Evb

Hva er profylaktisk ooforektomi?

Kvinner med høy risiko for å utvikle eggstokkreft vil kanskje tenke på å ha eggstokkene fjernes, kalt en prosedyre en oophorectomy.

Hvis eggstokkreft kjører i familien din, eller hvis du har andre vesentlige risikofaktorer for sykdommen, er du sannsynligvis opptatt av risikoen for å utvikle det. Og eggstokkreft risikoen kan være spesielt bekymringsfullt fordi sykdommen har få eller ingen tidlige symptomer, og derfor er ofte diagnostisert sent, med en følgelig dårlig prognose. Hvis du lurer på hva du skal gjøre for å beskytte deg mot kreft i eggstokkene, kan det være lurt å diskutere med legen din ha eggstokkene fjernes kirurgisk mens de (og du) er fortsatt sunt.

Eggstokkreft: hvem er kvalifisert for oophorectomy

En profylaktisk (forebyggende) oophorectomy er en prosedyre der eggstokkene er kirurgisk fjernet, ikke fordi eggstokkreft er til stede, men fordi det kan være i fremtiden. Andre organer som egglederne fjernes ofte også, for å bidra til å forebygge mot gynekologisk kreft utviklingsland der.

Kun de som er mest utsatt for å utvikle eggstokkreft er passende for en forebyggende oophorectomy. Folk som er kvalifisert for denne prosedyren omfatter de med en genetisk defekt som øker risikoen for brystkreft og eggstokkreft ( BRCA1 og BRCA2 ), og hvis familie historie er veldig sterk for disse kreftformene, sier Colleen Feltmate, MD, en gynekolog ved Brigham and Women sykehus og Dana-Farber Cancer Institute, både i Boston. Dr. Feltmate sier folk med en sterk familie historie av andre kreftformer kan også være kandidater fordi noen genetiske defekter som øker risikoen for kreft øker også risikoen for eggstokkreft.

Fjerne eggstokkene før overgangsalderen kan også tilby en forebyggende fordel mot å utvikle brystkreft, noe som er spesielt viktig for kvinner med BRCA1 eller BRCA2. Disse mutasjonene i betydelig grad øke kvinners risiko for både eggstokkreft og brystkreft, men en forebyggende oophorectomy kan forbedre noens sjansene for å unngå disse kreftformene.

Selv uten BRCA1 eller BRCA2 mutasjon, kan en forebyggende oophorectomy bli anbefalt for noen kvinner som er på et svært høy risiko for eggstokkreft på grunn av sin slektshistorie.

"Noen familier har en sterk historie med brystkreft og eggstokkreft at vi ikke kan påvise en genetisk kobling, men deres historie er så sterk at de kan være kvalifisert," sier Feltmate.

Eggstokkreft: hva skjer med en oophorectomy

Din kirurg kan utføre en oophorectomy med en laparoskopisk teknikk. Under denne prosedyren, vil du bli bedøvet eller avlivet med narkose. Mageområdet vil bli fylt med karbondioksid for å gjøre det enklere å visualisere bekken organer. Da kirurgen vil gjøre noen små kutt i nedre del av magen. Ved hjelp av en laparoscope - et instrument med en lett og lite kamera - legen vil utføre operasjonen gjennom disse små åpninger.

Under prosedyren, vil kirurgen undersøke bekkenet og underlivet for eventuelle indikasjoner for kreft i andre områder. Når kirurgen er ferdig, vil gassen i magen området bli fjernet gjennom røret.

Når eggstokkene blir fjernet, vil du ikke lenger være i stand til å produsere egg og unnfange et barn uten medisinsk assistanse, en viktig faktor for kvinner fortsatt i sine fertil år. Også, hvis du er premenopausale, vil tidlig overgangsalder satt inn, som bærer sitt eget sett av risikoer, inkludert en økt risiko for osteoporose, en benskjørhet.

Eggstokkreft: forsikring og andre hensyn

Denne operasjonen er ikke egnet for alle. "Du kan ikke gå inn i din gynekolog kontor og spør, på grunn av en generell frykt for eggstokkreft, at eggstokkene fjernes," bemerker Feltmate.

Det er også økonomiske hensyn. Forsikringsselskapene har retningslinjer som må oppfylles før de vil vurdere å betale for operasjonen. "Forsikringsselskapene har snudd og blitt mer villig til å dekke personer med høy risiko som har genetiske mutasjoner," sier Feltmate. Å ha en familie historie og har en bevist genetisk mutasjon er de viktigste kriteriene for å kvalifisere for en forebyggende oophorectomy, sier hun. Disse kriteriene er ofte nødvendig både for forsikringskravene og for å sikre legen din vilje til å gjøre operasjonen.

Velger å gjennomgå en oophorectomy kan ikke gjøres lett. Selv om prosedyren gir beskyttelse mot eggstokkreft, er det en stor operasjon, og om å gjennomgå prosedyren er en stor livet avgjørelse. Sørg for å snakke med en genetisk veileder og en gynekologisk onkolog før du gjør din beslutning.