Evb

Hva er pseudogout?

Pseudogout, som gikt, er forårsaket av overdreven forekomster av krystaller i leddene, men forskjellige krystaller forårsaker disse forholdene. Pseudogout er en smertefull, men lindres, sykdom.

Lurer på om det plutselig vondt og hovent kne, albue eller håndledd? Årsaken til problemene dine kan være pseudogout, eller kalsiumpyrofosfat dihydrat (CPPD) deponering sykdom.

Symptomene på pseudogout er svært lik gikt, derav vanlig diagnostisk navn pseudogout, som betyr "false gikt."

Pseudogout: hvordan det danner

Som gikt, oppstår pseudogout når krystaller dannes i og irritere, ett eller flere ledd, forårsaker smerte og betennelse. Dette kalles en krystall-assosiert artritt.

"Pseudogout er fra kalsiumpyrofosfat krystaller. De påvirker mye av de samme leddene [som gikt] men har ulike mekanismer, "sier Kevin Deane, MD, en assisterende professor i medisin i divisjonen for revmatologi ved Universitetet i Colorado Health Sciences Center i Denver.

Kalsiumpyrofosfat krystaller kan samle inn i brusken i deres felles, men vil ikke føre til symptomer før de lekker inn i leddvæsken, forklarer Hugh McGrath, MD, en klinisk professor i revmatologi ved Tulane University School of Medicine i New Orleans.

Pseudogout: hvem blir det

De fleste som har pseudogout er over 60 år gammel og har leddskader fra andre tilstander som artrose. Pseudogout oppstår i mellom 10 prosent og 15 prosent av personer over 65 år, men andelen øker med alderen. Ved noen anslag, to av tre personer over 85 har pseudogout, kalsium krystall bygge opp i leddene kan være synlig på røntgen, men de kan aldri ha symptomer på pseudogout.

Pseudogout: symptomer

Symptomene på pseudogout er:

  • Plutselig innsettende smerte, hevelse og rødhet i ett eller flere ledd
  • Berørte området er øm ved berøring
  • Akutt bluss-ups kan vare noen dager til flere måneder, men ikke-steroide anti-inflammatoriske medikamenter kan lindre smerten
  • Ofte begynner med kneet, men også påvirker håndledd, skulder, ankel, albue og hender
  • Forverring av artrose symptomer
  • Lavgradig feber

Pseudogout: risikofaktorer

Foruten høy alder, er du på økt risiko for pseudogout hvis du:

  • Har beslektede kroniske sykdommer som påvirker skjoldbruskkjertelen eller behandlingen av jern, magnesium, eller fosfater, som for eksempel hyperparatyroidisme eller hemokromatose.
  • Har en familie historie av pseudogout. Det er en sterk genetisk kobling i utviklingen av pseudogout. Forskere har identifisert flere gener som kan sette deg på økt risiko for denne type revmatisk sykdom. Hos personer som har arvet forhold som forårsaker pseudogout, kan det forårsake symptomer som etterligner ankyloserende spondylitt, en betennelse i ryggraden som fører til redusert mobilitet, eller revmatoid artritt.
  • Nedstammer fra visse etniske grupper med økt risiko, herunder folk Slovakisk-ungarsk, spansk, jødisk, meksikansk, fransk eller engelsk opphav.

Dr. McGrath påpeker at i motsetning til med gikt, kan du ikke redusere risikoen for pseudogout ved å miste vekt eller endre kosthold og alkoholvaner.

Pseudogout: triggere

Akutt flare-ups av pseudogout kan skyldes skade til felles, for eksempel banging albuen på noe, eller til visse medisinske prosedyrer. Også et plutselig fall i kalsiumnivået i blodet på grunn av en medisinsk tilstand, kan sykdom eller kirurgi utløse en oppblussing.

Og det er noe om å bli innlagt på et sykehus som synes å utløse pseudogout, observerer McGrath. "Når folk er på sykehuset og de plutselig har knesmerter eller håndleddet smerte, må du se etter gikt eller pseudogout," sier han.

Reumatismespesialister rapporterer at pseudogout symptomene er ganske lett å behandle og administrere, så hvis du må ta det hovne, smertefulle ledd til legen, kan du gjøre det med tillit til at du vil snart ha lettelse.