Evb

Hva er hypertensjon?

Når blodet utøver for mye press på veggene i blodårene, det heter hypertensjon eller høyt blodtrykk. Det er vanligvis ikke symptomer før tilstanden blir alvorlig.

Hypertensjon eller høyt blodtrykk, er utbredt - mer enn 73 millioner voksne i Europa, eller en av de tre, har det. Mer enn halvparten av de som ikke har sine blodtrykket under kontroll.

Hypertensjon oppstår når trykket inne i blodkar er for høyt. Når hjertet pumper, sender det blod ut gjennom arteriene. Kraften av blodet presser mot veggene i blodårene dine forårsaker press. Hver gang hjertet slår, det tvinger mer blod inn i arteriene, forårsaker at trykket øker. Mellom beats, når hjertet hviler, senker trykket.

Helsepersonell måle blodtrykket ved å blåse en mansjett med luft rundt armen din og lytte til blodstrømmen med et stetoskop som mansjetten tømmes for luft. De leser tallene basert på når hjertet ditt slår, kalles det systoliske trykket, og når hjertet er i ro mellom beats, kalles det diastoliske trykket. En normal blodtrykk lesing er under 120 mm Hg systolisk og 80 mm Hg diastolisk - dette blodtrykket ville bli skrevet som 120/80. En blodtrykksmåling på 140/90 eller høyere kan være en indikasjon på hypertensjon.

Hva som forårsaker høyt blodtrykk?

Årsaken til hypertensjon er ukjent for 90 til 95 prosent av tilfellene - dette kalles essensiell eller primær hypertensjon. Når årsaken til høyt blodtrykk er kjent, det heter sekundær hypertensjon; årsaker inkluderer nyre og blod fartøy unormalt som kan vanligvis korrigeres.

Selv om legene ikke vet hva som forårsaker høyt blodtrykk mesteparten av tiden, de vet noen faktorer som kan forverre hypertensjon:

  • Røyke. Nikotin gjør at blodkarene constrict, noe som øker blodtrykket og gjør hypertensjon verre.
  • Fedme og overvekt. Ekstra vekt kan sette mer stress på hjertet. Øvelse ikke bare kan hjelpe deg å miste vekt, men fysisk aktivitet har vist seg å senke blodtrykket på egen hånd.
  • Stress. Selv ikke en faktisk årsak til høyt blodtrykk, stress kan utløse dårlig mestring metoder, som overspising og røyking, noe som kan føre til høyt blodtrykk.
  • Salt. Sodium får kroppen til å beholde væske, som deretter kan øke blodtrykket.
  • Alkohol. Drikker mer enn én eller to alkoholenheter per dag kan forverre hypertensjon for noen mennesker.

Hvordan påvirker hypertensjon din helse?

Når hjertet pumper blod, reiser blodet gjennom arteriene koblet til hjertet og deretter til blodkar som blir mindre og mer delikat. De minste blodårene, kjent som kapillærene, forsyne kroppen med oksygen. Økt trykk i dette systemet krever hjertet til å jobbe hardere og kan skade arteriene og følgende organer fordi de ikke får nok oksygen:

  • Hjernen din. Høyt blodtrykk kan føre til små blodkar inne hjernen din til å sprekke. En blødning fartøy eller blodpropp i hjernen kan føre til slag.
  • Øynene dine. Hvis et blodkar i øyet brister fra hypertensjon, kan det føre til uklart syn og blindhet.
  • Nyrene. Hvis blodårene inne i nyrene blir for smale, kan disse organene mister evnen til å filtrere avfallsstoffer ut av blodet. Dette kan føre til nyresvikt, som kan kreve dialyse eller en nyretransplantasjon.
  • Hjertet ditt. Hjertet er en muskel som krever oksygenrikt blod. Hvis den ikke får nok oksygen til å fungere skikkelig eller blodtilførselen til hjertet er blokkert, kan dette føre til angina eller hjerteinfarkt. Over tid, kan presset av å måtte jobbe hardere svekke ditt hjerte - en tilstand som kalles hjertesvikt.

Husk: Hypertensjon kan ikke vise noen symptomer, men det betyr ikke at høyt blodtrykk er ikke å gjøre skade på kroppen din. Selv barn bør ha sitt blodtrykk kontrollert, og hvis du er eldre enn 21, bør du få blodtrykket kontrolleres jevnlig. Hypertensjon behandling begynner med livsstilsendringer, medisinering kan legges til ved behov.