Evb

Hva hver forelder bør vite om testikkelkreft

Testikkelkreft er den vanligste typen kreft å påvirke tenåringsgutter og unge menn. Hvis du har en sønn, her er informasjonen du vil ha om dette relativt sjelden sykdom.

Testikkelkreft, noe som kan påvirke en eller begge testiklene, er den vanligste typen kreft å påvirke gutter og menn i alderen 15 og 34, spesielt de av skandinavisk arv. Men sykdommen står for bare 1 prosent av alle krefttilfeller som er funnet i menn i Europa.

Foreldre til gutter bør vite at om en i 100.000 gutter vil utvikle en testicular svulst, og det er mer vanlig i kaukasiere enn i afrikansk-europeere.

Testikkelkreft: din sønns risiko

En manns eller guttens risiko for å utvikle testikkelkreft stiger på grunn av:

  • En retinerte testikkel. Vanligvis testiklene faller ned på plass i pungen før fødselen. Risikoen for denne kreftformen øker for dem som testiklene ikke flytte ned normalt. Imidlertid kan risikoen bli redusert hvis testikkelen er kirurgisk flyttet inn i pungen før puberteten.
  • Å bli født med misdannelser av testikkel, penis, eller nyrer.
  • Før kreft. Menn som hadde kreft i en testikkel har økt risiko for kreft i sin andre testikkelen.
  • Familiens historie. Ha en far eller bror med testikkelkreft øker en manns risiko for å utvikle denne sykdommen.
  • Interseksualitet. Betegnelsen for når et barn blir født med en blanding av mannlige og kvinnelige reproduktive strukturer og seksuelle abnormiteter, som kan inkludere en unormal testikkel. Å ha denne lidelsen øker testikkelkreft risiko.

Testikkelkreft: skiltene for å varsle din sønn

Mesteparten av tiden, er en klump (ofte smertefri) hva varsler en gutt eller mann at noe er galt. Men andre tidlige tegn på testikkelkreft er:

  • En matte smerter i ryggen, nedre del av magen, eller lysken
  • En hevelse i testikkelen som vanligvis er smertefri
  • En tung følelse i pungen
  • Ubehag, smerte, eller endring i følelse i en testikkel eller pung
  • Væske som samler plutselig i pungen

Testikkelkreft: nytte av selv-eksamener

Selv om det er uenighet blant leger, noen tror at self-eksamener etter puberteten kan bidra til å finne testikkelkreft tidligere, spesielt hvis det er en familie historie av sykdommen.

Når du gjør det selv-eksamen, bør du flytte penis ut av veien, deretter holde testikkelen mellom fingrene og tommelen mens du forsiktig rulle den mellom fingrene. Du vil være følelsen for noen hard klump, endringer i størrelse, konsistens, eller formen på testiklene. Og du kan føle en normal klump: The bitestikkelen, som lagrer og transporterer sperm, kan føles som en liten bump. Det ligger utenfor testikkelen mot sin midtre eller øvre del.

Testikkelkreft: hvis din sønn har det

En rekke andre tester som blodprøver, røntgen og ultralyd kan utføres dersom du har en testicular masse, men testikkelkreft kan bare være nøyaktig diagnostisert av en biopsi av klump, som en patolog vil undersøke for kreftceller.

Hvis kirurgen mener svulsten er ikke kreft, testikkel-sparing kirurgi vil bli utført. Ellers testikkelen er fjernet i en operasjon kalt en orkiektomi, vanligvis gjøres i dagkirurgi. En gutt kan vanligvis gå tilbake til skolen i løpet av en uke, men bør unngå kontakt idretter i to uker.

Bekymrede foreldre bør vite at de fleste gutter som har en testikkel fjernet vil ikke se fysisk annerledes, fordi den gjenværende testikkel vil ofte vokse seg større for å kompensere. Det er sannsynlig at gutter som gjennomgår denne prosedyren vil også være i stand til å få barn. Og selv om det er en økt sjanse for testikkelkreft i gjenværende testikkel, er at sjansen lav - om lag 2 prosent til 3 prosent.