Evb

Hva er psoriasisartritt?

Når noen med psoriasis utvikler leddsmerter, stivhet og betennelse, kan det godt være en av de fem skjemaer som psoriasisartritt tar.

For 10 til 30 prosent av personer med psoriasis, er deres tilstand ytterligere komplisert ved utvikling av psoriasisartritt. Som psoriasis, er psoriasisartritt en autoimmun lidelse. I denne tilstanden, men angriper immunsystemet leddene og relaterte vev, forårsaker smerte, stivhet og hevelse i og rundt leddene. Utbruddet av psoriasisartritt kan være treg med milde symptomer eller rask og alvorlig.

Selv om det kan oppstå i alle aldre, psoriasisartritt oftest begynner mellom 30 og 50 og forekommer noe hyppigere hos menn enn kvinner. Både genetiske og miljømessige faktorer synes å være assosiert med utvikling av psoriasisartritt.

Selv om det ikke er noen kliniske tester som kan definitivt diagnostisere psoriasisartritt, symptomer og fysiske manifestasjoner kan indikere sin tilstedeværelse. Tidlig diagnose er avgjørende, da behandling kan være i stand til å bremse utviklingen av sykdommen og bidra til å avlaste noen av de smertefulle symptomer.

Psoriasisartritt: fem former det kan ta

 1. Symmetrisk polyartikulær artritt
  Symmetrisk polyartikulær artritt forekommer i 30 prosent til 50 prosent av psoriasisartritt tilfeller. Det vanligvis påvirker flere symmetriske par av ledd-med andre ord skjer det i de samme ledd, som knær eller fingrene, på begge sider av kroppen. Det ligner på reumatoid artritt, og kan bli deaktivering, men det er generelt mildere enn RA, med mindre misdannelse.
 2. Asymmetrisk artritt
  Asymmetrisk artritt forekommer også i 30 prosent til 50 prosent av psoriasisartritt tilfeller. I motsetning symmetrisk artritt, betyr asymmetrisk artritt ikke forekomme i de samme ledd på venstre og høyre side av kroppen, det kan påvirke bare noen få eller flere skjøter, inkludert i kne, hofte-, ankel-eller håndleddet. Pasienter kan ha forstørret "pølse" sifre (dactylitis) på sine hender og føtter, eller har ledd som er varm, øm og rød. En mild form for psoriasis artritt, kan asymmetrisk leddgikt forårsake periodisk leddsmerter som vanligvis er mottakelig for medisinsk behandling.
 3. Distale interfalangealledd dominerende (DIP) artritt
  Distale interfalangealledd dominerende (DIP) artritt påvirker distale (slutten) leddene i fingre og tær. Det inkluderer vanligvis fremtredende spiker endringer, for eksempel pitting, ridging, separasjon fra spiker bed (onycholysis), eller en gul-oransje misfarging ("oil drop" sign). En mindre vanlig form av sykdommen, forekommer DIP i bare ca 5 til 10 prosent av personer med psoriasis artritt, sier John Flynn, MD, professor i medisin i Divisjon for revmatologi og direktør for sykdom Program ved Johns Hopkins University.
 4. Spondylitt leddgikt
  Også kjent som inflammasjon av ryggraden, spinal artritt, inflammasjon og av ryggen, oppstår spondylitt artritt i 15 til 20 prosent av pasientene med psoriatisk artritt, ifølge Dr. Flynn. Vanlige symptomer er stivhet i nakken, korsryggen, sacroiliac, eller spinal ryggvirvler. Perifer sykdom kan også være til stede i hender, armer, hofter, ben og føtter.
 5. Leddgikt mutilans
  En sjelden type leddgikt påvirker færre enn 5 prosent av personer med psoriasis artritt, leddgikt er mutilans preget av å bryte ned (resorpsjon) av falangeale bein, de små bein i fingeren eller tommelen. Alvorlig, deformeres, og destruktive, kan leddgikt mutilans også være assosiert med nakke-eller ryggsmerter.