag 2,5 prosent av voksne i Europa (eller 4,8 millioner mennesker) konsekvent spiste et vegetarisk kosthold i 2000, ifølge European Dietetic Association, og 20 til 25 prosent spiste fire eller flere meatless måltider i uken. Eksperter mener dette tallet er økende, gitt det store antallet av vegetariske alternativer dukker opp på restaurant menyer og i prepackaged matvarer på matbutikken.

Vegetarian: hva betyr det?
Generelt sett, spiser vegetarisk frukt, grønnsaker, tørkede bønner og erter, korn, nøtter og frø, og unngår kjøtt, fisk og fugl. Men innenfor vegetar kategori, er det et antall undergrupper, inkludert følgende:

  • Laktovegetarianere som spiser planteføde pluss meieriprodukter
  • Lakto-ovo vegetarianere som spiser både meieriprodukter og egg
  • Veganere som unngår alle animalske produkter - ingen meieri, ingen egg - og spiser bare grønnsaker, frukt og korn

Semi-vegetarianere
Så er det de som kaller seg semi-vegetarianere.

"Semi-vegetarianer ikke har en standard definisjon," sier Susan B. Roberts, PhD, professor i ernæring og psykiatri avdelinger ved Tufts University i Boston og forfatter av The Instinct Diet. "Folk bruker det til å beskrive sin egen praksis av en i stor grad, men ikke utelukkende, vegetarisk diett. "

En semi-vegetarianer kan være en person som vanligvis spiser vegetarisk, men noen ganger spiser kjøtt, for eksempel, eller det kan være noen som ikke spiser rødt kjøtt, men spiser annet kjøtt.

Raw-food diett
Noen mennesker også nyte en rå-mat diett. "Raw-food dietter er de som legger vekt på å spise rå ting - virkelig råvarer, rå, ikke-homogenisert, osv.", sier Roberts. "Igjen, det er ingen enkel definisjon, det bunter en haug med ting For eksempel vil noen mennesker spiser 100 prosent rå, andre ville vurdere du spiser en rå-mat diett hvis de fleste - to tredeler eller mer - er rå.. " En rå-mat diett kan inneholde grønnsaker bare, eller det kan inneholde fisk, kjøtt og egg også, sier hun.

Det er helserisiko for forbruker en rå-mat diett. Å spise rå mat, som noen fisk eller kjøtt, kan føre til matforgiftning, advarer Roberts. Hun påpeker at mange typer spirer inneholde farlige bakterier også.

Fruktspiser kosthold
Den minst vanlige type vegetarisk kosthold kalles en fruktspiser kosthold. Som med semi-vegetarianere og de rå-mat slankere, det er ingen streng definisjon av hva det vil si å være en fruktspiser. I utgangspunktet, skjønt, fruitarians spiser bare moden frukt av planter og trær.

Roberts anbefaler ikke den fruktspiser kosthold. "Dette er ren galskap," sier hun. "Heldigvis er det også veldig sjelden fordi det er vanskelig og vil at du skal føle simpelt ut ganske snart Det er umulig å konsumere en ernæringsmessig trygg diett når du følger disse reglene Du må legge betydelige ekstra mat for at det skal være sunt.. - for eksempel melk, nøtter, korn - og da har du fått en vegetarisk diett ".

Hvorfor velger folk et vegetarisk kosthold?
Mange velger å spise et vegetarisk kosthold av helsemessige årsaker. Forskning har vist at vegetarianere har lavere kroppsmasseindeks (BMI) og lavere kolesterol og er mindre sannsynlighet for å dø av hjertesykdom. De kan også være med lavere risiko for forstoppelse, diverticulosis (små poser som stikker ut av tykktarmen og kan bli infisert og betent), gallestein, og blindtarmbetennelse.

Andre blir vegetarianere for religiøs tro, på grunn av miljømessige eller dyrevelferd, av økonomiske grunner, eller fordi de rett og slett ikke liker smaken eller tekstur i kjøttet.

Er et vegetarisk kosthold sunt?
Folk som holder seg til et vegetarisk kosthold kan ikke være fôring deres kropp viktige næringsstoffene den trenger for å optimalt fungere. Av spesiell bekymring er vitamin B-12, som kommer naturligvis bare fra animalske kilder, og protein, jern, vitamin D, kalsium og sink. Så, hvis du vurderer å adoptere et vegetarisk kosthold, snakke med en ernæringsfysiolog for å sikre at du får de næringsstoffene du trenger for å holde seg frisk.

Ved å ta visse vitamintilskudd og ved forsiktig måltid planlegging, å være vegetarianer kan være en sunn og givende livsstil.