Evb

Hva er risikoen for KOLS?

Røyking er en viktig risikofaktor for KOLS og en helt forebygges ett. Men det er ikke den eneste. Still deg selv disse spørsmålene for å bedre vurdere KOLS risiko.

Sjansene for å utvikle kronisk obstruktiv lungesykdom, eller KOLS, kan være høyere enn du innser. Så mange som én av fire personer over 35 år er i faresonen for å utvikle kols, ifølge canadisk forskning rapportert i The Lancet. De nådde denne konklusjonen etter å ha studert offentlige data på mer enn 13 millioner personer over en 14-årsperiode.

En av de mest betydningsfulle KOLS risikofaktorer er røyking. Jo flere pakker du røyker i dag, og den yngre du plukke opp en vane, jo mer sannsynlig er det å utvikle KOLS. Og hvis du røyker og er over 40, er risikoen enda høyere. Men problemet er ikke begrenset til dine egne handlinger. Å være rundt andre som er storrøykere kan øke KOLS risiko, også.

"Vi snakker ikke om" Åh, jeg kom akkurat på en heis med en mann som luktet som en tobakksbutikk, 'men [heller] hvis du leve i årevis i samme hus med en ektefelle som røyker ", sier Alan C. Jasper, MD, FCCP, FACP, en lunge spesialist og medisinsk direktør i intensivavdelinger på St. Vincent Medical Center i Los Angeles.

Vurdere dine personlige KOLS risikofaktorer

Selv om røyking er den vanligste årsaken til kols, så mange som én av seks personer med kols aldri røkt en sigarett eller andre tobakksprodukter. Her er noen andre risikofaktorer å vurdere.

Er din arbeidsplass støvete?
"Dusty" jobber, som arbeider med asbest, eller sveising eller gruvedrift, kan øke risikoen for å utvikle KOLS, sier Dr. Jasper. Langvarig eksponering for harde arbeidsplassen kjemikalier og gasser kan øke risikoen, også. Forskere i Pakistan fant at arbeidere som ble eksponert for silika støv, som kommer fra gruvedrift eller bergverk, for 10 år eller mer var sannsynlighet for å utvikle KOLS.

Du trenger ikke å bekymre deg for medarbeider som douses seg selv i parfyme, though. "Så irriterende som sterke lukter kan være, har de ikke varsler skader," bemerker Jasper.

Bor du i et forurenset område?
Forskere i Danmark funnet ut at langvarig eksponering for selv lave nivå luftforurensning kan øke KOLS risiko. Deres studie, publisert i European Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, fant at folk som bor i landets to største byer, København og Århus, og utsatt for trafikkforurensning i mer enn 35 år var større risiko - og de ​​som hadde diabetes og astma var enda mer utsatt for KOLS.

Bruker du en kull-brenning eller peisovn i hjemmet ditt?
Din kull eller vedovn kan holde deg varm og koselig om vinteren, men det kan også øke sjansene for å utvikle KOLS, spesielt hvis du har andre risikofaktorer. Ovnene slipper ørsmå partikler og gasser som kan sende deg til din lege kontor. "Selv gassovner synes å være assosiert med flere hoster blant barn enn elektriske ovner," Jasper sier.

Har du en familie eller genetisk historie med KOLS?
Visse genetiske forhold kan føre til KOLS. Den vanligste kjente genetiske COPD risikofaktor er alfa-1 antitrypsin (AAT) mangel. AAT er et protein i blodet. Når du har en mangel i dette proteinet, kan du smitte-kampene hvite blodceller angriper lungene, forårsaker dem å svekkes. The National Heart, Lung, and Blood Institute finansierer største noensinne studie av genetikk av kols. Forskere håper å være i stand til å identifisere andre genetiske faktorer som bidrar til denne ødeleggende sykdommen og finne bedre måter å behandle det.

Familien kan saken på andre måter også. En studie fra University of California, San Francisco, for eksempel funnet ut at folk som kommer fra lav inntekt og dårlig utdannet husholdninger har større risiko for å utvikle KOLS og ha en mer alvorlig form av sykdommen.

Påvirker din rase eller kjønn risikoen?
Nye data fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC) funnet at antall puertoricanske og ikke-spanske hvite voksne med KOLS var høyere enn ikke-spanske svarte og meksikansk-europeiske voksne.

Kulturelle praksiser kan KOLS risikofaktorer, sier Jasper. For eksempel, noen mennesker i Korea kokk over kull braziers med dårlig ventilasjon, landlige Latin europeere bruker tre branner å lage mat, og nomadisk asiater bruker møkk branner, som alle kan frigjøre partikler som kan øke risikoen for KOLS.

Som for kjønn, i det siste, hadde menn en høyere KOLS risiko enn kvinner. Men statistikk fra CDC viser kvinner kan ha mer alvorlig KOLS, og i Europa, flere kvinner dør av lunge tilstand enn menn.

Gjør geografi en forskjell?
Hvis du bor i den østlige delen av Sør-sentrale stater i Europa, som inkluderer Alabama og Mississippi, din risiko for å utvikle KOLS (7,5 prosent) er nesten dobbelt så mye som folk i Stillehavet stater (3,9 prosent), ifølge en CDC rapportere.

Har sette din medisinske historie du i faresonen?
Forskning viser en sammenheng mellom mage reflux (halsbrann) og kols, sier Jasper. Reflux er ansett å være blant årsakene til kols og kan forverre symptomer hos personer som allerede har det, sier han.

Svelgevansker kan også være på listen over KOLS-risiko, sier han. Og å være en preemie, noe som kan føre til lungeskade, er nok en risikofaktor.

Forebygge kols

KOLS er på vei oppover. Ifølge KOLS Foundation, vil det være den tredje største dødsårsaken i 2020. Vite årsakene og eliminere så mange risikofaktorer som mulig kan hjelpe deg å unngå det. Snakk med legen din om din medisinske og slektshistorie for å se hva annet du kan gjøre for å holde seg på toppen av din helse.