Evb

Hva er rask sykling bipolar lidelse?

Bipolar lidelse er preget av dramatiske endringer i humør, men når du blar gjennom episoder i løpet av uken - eller en dag - tilstanden blir enda mer komplisert å administrere.

For én av fem personer med bipolar lidelse, må de forholde seg til en enda mer komplisert aspekt av deres tilstand. Disse menneskene har rask sykling bipolar lidelse - en undertype av tilstand der pasienten går gjennom oppturer og nedturer i et mye raskere tempo.

Med rask sykling bipolar lidelse, kan stemninger skifte i løpet av en dag eller en uke, forklarer Jeri Brasch, en 32-åring Colorado Springs, Colorado, bosatt som har tilstanden.

"Det er veldig vanskelig å få selvbevissthet med denne sykdommen, men når du er på det punktet, er det som et astmaanfall - du kan føle det kommer, og du prøver å gjøre noe med det," sier hun.

Hennes rask sykling bipolar lidelse er nå håndterlig ved hjelp av behandling og terapi. Men da hun ble diagnostisert som en tenåring i 1996 - fire år etter hennes første episode - hun sier veien var steinete i beste fall.

Erkjenner skilting av rask sykling bipolar lidelse

Tidligere enn gjeldende definisjon av rask sykling bipolar lidelse, fikk folk diagnosen hvis deres bipolare symptomer unnlatt å svare på litium. Men ekspertene vet nå at dette er en unik form for bipolar lidelse.

En diagnose av rask sykling bipolar lidelse er gjort når du opplever fire separate episoder av bipolar tegn og symptomer - for eksempel alvorlig depresjon, mani, hypomani, eller blandede symptomer - innen ett år.

Rask sykling uorden kompliserer strategi for behandling bipolar, men med riktig diagnose og pågående behandling, de fleste er i stand til å håndtere sin sykdom.

"Det må være en periode med 'quiescence" i mellom episodene, "understreker psykiater Jeffrey Bennett, MD, en assisterende professor i psykiatri ved Southern Illinois University School of Medicine i Springfield. Denne perioden vende tilbake til "normal" er viktig for diagnosen, for å unngå feildiagnostisere en annen tilstand, for eksempel depresjon, eller unnlater å behandle bipolar riktig. For noen mennesker betyr rask sykling bipolar lidelse stemninger som skift i løpet av en uke eller en dag, ikke bare i løpet av et helt år.

Denne type bipolar lidelse er mer vanlig hos kvinner og hos de som første episodene var i barndommen eller ungdomsårene.

Noen av de første rask sykling bipolar tegn Brasch merke til var:

  • Rask snakking. Selv om hun ikke merker dette selv, vil folk fortelle henne til å bremse ned, sier hun.
  • Katastrofetenkning. Brasch vet hun begynner å sykle når, som svar på enkle frustrasjoner i løpet av dagen slik som dårlig trafikk eller et flatt dekk, hennes tanker fortelle henne ingenting noen gang vil gå til høyre.
  • Apati. Brasch er typisk energisk og engasjert til å være engasjert i hennes liv, så når hun mangler motivasjon til å komme i gang, vet hun at hun er i faresonen for en episode.
  • Distrusting medisinering. Brasch vet at når hun begynner å tenke henne medisinen virker ikke, og vurderer ikke å ta det, er det på tide å ringe sin lege eller terapeut i stedet.

Fordi rask sykling lidelse kan også perioder med depresjon, folk har sine egne individuelle bipolare tegn som kan tyde på en episode. Noen vil oppleve klassiske tegn på mani, andre vil ha tegn på depresjon, og enda en gruppe går gjennom farlige blandet tilstand av å være deprimert likevel full av manisk energi.

"Noen mennesker har dette opp-og-ned som en del av en episode," bemerker Dr. Bennett. Selv for folk som bare går gjennom en mild episode, for eksempel en periode med hypomani, "folk rundt dem oppleve dem som å ha en diskret periode med skiftende personlighet," sier han.

Hva du skal gjøre hvis du har rask sykling bipolar lidelse

Brasch har viet seg til å snakke offentlig om rask sykling bipolar lidelse. Hun frivillige med Depresjon og Bipolar Support Alliance (dbsa) og deltar i så mange offentlige arrangementer som hun kan.

"Bipolar lidelse kan være dødelig hvis ubehandlet, og det er skremmende," sier hun. "Det er skremmende å vite at 15 prosent av personer med bipolar lidelse komplett selvmord, fordi jeg får disse tankene."

Behandling for rask sykling bipolar lidelse vil typisk innebære terapi og medisiner. Mange mennesker trenger en stemning stabilisator samt antidepressiva eller antipsykotiske medikamenter for å behandle sykdommen.

Brasch tilbyr disse seks viktige tips for å overleve rask sykling bipolar lidelse:

  • Bo i behandling. Behandling av bipolar lidelse er komplisert for alle involverte. Du må kanskje prøve flere forskjellige medisiner under oppsyn av legen din før du finner den rette for deg. Selv da, bør du holde kontakten med din medisinske team. "Jeg har en terapeut på standby," Brasch vitser.
  • Finn din perfekte match. Brasch sier at hun føler at hennes psykiater lytter til hennes erfaringer med medisiner og hennes humør og tar dem på alvor. For hennes del, hun prøver å etterkomme hennes legens anbefalinger. Det er en toveis forhold, sier hun.
  • Prøv kognitiv atferdsterapi. Brasch personlige erfaring med terapi inkludert samtaleterapi, som hun sa var ikke veldig effektive for henne. Da hun byttet til kognitiv atferdsterapi og begynte å lære å identifisere og endre tankemønstre som signaliserte eller utløst humørsvingninger, fikk hun mer kontroll over henne bipolar lidelse.
  • Bygge sosial støtte. Relasjoner kan være vanskelig hvis du ikke har et håndtak på bipolar lidelse, men det er viktig å nå ut til andre. Brasch sier hennes støtteapparat er uvurderlig, og hun også føles bra om hvordan hun er i stand til å gi tilbake til andre gjennom sitt frivillige arbeid. Hvis du ikke har støtte du kan lene deg på, anbefaler Brasch bli en støtte gruppe gjennom dbsa eller et nettsamfunn som Everyday helse.
  • Få orden. Opprette en tidsplan som guider deg gjennom dine dager hjelper. "Denne morgenen våknet jeg opp og tenkte:" Jeg ønsker ikke å komme ut av sengen, "innrømmer hun. "Men jeg gjorde det likevel." Engasjement for en sunn rutine gir et godt grunnlag på de fleste dager. En terapeut kan hjelpe deg med dette.
  • Gi deg selv kreditt. "Prøver å holde meg i live og godt med noe som bipolar er en konstant dag-til-dag sliter, og det er slitsomt," sier hun. Men hvis du kommer til slutten av dagen, og du er stabil, det er en bragd å være stolt av.

Hvis du eller noen du elsker har rask sykling bipolar lidelse, er det viktig å få en diagnose og komme i gang med behandling.