Evb

Hva er magesår, og hvordan de blir behandlet?

Magesår er ubehagelig, men de er også ganske vanlig. Finn ut hvordan du kan identifisere symptomer på et sår, og når det er tid for å søke behandling.

Hvis du har magesmerter som ikke vil gå bort, kan årsaken være et magesår, en tilstand som rammer en halv million mennesker i Europa hvert år.

Et magesår er et sår på slimhinnen i magen eller toppen av tynntarmen. Dens kjennetegn er ubehag i magen som føles som en kjedelig eller brennende følelse, og er vanligvis - om midlertidig - lindret av å spise mat eller ta syrenøytraliserende medisiner. Oppblåsthet, raping, dårlig appetitt, og vekttap kan også være magesår symptomer. Alvorlige symptomer er skarpe magesmerter, blodig eller svart avføring, eller blodig oppkast.

De fleste magesår er forårsaket av en av to store syndebukkene:

Helicobacter pylori. Kalt H. pylori for kort, er dette en bakteriell organisme som kan spres gjennom mat eller vann. Mange erverve H. pylori i ung alder, men det vanligvis ikke føre til problemer i magen til voksen alder, og noen mennesker aldri har noen symptomer i det hele tatt.

Det finnes en rekke lab tester tilgjengelig for å se på tilstedeværelsen av H. pylori. Hvis det bekreftes, er den vanlige magesår behandling av en kombinasjon av to antibiotika og en proton pumpe inhibitor, som er en type av antacid medikament.

"For å få best effekt, trenger du to antibiotika", sier Jacqueline Wolf, MD, førsteamanuensis i medisin ved Harvard Medical School og en gastroenterolog ved Beth Israel Medical Center diakonale i Boston. "Behandlingen er ikke så bra hvis du bruker bare ett."

Vanlige antibiotika foreskrevet for magesår behandling omfatter tetracyclin, klaritromycin, og amoxicillin. Omeprazol og lansoprazol er to protonpumpehemmere som er vanlig foreskrevet for magesår.

NSAID-preparater. Magesår kan også være forårsaket av overforbruk av vanlige ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler eller NSAIDs som aspirin og ibuprofen. Disse medikamentene kan forårsake magesår ved å hemme et enzym kalt COX-1. Dette enzymet produserer et stoff som kalles en prostaglandin, som bidrar til å beskytte slimhinnen i magesekken. Uten disse prostaglandiner, magen er større sannsynlighet for å bli skadet av magesyre.

Den viktigste del av behandlingen ved en NSAID-indusert ulcus er å slutte med NSAID hvis i det hele tatt er mulig. Leger kan også foreskrive en proton pumpe inhibitor eller et medikament som kalles en H2 stopperen for å redusere mengden av syre i magen og tillater den sår å leges. Magesår behandlinger som dette helbrede sår i minst 80 prosent av pasientene innen fire uker, sier Dr. Wolf.

Hvis du ikke kan slutte å ta NSAIDs på grunn av smerter eller andre grunner, så legene vil vanligvis råde deg til å fortsette å ta protonpumpehemmere for å holde magesyre nivået lavt. Du kan også få beskjed om å ta misoprostol, som erstatter de beskyttende prostaglandiner i magen. "Å ta disse stoffene kan bidra til å forhindre sår fra re-blødning," Wolf sier.

Flere magesår behandling tips

Å gjøre noen endringer i livsstil kan også sette fart i helbredelsen av sår og bidra til å holde dem fra å komme tilbake. Røyking, for eksempel, kan øke syreproduksjonen i magen, noe som øker sannsynligheten for magesår. Noen studier har også vist at røyking kan redusere kroppens nivå av bikarbonat, et stoff som bidrar til å nøytralisere syre. Røykeslutt kan gjøre deg mindre sannsynlighet for å oppleve magesår.

Overdrevent inntak av alkohol bør også unngås hvis du har et sår eller står i fare for en, som alkohol kan irritere mage-tarmkanalen. Hvis du drikker alkohol mens du tar NSAIDs, er du også i fare for intestinal skade. Sporadiske glass vin eller øl vil vanligvis ikke gjøre skade, men tung drikking og konsumere drinker med en alkoholkonsentrasjon på mer enn 10 prosent vil sannsynligvis ha en dårlig effekt på mage-systemet.

Mens magesår kan ha alarmerende symptomer, de fleste har en positiv prognose. Når medisinen har eliminert sår, er det en 90 prosent sannsynlighet for å bli fullstendig utherdet. En kombinasjon av forsiktig valg og medisiner kan hjelpe deg å holde fri for magesår for godt.

Lær mer i Everyday Health Digestive helsesenteret.