Evb

Hva du kan forvente med kirurgi for brystkreft

Få fakta og lære hvordan du kan forberede deg selv for brystkreft kirurgi.

For mange kan tanken på kirurgi være skremmende. Men å vite hva du kan forvente før, under og etterpå kan bidra til å lette din frykt.

Før operasjonen: Et par dager etter at biopsi vil du vite om du har brystkreft, men omfanget av sykdommen vil ikke bli kjent før etter operasjonen. Du vil mest sannsynlig møte med legen noen dager før operasjonen for å snakke om hva som vil skje. Du vil bli bedt om å signere en samtykkeerklæring som gir legen tillatelse til å gjøre inngrepet. Dette er et godt tidspunkt å stille eventuelle spørsmål du måtte ha.

Du kan bli bedt om å donere blod på forhånd i tilfelle du trenger det under operasjonen. Legen vil også spørre deg om medisiner, vitaminer eller kosttilskudd du tar. Du må kanskje slutte å ta noen av dem en uke eller to før operasjonen.

Du vil også møte med helsepersonell som skal gi deg anestesi (narkotika for å få deg til å sove og ikke føler smerte) under operasjonen. Den type bedøvelse som brukes avhenger i stor grad av hva slags operasjon som blir gjort og din medisinske historie.

Kirurgi: For operasjonen, kan du bli tilbudt valg av en poliklinisk prosedyre eller du kan bli innlagt på sykehus. Narkose, når narkotika blir brukt til å sette deg inn i en dyp søvn, gis vanligvis for en mastektomi eller en aksillær node disseksjon, og er oftest brukt under brystbevarende kirurgi, også. Du vil ha en IV linjen satt i (vanligvis i en blodåre i armen). Den vil bli brukt for å gi medisiner som kan være nødvendig under operasjonen. Du vil bli koblet opp til et elektrokardiogram (EKG) maskin og har et blodtrykk mansjetten på armen din, så hjerterytmen og blodtrykket kan sjekkes under operasjonen.

Hvor lenge operasjonen vil ta, avhenger av hvilken type operasjon som blir gjort. For eksempel vil en mastektomi med lymfeknute fjerning ta fra to til tre timer. Etter operasjonen, vil du bli tatt til postoperativ avdeling, der du skal bo før du er våken og dine vitale tegn (blodtrykk, puls og pust) er stabile.

Etter operasjonen: Hvor lenge du bor på sykehuset avhenger av hvilken type brystkreft kirurgi du hadde, din generelle helsetilstand, enten du har andre medisinske problemer, hvor godt du gjør i løpet av operasjonen, og hvordan du føler deg etter operasjonen. Du og legen din bør bestemme hvor lenge du må bo på sykehuset - ikke forsikringsselskapet. Likevel er det viktig å sjekke din forsikring før operasjonen.

Som regel kvinner har en mastektomi bo på sykehuset for en eller to netter, og deretter gå hjem. Men noen kvinner kan plasseres i en 23-timers, korte opphold enheten før du går hjem.

Mindre involvert operasjoner som lumpectomy og sentinel lymfeknute biopsi er vanligvis gjort på poliklinisk basis og en overnatting sykehus opphold er ikke nødvendig.

Etter operasjonen kan du ha en bandasje over operasjonen området som brytes stramt rundt brystkassen. Du kan ha ett eller flere rør (avløp) fra brystet eller armhulen for å fjerne væske som samler under healing prosessen. Mest avløp på plass for en eller to uker. Når strømmen er gått ned til omtrent ett gram per dag, vil avløpet bli fjernet.

De fleste leger vil at du skal begynne å bevege armen snart etter operasjonen, slik at det ikke vil bli stiv. Mange kvinner som har en lumpectomy eller mastektomi er overrasket over hvor lite smerte de har i brystområdet. Men de er mindre fornøyd med merkelige følelser (nummenhet, klemming / trekking) i underarm området.

Snakk med legen din om hva du bør gjøre etter brystkreft kirurgi for å ta vare på deg selv. Du bør få skriftlige instruksjoner som vil fortelle deg om følgende:

 • Hvordan ta vare på såret og dressing
 • Hvordan ta vare på avløp
 • Hvordan vite om du har en infeksjon
 • Når skal ringe legen eller sykepleieren
 • Når du skal begynne å bruke armen og hvordan du gjør arm øvelser for å forebygge stivhet
 • Når man skal begynne på seg en BH igjen
 • Når og hvordan å bære en brystprotese (noen ganger kalt en protese)
 • Hva du skal spise og hva som ikke skal spise
 • Hva medisiner for å ta (inkludert smerte medisiner og kanskje antibiotika)
 • Hvilke aktiviteter du bør eller ikke bør gjøre
 • Hvilke følelser du måtte ha om hvordan du ser
 • Når bør du oppsøke legen din for en oppfølging avtale
 • Henvisning til en Reach Til Recovery frivillig. Gjennom vårt Reach Til Recovery-programmet, kan en spesialutdannet frivillig som har hatt brystkreft gi informasjon, trøst og støtte.

De fleste pasienter ser legen sin om sju til 14 dager etter operasjonen. Legen bør forklare resultatene av patologi rapporten og snakke med deg om du trenger mer behandling.

Smerter etter en mastektomi

Nerve smerte etter en mastektomi eller lumpectomy kalles post-mastektomi smertesyndrom eller PMPs. Tegnene på PMPs er smerter i brystveggen og prikking nedover armen. Smerte kan også bli følt i skulderen, arr, arm eller armhulen. Andre vanlige klagene omfatter nummenhet, skyting eller stikkende smerte, eller uutholdelig kløe.

Det er viktig å snakke med legen din om eventuelle smerter du har. PMPs kan føre til at du ikke bruker armen slik du skal, og over tid kan du miste muligheten til å bruke den som normalt.

PMPs kan behandles. Legemidler som vanligvis brukes til å behandle smerte kan ikke fungere godt for nerve smerter. Men det er andre medisiner og behandlinger som virker for denne typen smerte. Snakk med legen din for å få smertelindring du trenger.