Evb

Hva er nytt i lungekreft forskning?

Den medisinske profesjon fortsetter å gjennomføre studier på lungekreft, fra forebygging til diagnose og behandling.

Lungekreft forskning som skjer i mange medisinske sentre rundt om i verden. Her er noen av de nyeste funnene for ikke-småcellet og småcellet lungekreft.

Lungekreft forebygging

Tobakk. Mange forskere mener at forebygging gir størst løftet på dette tidspunktet for å bekjempe lungekreft. Røyking står fortsatt for 85 prosent til 90 prosent av lungekreft dødsfall. Studier skal på å se på hvordan vi best kan hjelpe folk slutte å røyke gjennom rådgivning, nikotin erstatning, og andre legemidler. Andre studier ser på måter å overbevise unge til ikke å begynne å røyke. Atter andre er fokusert på genet endringer som gjør noen mennesker mye mer sannsynlig å få lungekreft hvis de røyker eller er utsatt for andres røyk.

Kosthold og ernæring. Forskning fortsetter å teste måter å forebygge lungekreft hos personer med høy risiko ved bruk av vitaminer eller medisiner. Så langt har disse ikke vist seg å hjelpe. Mange forskere tror at å følge den europeiske Kreftforeningens råd om kosthold (bor på en sunn vekt og spise minst fem porsjoner med frukt og grønnsaker hver dag) kan være den beste tilnærmingen.

Finne lungekreft

En stor studie kalt National Lung Screening Trial (NLST) har nylig funnet ut at spiral CT scanning hos personer med høy risiko for lungekreft (på grunn av røyking historie) reduserte risikoen for å dø av lungekreft i forhold til brystet x-stråler. Leger vil lære mer om hva denne studien betyr i nær fremtid.

En annen tilnærming bruker nye metoder for å bedre oppdage kreftceller i sputum prøver. Også har forskere funnet mange endringer som ofte påvirker DNA av lungekreft celler. Nye tester kan være i stand til å oppdage disse endringene og finne lungekreft på et tidligere stadium.

En avbildning test kalt virtuelle bronkoskopi bruker CT skanner til å lage detaljerte 3D-bilder av luftveiene i lungene. Bildene kan bli sett på som om legen var virkelig bruker en bronchoscope. Det er fordeler og ulemper til denne tilnærmingen. Men det kan være et nyttig verktøy i enkelte tilfeller, for eksempel i folk som kan være for syk til å få en standard bronkoskopi. Denne testen sannsynligvis vil bli brukt mer som teknologien blir bedre.

Behandling

Stereotactic kroppen strålebehandling (SBRT). Dette er en nyere type behandling. Den kan brukes for meget tidlig stadium (liten) lungekreft når operasjonen er ikke et alternativ, vanligvis for andre medisinske grunner. I stedet for å gi små doser av stråling hver dag i mange uker, innebærer denne metoden gir svært fokusert bjelker av høydose stråling på en eller noen få dager.

Tidlige resultater med SBRT har vært svært lovende, og det synes å ha en lav risiko for problemer. Men fordi det er fortsatt en ganske ny tilnærming, er det ikke mye langsiktige data om bruken.

Kjemoterapi. Nyere kjemoterapi narkotika for lungekreft forårsake færre bivirkninger. Studier skal teste de beste måter å kombinere kjemoterapi med strålebehandling og andre behandlinger.

Legene vet at cellegift etter operasjonen kan være mer nyttig for noen mennesker med tidlig kreft enn for andre, men å finne ut hvilke pasienter å gi det til er ikke lett. I tidlige studier, har nyere laboratorietester som ser på mønstre av visse gener i kreftcellene vist lovende i å fortelle hvor folk kunne bli hjulpet mest. Flere studier av disse testene blir nå gjort.

Målrettet terapi. Vi lærer mer om molekylene i lungekreft celler som styrer hvordan de vokse og spre seg. Dette blir brukt for å utvikle nye og mer målrettede terapier. Noen av disse behandlingene er allerede brukt til behandling av ikke-småcellet lungekreft. Andre er nå under utprøving i kliniske studier for å se om de kan hjelpe folk med avansert lungekreft lever lenger eller lindre sine symptomer.

Legemidler for å holde nye blodkar fra å vokse (anti-angiogenese medisiner). For kreft å vokse, må nye blodkar gjøres for å mate kreftcellene. Nye legemidler blir funnet som kan være nyttige i å stoppe disse blodårene fra forming. Flere av disse stoffene blir testet nå.

Vaksiner. Studier som ser på hvordan man kan øke kroppens immunsystem til å bedre drepe lungekreft celler skjer. I motsetning til vaksiner mot meslinger eller kusma, er disse vaksinene er ment å bidra til å behandle, ikke forebygge, lungekreft. En fordel med disse typer behandlinger er at de synes å ha svært få bivirkninger, slik at de kan være nyttig for mennesker som ikke tåler andre behandlinger. På denne tiden, vaksiner er kun tilgjengelig i kliniske studier.