Evb

Hva er brystkreft?

Brystkreft er den vanligste typen kreft funnet hos kvinner i europa.

Brystkreft er en ondartet (kreft) svulst som starter fra celler i brystet. Det finnes hovedsakelig hos kvinner, men menn kan få brystkreft, også.

Den normale bryst

For å forstå brystkreft, hjelper det å vite noe om normal struktur eller deler av brystene.

En kvinnes bryst består av kjertler som gjør morsmelk (kalt lobules), kanaler (små rør som frakter melk fra lobules til brystvorten), fettstoffer og bindevev, blodkar og lymfe (uttales limf) fartøy. De fleste brystkrefttilfeller begynne i cellene på kanalene (ductal kreft), noen begynne i lobules (lobular kreft), og et lite antall start i andre vev.

Lymfesystemet

Lymfesystemet er en av de viktigste måtene som brystkreft kan spre seg. Lymfeknuter er små, bønneformede grupper av immunsystemet celler (celler som bekjemper infeksjoner) som er forbundet med lymfekar. Lymfekar er som små årer, bortsett fra at de bærer en klar væske som kalles lymfe (i stedet for blod) bort fra brystet. Brystkreft celler kan skrive lymfekar og begynner å vokse i lymfeknuter.

De fleste lymfeårer i bryst føre til lymfeknutene under armen. Disse kalles axillaris nodene. Dersom brystkreft celler nå de underarm lymfeknuter og fortsette å vokse, fordi de nodene å svelle. Legen trenger å vite om kreftcellene har spredd seg til lymfeknuter fordi hvis de har, det er en høyere sjanse for at cellene har også fått inn i blodbanen og spre seg til andre steder i kroppen. Jo flere lymfeknuter som har kreft i dem, jo ​​mer sannsynlig er det at det vil bli funnet cancer i andre organer, også. Dette kan påvirke behandlingen plan.

Bryst klumper som ikke er kreft

De fleste bryst klumper er godartede. Dette betyr at de er ikke kreft. Godartet bryst svulster er unormal vekst, men de har ikke spredt seg utenfor av brystet, og de er ikke livstruende. Men noen godartet bryst klumper kan øke kvinners risiko for å få brystkreft.

De fleste klumper er forårsaket av fibrocystic forandringer. Cyster er væskefylte blærer. Fibrose er dannelse av arr-lignende vev. Disse endringene kan føre til bryst hevelse og smerte. De skjer ofte rett før en kvinnes periode er i ferd med å starte. Brystene kan føles klumpete, og noen ganger er det en klar eller svakt skyet væske fra brystvortene.

Hvor mange kvinner får brystkreft?

Den europeiske Kreftforeningens nyeste anslagene for brystkreft i Europa er for 2010:

  • Om 207 090 nye tilfeller av invasiv brystkreft hos kvinner
  • Om 54 010 nye tilfeller av carcinoma in situ (CIS) vil bli funnet (CIS er non-invasiv og er den tidligste form for brystkreft).
  • Om 39 840 dødsfall av brystkreft (kvinner)

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner i Europa, annet enn hudkreft. Det er den nest største årsaken til kreft dødsfall hos kvinner, etter lungekreft.

Sjansen for en kvinne som har invasiv brystkreft litt tid i løpet av livet hennes er litt mindre enn én av åtte. Sjansen for å dø av brystkreft er om lag én av 35 år. Brystkreft dødelighet har gått ned. Dette er trolig et resultat av å finne kreft tidligere og bedre behandling. Akkurat nå er det mer enn to og en halv million brystkreft overlevende i Europa.

Typer brystkreft

Det finnes mange typer brystkreft, men noen av dem er svært sjeldne. Noen ganger kan en brystsvulst kan være en blanding av disse typer eller en blanding av invasiv kreft og in situ.

Duktalt karsinom in situ (DCIS): Dette er den vanligste typen av ikke-invasiv brystkreft. DCIS betyr at kreft er bare i kanalene. Det har ikke spredd gjennom veggene i kanalene inn i vevet av brystet og så kan ikke spre seg til lymfeknuter eller andre organer. Nesten alle kvinner med kreft på dette stadiet kan kureres. En av de beste måtene å finne DCIS er tidlig med en mammogram.

Lobular carcinoma in situ (LCIS): Dette begynner i melk-making kjertler (lobules), men går ikke gjennom veggen av lobules og kan ikke spre seg til andre deler av kroppen. Det er ikke en ekte kreft, men å ha LCIS øker en kvinnes risiko for å få kreft senere. Av denne grunn er det viktig at kvinner med LCIS sørge for at de har regelmessig mammografi og legebesøk.

Invasiv (eller infiltrerende) duktalt karsinom (IDC): Dette er den mest vanlige brystkreft. Den starter i en melk passasje (en kanal), bryter gjennom veggen av kanalen, og invaderer vev av brystet. Derfra kan det være i stand til å spre seg (metastasere) til andre deler av kroppen. Det står for om lag 8 av 10 invasiv brystkreft.

Invasiv (infiltrerer) lobular carcinoma (ILC): Dette kreft starter i melk kjertler (lobules) og deretter sprer seg gjennom veggen av lobules. Den kan deretter spredt (metastasere) til andre deler av kroppen. Om en av ti invasive brystkrefttilfeller er av denne typen.

Inflammatorisk brystkreft (IBC): Dette uvanlig type invasiv brystkreft utgjør om lag 1 prosent til 3 prosent av alle brystkrefttilfeller. Vanligvis er det ingen enkelt klump eller svulst. I stedet gjør IBC huden på brystet ser rød og føles varm. Det gjør også at huden ser tykk og dekket, noe som en appelsinskall. Den berørte brystet kan bli større, hard, øm, eller kløende.

I en tidlig fase, er provoserende brystkreft ofte forvekslet med infeksjon. Fordi det er ingen definert klump, kan det ikke vises på en mammogram, noe som kan gjøre det enda vanskeligere å fange det tidlig. Den har en høyere sjanse for å spre og en verre utsikter enn invasiv duktale eller lobular kreft.

Det er også mange andre mindre vanlige typer brystkreft.

Brystkreft vilkår

Det kan være vanskelig å forstå noen av ordene legen bruker for å snakke om brystkreft. Her er noen av de viktigste ordene du kan høre:

Karsinom: Dette er et begrep som brukes for å beskrive en kreft som begynner i slimhinnen lag av organer som bryst. Nesten alle brystkrefttilfeller er karsinom (enten duktale karsinom eller lobular karsinom).

Adenokarsinom: En adenokarsinom er en type kreft som starter i kjertel vev (vev som gjør og skiller ut et stoff). Kanalene og lobules av brystet er kjertel vev fordi de gjør morsmelk, så kreft starter i disse områdene blir ofte kalt adenocarcinomas.

Carcinoma in situ: Dette begrepet brukes for tidlig stadium av kreft, når det er fortsatt bare i lag med celler der det begynte. I brystkreft, in situ betyr at kreftcellene er bare i kanalene (duktalt carcinoma in situ) eller lobules (lobular carcinoma in situ). De har ikke spredt seg inn i dypere vev i brystet eller til andre organer i kroppen. De kalles non-invasiv eller pre-invasiv brystkreft.

Invasiv (infiltrerende) karsinom: en invasiv kreft er en som allerede har vokst utover laget av celler der det startet (i motsetning carcinoma in situ). De fleste brystkrefttilfeller er invasive karsinomer - enten invasive duktale karsinom eller invasiv lobular karsinom.

Sarkom: Sarkomer er kreftformer som starter fra bindevev som muskelvev, fettvev eller blodårer. Sarkomer i bryst er sjeldne.