Evb

Hva du trenger å vite om dental røntgen

Dental x-stråler er ofte en del av en vanlig tannlege checkup. Lær hvordan de hjelper tannlegen til å overvåke din tannhelse.

Avhengig av din tannhelse historie og din tannlege preferanser, vil du sannsynligvis trenger å ha dental røntgen tatt fra tid til annen. Dental røntgen la tannlegen å nærmere overvåke helsen til tennene og tannkjøttet, slik at endringer og problemer kan oppdages tidlig, når behandlingen er mest effektiv.

Hva er dental x-stråler?

Dental røntgen er spesielle bilder som gjør at din tannlege for å få en nærmere titt på noen av strukturer inne munnen, inkludert tennene, røttene av tennene dine, din bite, og ditt ansikts bein.

Prosessen innebærer å plassere en X-ray film i et stykke papp eller plast, som tannlegen vil be deg om å bite ned på å holde filmen mot området han eller hun ønsker at X-ray til fange. Avhengig av hvor mange vinkler eller områder av munnen din tannlege ønsker å se på X-ray, kan dette bli gjentatt flere ganger. Mens røntgen bildene blir tatt, vil du ha en beskyttende forkle å skjerme kroppen fra X-ray maskinens stråling.

Tannlegen kan bruke dental røntgen for å se etter:

 • Tannråte, også kalt hulrom eller karies, mellom tennene eller under din fyllinger
 • Infeksjoner i beina i munnen
 • Symptomer på tannkjøtt (periodontitt) sykdom
 • En abscess, cyste, eller svulst i munnen
 • Endringer i tennene eller bein
 • Problemer med senene som holder tennene på plass
 • Dental utviklingsmessige problemer (hos barn)
 • Plasseringen av en påvirket eller unerupted tann (en tann sittende fast i tannkjøttet vev eller ben)

Hvem bør få dental x-stråler?

Hvis du ser en bestemt tannlege for første gang, er det en god sjanse for at han eller hun vil ønske å ta et sett med dental røntgen, med mindre du kan gi tannlegen med kopier av nyere røntgenstråler. Tannlegen vil bruke disse innledende røntgen for å vurdere din tannhelse, se etter tannkjøttsykdom, og har et grunnlag for fremtidige sammenligninger.

Tannlegen vil da avgjøre hvor ofte du trenger oppfølging røntgen for å overvåke endringer i helsen til tannkjøttet og tennene. Intervallet som du får oppfølging dental røntgen vil avhenge av din alder, generelle oral helse, og risikoen for å få tannproblemer i fremtiden.

Risiko for dental røntgen

X-stråler er en av de mest brukte verktøy for medisinsk diagnose og screening, men de er ikke uten risiko. Den mest bekymringsfulle problem forbundet med dental røntgenstråler, så vel som andre typer av røntgenstråler, er en liten økning i risikoen for å utvikle kreft, som er forbundet med eksponering for stråling. Jo mer røntgenstråler du får hele din levetid og den yngre du er når du har X-stråler, jo høyere risiko for å utvikle kreft. Det er også dokumentert at kvinner er mer utsatt for å utvikle kreft forårsaket av X-ray stråling enn menn.

Likevel, i de fleste tilfeller, fordelene ved å ha røntgen gjort oppveier den potensielle risikoen. Men det amerikanske Food and Drug Administration har anbefalt at folk tar skritt for å redusere sin eksponering for stråling fra røntgen. Her er noen tips for å redusere eksponeringen:

 • Ta en kopi av tidligere røntgenbilder til den nye tannlegen for å unngå at unødvendig, gjenta røntgenstråler.
 • Ber om at en leder forkle eller andre beskyttende skjold brukes når du får en X-ray.
 • Spørre om E-eller F-speed film for røntgenstråler, som er raskere enn konvensjonelle D-speed film, og vil redusere stråledose.

Du bør også unngå å ha dental røntgen hvis du er gravid, siden det kan være en risiko for det ufødte barnet. I tilfeller hvor en dental X-ray er anbefalt, selv om tannlegen vet du er gravid, må du huske på at stråling fra dental røntgen er svært lav, og at din tannhelse er viktig for helsen til barnet ditt også.