Evb

Hva om depresjon går ubehandlet?

Ikke la stigmatisering av psykisk sykdom stoppe deg fra å få hjelp for depresjon. Her er hva som kan skje hvis du ikke søker behandling.

Mange mennesker som opplever depresjon er motvillige til å få behandling. En av de største hindringene for å søke behandling for depresjon er stigmatisering av psykisk sykdom. Du kan feilaktig tror at det er skamfullt å være deprimert, sier Joseph Shrand, MD, medisinsk direktør i High Point Treatment Center i Brockton, Massachusetts, og en instruktør i psykiatri ved Harvard Medical School. Eller du kan være redd for at hvis du søker hjelp, venner og familie vil se deg som svak eller utilstrekkelig.

Men det er ekstremt viktig at symptomene på depresjon er behandlet. Konsekvensene av ubehandlet depresjon kan ikke bli ignorert:

  • Ubehandlet depresjon kan bli verre. "Det er ingen tvil om at ubehandlet depresjon kan føre til lengre episoder," sier Peter Kramer, MD, professor i klinisk psykiatri og menneskelig atferd ved Brown University og forfatter av mot depresjon og høre på Prozac.
  • Selvmordstanker. Hvis du har selvmordstanker, et vanlig symptom på depresjon, er risikoen for at du skal handle på dem høyere hvis du ikke søker behandling. Når depresjon blir behandlet på riktig måte med medikamenter og psykoterapi, vil tanker om selvmord forsvinne, sier Dr. Kramer.
  • Andre medisinske tilstander. Depresjon kan gjøre andre sykdommer du måtte ha vanskeligere å behandle. Forskning viser at folk som har depresjon dør i større antall enn folk som aldri har vært deprimert, sier Kramer.

Hvis du får hjelp når du først gjenkjenne depresjon symptomer, vil du se positive resultater raskere, inkludert:

  • Føler du deg bedre. Du kommer tilbake til den normale selv tidligere og kan begynne å nyte livet igjen. "Hvis du tror at din depresjon vil aldri gå bort, da vil du bare føle deg mer deprimert," Dr. Shrand sier.
  • Færre episoder i fremtiden. Hvis du søker behandling for depresjon, kan du redusere risikoen for at det kommer tilbake igjen. Antidepressiva og psykoterapi, samt noen alternative behandlinger som lysterapi, vil hjelpe forkorte episoder av depresjon betydelig og bidra til å holde deg fra å ha flere depressive episoder, sier Kramer.

Hvordan få hjelp for depresjon

Det er viktig at du er klar over symptomene på depresjon og ikke vente til de er alvorlig å søke hjelp. Jo lenger du venter, jo vanskeligere vil det være å behandle, og jo mer tid det kan ta for terapi og medisiner for å være effektive, sier Shrand.

Symptomer på depresjon inkluderer følelser av håpløshet og hjelpeløshet, søvnløshet eller sover for mye, tap av energi eller interesse i normalt lystbetonte aktiviteter, og uttak sosialt. Hvis du kjenner igjen noen av disse symptomene i deg selv eller andre, søke eller foreslå profesjonell hjelp.

Hvis du ikke vet hvor du skal begynne, spør fastlegen din eller andre helsepersonell å anbefale en mental helse profesjonell som kan hjelpe deg, foreslår Kramer. De fleste kommunene har også psykisk helse sentre som kan gi gratis eller rimelige hjelp, legger han til.

Depresjon risiko øker når du slutter behandlingen

Når du søker hjelp fra en mental helse profesjonell, er det viktig at du holder deg til behandling plan som han eller hun har foreskrevet. Mange begynner å føle seg bedre og slutte å ta sine antidepressiva, sier Kramer. Det er en av de verste tingene å gjøre. "Hvis du stopper medisiner før du skal, du øke risikoen for depresjon å komme tilbake," Kramer sier.

Ikke la stigma om psykisk sykdom eller forlegenhet om hva andre måtte mene stoppe deg fra å få hjelp for depresjon. Dine venner og familie ville mye heller se deg lykkelig og sunt, og vil være stolt over at du tok de nødvendige skritt for å håndtere og overvinne depresjon.