Evb

Hva er grå stær?

Lær om årsaker og symptomer på grå stær, samt de tre hovedtypene som ofte er en del av aldring.

Grå stær er en av de mest vanlige synsproblemer mennesker utvikler på grunn av aldring. Ved fylte 80, vil mer enn halvparten av alle europeere enten har grå stær eller har hatt grå stær operasjon.

En grå stær oppstår når linsen i øyet blir overskyet over tid, sier Anthony Zacchei, MD, av Kremer Eye Center i King of Prussia, Pa "Når vi er babyer, er den naturlige linsen i øyet krystallklart, som en forstørrelsesglass. Med hvert år som går, blir objektivet litt mer skyet, og når det blir vanskelig å se, kaller vi det en grå stær. "

Linsen i øyet består for det meste av vann og protein. Når katarakter danner, proteinet kan klumpe seg, noe som reduserer mengden av lys som er i stand til å nå netthinnen. Dette fører til tåkesyn og andre symptomer, som for eksempel dobbelt syn på ett av øynene.

Katarakt typer

Det er tre hovedtyper av grå stær:

  • Nuclear stivnet. Dette er den vanligste typen katarakt og vanligvis oppstår på grunn av aldring. Arealet av linsen som blir blakk, er det sentrale parti, eller kjernen. Nuclear stivnet katarakt påvirker øyets evne til å fokusere. Hvis du utvikle denne typen katarakt, kan du oppleve at din close-up visjon blir bedre når det blir vanskeligere for deg å se objekter på avstand, men er noen bedring vanligvis ikke permanent.
  • Hjernebark. Kortikale katarakt dannes på kanten av objektivet, eller hjernebarken. "Disse er mest sett hos pasienter som har diabetes," Dr. Zacchei sier. Kortikale grå stær ser ut som eiker i et hjul - utvide de fra kanten av objektivet mot midten. Symptomer på kortikale grå stær kan omfatte tåkesyn og problemer med dybdesyn. Tyder på at kortikale grå stær er relatert til eksponering for ultrafiolett (UV) lys, og det er derfor det er viktig å alltid bruke solbriller med UV-filtre når du er utendørs, selv om du ikke har andre risikofaktorer for cortical katarakt.
  • . Posterior subcapsular Denne type katarakt er oppkalt etter sin beliggenhet: Den danner under sac, eller kapsel, av objektivet som holder den på plass. "De første to typer katarakt bli verre med alderen," Zacchei sier. "Dette er forårsaket av diabetes, traumer, stråling til ansikt, eller langvarig steroid bruk." Subcapsular grå stær også vises oftere hos personer som er ekstremt nærsynt. Subkapsulær katarakt fremgang den raskeste av de tre hovedtyper av grå stær.

Andre typer katarakt

Selv om de fleste grå stær er et resultat av aldring, kan babyer bli født med grå stær. Vanligvis medfødt eller infantil, katarakt tilstede ved fødselen er liten og ikke forårsake tåkesyn. Barn kan også utvikle grå stær, ofte i begge øynene, som de vokser. Medfødt grå stær vanligvis ikke påvirke et barns syn, og de kan trygt fjernes hvis de gjør dagens problemer.

Zacchei sier: "Uansett hvilken type katarakt du har, blir den behandlet i mer eller mindre på samme måte." Hvis katarakt forårsaker synsproblemer, fjernes gjennom kirurgi der linsen blir erstattet. Etter operasjonen, kan pasienten oppleve noen problemer med synet, som for eksempel uklart syn eller dobbelt syn, blending, eller glorier, men disse symptomene avtar og mange pasienter opplever bedre syn enn de hadde før behandling.