Evb

Hva du trenger å vite om livmorhalskreft screening

Foruten pap test, det er andre screening verktøy tilgjengelig som kan bidra til å forebygge livmorhalskreft.

For å opprettholde god helse, bør alle kvinner får regelmessige livmorhalskreft filmvisninger. Periodisk screening er viktig av mange grunner, blant annet:

  • Det hjelper leger til å identifisere og behandle unormale celler tidlig, før de slår seg til kreft.
  • Hvis kreft er til stede, kan regelmessig livmorhalskreft screening leger å finne det i en tidlig fase, da det er lettere å behandle.
  • Livmorhalskreft screening kan også avsløre om du har vært utsatt for humant papillomavirus (HPV), et virus som øker en kvinnes risiko for livmorhalskreft.

Den Pap test, også kalt en celleprøve, er den mest kjente livmorhalskreft screening verktøyet tilgjengelig. Men andre tester er også brukt til skjermen for livmorhalskreft, inkludert bekken eksamen og HPV test.

Den pap test og livmorhalskreft screening
En Pap test er utført under en bekken eksamen. Under en Pap test, legen din vil samle en prøve av celler fra overflaten av livmorhalsen for å se om noen unormale celler er til stede. Fremgangsmåten er stort sett smertefri, selv om noen kramper kan forekomme. Det tar vanligvis noen dager eller uker å få resultater.

"Om lag en tredjedel av kvinner ikke får deres Pap gjort, som du bør få hvert år med mindre du aldri har hatt en unormal Pap og har snakket med legen din om mindre hyppig screening", sier Rachel Reitan, MD, FACOG, assisterende professor i obstetrikk og gynekologi ved Tulane University School of Medicine i New Orleans.

Bekken eksamen og livmorhalskreft screening
Under en bekken eksamen, din gynekolog vil se etter synlige endringer på overflaten av kjønnsleppene, vagina og cervix, ved hjelp av et lys og et instrument kalt et spekulum. I tillegg til en visuell undersøkelse vil legen kontrollere størrelse, form og plassering av livmor, eggstokker, og nærliggende organer. En bekken eksamen alene kan ikke oppdage livmorhalskreft, men kombinert med en Pap test, er det en viktig del av livmorhalskreft screening.

HPV-test og livmorhalskreft screening
Det finnes mer enn 100 typer av HPV, hvorav bare ca 30 er seksuelt overførbare. Noen av disse forårsaker kjønnsvorter, og andre er knyttet til livmorhalskreft. Legen kan sjekke for å se om du har blitt utsatt for viruset under Pap test.

Hvis du har HPV, kan legen finne ut om den type HPV du har er knyttet til livmorhalskreft og bedre vurdere risikoen for livmorhalskreft. Legen vil sannsynligvis anbefale hyppigere Pap tester for å se om kroppen blir kvitt infeksjonen av seg selv. Hvis du har unormale celler på livmorhalsen din, kan legen anbefale at du har en prosedyre for å fjerne dem.

Hva skjer hvis livmorhalskreft screening avdekker et problem?
Ikke få panikk hvis du får en telefon fra legen din sier at resultatene av Pap test kom tilbake unormal. En rekke ting, inkludert en infeksjon, kan føre til en unormal Pap, ikke bare livmorhalskreft. Også såkalte "falske positive" resultater noen ganger oppstå, som ganske enkelt betyr at det synes du har unormale celler da, faktisk, du ikke.

Om lag 6 prosent av Pap tester gjort i Europa hvert år komme tilbake med en unormal funn. Hvis det skjer, kan legen din foreslå ytterligere testing for å utelukke livmorhalskreft.

Andre livmorhalskreft screening tester
Hvis resultatene av Pap test og bekken eksamen heve et rødt flagg, kan legen utføre en livmorhalskreft screening test kalt en kolposkopi. Under denne testen, vil legen bruke en colposcope - et verktøy som forstørrer og lyser opp livmorhalsen. - Å se nærmere på livmorhalsen for eventuelle synlige tegn på kreft.

I tillegg kan legen også foreslå at du har en biopsi. Under biopsi, vil vev fra cervix tas ut for undersøkelse under et mikroskop for å se om livmorhalskreft er til stede. Både kolposkopi og biopsi kan utføres på legens kontor.

Hvor ofte bør jeg få vist for livmorhalskreft?
Den europeiske Cancer Society anbefaler at de fleste kvinner gjennomgår årlig livmorhalskreft screening for å oppdage livmorhalskreft. Men det er visse omstendigheter, for eksempel å ha en unormal Pap test, som kan kreve hyppigere testing. Snakk med legen din for å finne ut hvor ofte du bør screenes for livmorhalskreft.

Ved å gjøre livmorhalskreft screening en vanlig del av din helse omsorg diett, vil du være å ta et viktig skritt mot kreft forebygging.