Evb

Hva er bak rennende øyne?

Generelt, rennende øyne er ingenting å bli opprørt over - noen over-the-counter rettsmidler kan hjelpe. Likevel er det gunstig å forstå hva som forårsaker øynene til vann.

Når du produserer for mange tårer, eller når normal drenering av tårer er blokkert, kan øynene bli litt vassen. Tilstrømningen av tårer kan søles på øyelokkene og kinnene, som om du gråter. Er det noe du kan gjøre med det? Ja, avhengig av årsaken.

Tårer er avgjørende for næring og smøring av menneskelige øyet. Hver gang du blunker, du vaske øynene med tårer produsert av lacrimal kjertler i dine øvre øyelokk. Disse kjertlene vil produsere ekstra tårer i respons til irritasjon og inflammasjon. Tears normalt renne ut av øyet og inn i nesen gjennom kanaler som ligger i hjørnene av øynene dine.

Men folk med rennende øyne er vanligvis opplever en overproduksjon av tårer, som består av vann, olje og slimete. Disse overskytende tårer kan være forårsaket av:

 • Tørre øyne syndrom. Det ikke kan være fornuftig, men tørre øyne ofte føre til rennende øyne. Når øynene tørker ut, de blir irritert og ubehagelig. Som ber lacrimal kjertler å produsere så mange tårer at de overvelde øyets naturlige dreneringssystem. Tåreproduksjon en tendens til å minske med alderen, så tørre øyne er mer vanlig hos eldre voksne. Noen medisinske tilstander og medisiner kan også føre til tørrhet som kan en tørr og vindfulle omgivelser, men den vanligste årsaken til tørt øye syndrom er en kronisk tilstand som kalles keratokonjunktivitt sicca (KCS). Personer med denne tilstanden gjør tårer, men tårene ikke inneholder nok vann. I tillegg til overdreven rive, kan symptomer på tørre øyne syndrom inkluderer tåkesyn, kløende øyne, eller brennende øyne. Ett middel for mildere tilfeller av tørre øyne er å bruke over-the-counter kunstige tårer.
 • Allergier. Stoffer som forårsaker en allergisk reaksjon kalles allergener. Reaksjon på allergener kan føre til at øynene til å bli rød og irritert, spørre tåreproduksjon. Sammen med overflødig tåreproduksjon, kan allergi i øynene forårsake kløe og svie. De vanligste utendørs årsakene er gress, tre og luke pollen. De vanligste innendørs årsaker er kjæledyr dander, støvmidd, og muggsopp. Andre årsaker til kløende, rennende øyne som ikke er sanne allergener inkluderer avgasser, aerosol spray, parfyme og sigarettrøyk.
 • Infeksjoner. Del av kroppens reaksjon på en øyeinfeksjon kan være å produsere overflødig tårer, et forsøk på å holde øye smurt og vaske bort bakterier og utflod. Konjunktivitt (infeksjon i tynn og klar membran som dekker mesteparten av øyet) og blefaritt (infeksjon i øyelokket marginer) er to smittsomme sykdommer kjent for å forårsake rennende øyne. "Pink eye" er en vanlig betegnelse for øyekatarr. Årsaker inkluderer bakterier, sopp og mest vanlige virus. Iført kontaktlinser kan øke risikoen for konjunktivitt. Conjunctivitis kan forekomme i ett eller begge øyne. Symptomer kan omfatte smerter i øyet, tåkesyn, rødhet, modig følelse i øynene, utflod, og skorper som dannes om natten sammen med økt rive.
 • Irritanter. Øynene produserer overskytende tårer i respons til andre typer irritasjon, også, om det tørr luft, lys, vind, røyk, støv, en øyenvippe, eller eksponering for kjemikalier. Øyeplager også kan føre til rennende øyne.

Rennende øyne kan også være på grunn av en blokkering av kanaler som normalt drenerer bort tårene, men dette er mindre vanlig. Det blokkert kalles lacrimal stenose og overløp av tårer det fører kalles epiphora. Infeksjoner kan spre seg inn i den tårekanalen fra innsiden av nesen og forårsaker arrdannelse. Trauma og kirurgi i nesen er andre årsaker til tårekanalen blokkering.

Et annet rennende øyne type er relatert til dårlig funksjon øyelokk. For at tårene å fordeles jevnt over øynene og for å bli presset til hjørnene av øyet for riktig drenering, øyelokkene må lukke fullstendig. En av de mest vanlige årsakene til denne type rennende øyne problem kalles "ectropion." Denne tilstanden er en hengende og trekke bort av nedre øyelokk. Den er vanligvis sett hos eldre mennesker som gradvis utvikler en svakhet i nedre øyelokk. Ektropion kan føre til at øynene å være tørr, sår, rød og brennende. Det kan også øke risikoen for øye infeksjon.

Oftest rennende øyne er et symptom snarere enn en årsak til øye nød. Jada, de kan være et irritasjonsmoment, men med mindre de er ledsaget av smerter i øyet eller rødhet, overskytende tårer er vanligvis ikke et alvorlig problem.

Hvordan rennende øyne blir diagnostisert og behandlet

Du kan være i stand til å finne ut årsaken til rennende øyne på egen hånd:

 • Hvis øynene dine føles tørr, rå og ubehagelig like før de begynner å vann, er du sannsynligvis opplever tørre øyne syndrom.
 • Hvis øynene dine er kløende og hovne, allergi er den sannsynlige årsaken.

I disse tilfellene, over-the-counter rettsmidler er tilgjengelige:

 • Kunstige tårer kan være en stor hjelp. Hvis tørre øyne forårsaker overflødig rive, kan du avverge at svaret ved å bruke kunstige tårer å holde øynene fuktige. Kunstige tårer kan også hjelpe vaske bort eventuelle irritanter som støv som kan være årsaken øynene til vann. Ved hjelp av kunstige tårer uten konserveringsmidler - i enkelte engangs applikatorer - er best.
 • Reseptbelagte og over-the-counter medisinert øyedråper å behandle allergier som forårsaker rennende øyne ved å avbryte kroppens immunrespons.

Noen skritt du kan ta for å hindre tørr, kløende, øyeirritasjon inkluderer huske å blinke jevnlig når du bruker datamaskinen og ta sporadiske pauser for å hvile øynene dine og unngå overanstrengelse av øynene. Øke luftfuktigheten i ditt hjem eller arbeidsmiljø hvis øynene er tørre og irriterte. Bruk solbriller for å redusere irritasjon fra sol og vind eksponering, og drikke rikelig med vann for å unngå å bli dehydrert og for å opprettholde sunn rive.

Når skal du kontakte legen din

Du bør konsultere fastlegen din hvis du opplever:

 • Uforklarlig rive over en lang periode
 • Øyne som er rød og produserende utslippet
 • Rennende øyne og øyesmerter
 • Rennende øyne og sår bihuler

Legen vil undersøke øynene dine, utføre tester på mengde og kvalitet av dine tårer, og undersøke hvordan øynene renne bort tårer. Hvis du har en infeksjon, kan legen forskrive antibiotika, eller foreslå mer avanserte behandlinger hvis tørre øyne eller allergier er å klandre.

I sjeldne tilfeller kan kirurgi gjøres for å åpne blokkerte tårekanalene. Kirurgen kan også opprette en ny tåre duct i øyet gjennom en prosedyre som kalles dacryocystorhinostomy (DCR). En rive kanalsystem som er smalere, men er ikke fullt ut blokkert, ofte kan bli utvidet med en liten sonde.

Ektropion kan korrigeres ved å stramme musklene som holder øyelokket på plass. Det kirurgiske inngrepet kan gjøres som et poliklinisk med lokalbedøvelse.

Relaterte symptomer som kan følge rennende øyne

 • Rennende nese og nysing. Disse symptomene sammen med rennende øyne kan skyldes allergi.
 • Epifora. Hvis det skjer sammen med symptomer på en bihulebetennelse eller hodet kaldt, kan det skyldes en blokkert rive duct.
 • Overdreven rive, blefaritt, og øyekatarr. Når disse symptomene oppstår i en eldre person, kan de være på grunn av ektropion.
 • Tørre øyne sammen med svulmende av øynene. Dette kan være et tegn på overaktiv skjoldbruskkjertel sykdom.
 • Tørre øyne sammen med endringer i synet og leddgikt. Disse symptomer sammen kan være tegn på KCS.

Den nederste linjen? Hvis rennende øyne ikke klare seg med over-the-counter behandling, bør du få medisinsk hjelp for å gjøre deg mer komfortabel.