Evb

Hrt: hva er du risikere uten den?

Veiing risikoen ved hormonbehandling - samt vurderer alternative behandlinger - kan bidra med din overgangsalder behandling beslutninger.

Mye har blitt gjort om risikoen ved overgangsalderen hormonbehandling - MHT - (også kjent som hormonbehandling, HRT) når det gjelder å lindre menopause symptomer, men hva om risikoen ved ikke å bruke det?

"Kvinner kan oppleve hetetokter, nattesvette (hetetokter under søvn), søvnforstyrrelser, tørr skjede, depresjon og problemer med å konsentrere deg eller huske ting," sier Robert Tomaro, Jr, MD, en lege i avdelingen for obstetrikk-gynekologi på Jersey Shore University Medical Center i Neptune, NJ og past president i Monmouth County Medical Society.

Også under menopause en kvinnes sexlyst kan redusere, mens samleie blir mer smertefull. Hun kan bli utslitt på grunn av problemer med å sove og nattesvette, og kan oppleve humørsvingninger. Med alderen kvinner er også i faresonen for hjertesykdom og beinskjørhet som kan føre til beinbrudd. "Kvinner som velger å ikke bruke HRT kan eller ikke kan ha noen eller alle av de ovennevnte tegn og symptomer på varierende alvorlighetsgrad," sier Dr. Tomaro. Enhver kvinne er unik, og hver kropp reagerer på sin måte til skiftende hormoner.

Er HRT rett for alle?

Konseptet bak HRT er at ved å erstatte hormonene østrogen og progesteron, som svinger og etter hvert avta som du går gjennom overgangsalder, kan du være i stand til å unngå mange av de ubehagelige overgangsalder symptomene som følger denne fasen av livet. Men når forskningen begynte å vise HRT risikoer inkludert en økt sjanse for flere alvorlige helseproblemer, som kalles en stor klinisk studie kvinner Health Initiative (WHI) studerer HRT fordeler ble stoppet tidlig i 2002.

Som et resultat av disse funnene, leger anbefaler at de fleste kvinner bør unngå å bruke HRT på grunn av en høyere risiko for brystkreft, slag, blodpropp, og hjerteinfarkt.


Relatert: reseptbelagte alternativer til hormonbehandling

Men hvis en kvinne er elendig på grunn av menopausale hetetokter og søvnløshet, og disse symptomene påvirker hennes evne til å fungere, gjør at anbefalingen for "de fleste kvinner" alltid gjelde?

Svaret på det er "nei", ifølge National Women Health Information Center. For kvinner på gjennomsnittlig risiko for brystkreft og hjerte-og karsykdommer, kan det være greit for de med moderat til alvorlig overgangsalderen hetetokter, nattesvette, og vaginal tørrhet å bruke overgangsalderen hormonbehandling for å få noen lettelse. Men hormonbehandling bør brukes på laveste effektive dose, og for et kortest mulig tid. Behovet for kontinuerlig hormonbehandling bør revurderes hvert halvår med en kvinne og hennes lege. Og hvis en kvinnes symptomer er begrenset til vaginal tørrhet, deretter en aktuell vaginal østrogen bør være prøvd før muntlig hormoner.

Kvinner som kan være gravid, har vaginal blødning problemer, eller som har eller har hatt noen av følgende helsetilstander bør ikke bruke HRT:

  • Visse typer kreft (inkludert bryst-og livmorkreft)
  • Hjerteinfarkt eller hjerneslag
  • Hjertesykdom
  • Blodpropp
  • Leversykdom

Hvis du ikke har noen av de ovennevnte helsemessige bekymringer og du og legen din bestemmer du vil begynne kort sikt HRT, i tillegg til endelig å få litt søvn, kan du også høste andre fordeler.

For eksempel, bremser HRT bentap. I WHI, hadde kvinner behandlet med kombinert østrogen og progesteron terapi en reduksjon i hoftebrudd sammenlignet med kvinner som ikke tar hormoner, samt en redusert risiko for tykktarmskreft.

Det er viktig å huske, men som i WHI ble disse fordelene oppveies av risikoen ved hormonbehandling.

Hva finnes noen alternativer til HRT?

Avhengig av menopause symptomer kan oppstå, har du en rekke andre veier å utforske hvis du ikke kan eller ikke ønsker å bruke hormonbehandling. Disse inkluderer:

Hetetokter. Hvis du opplever hetetokter, enkle trinn for å ta inkluderer dressing i lysere lag, sove i et kjølig rom, og redusere stress gjennom meditasjon eller andre sinn-kroppen teknikker. Unngå mat som er krydret og har koffein kan hjelpe også. Visse antidepressiva har vist seg å være moderat effektive med dette menopause symptom. Noen prøver å få fytoøstrogener gjennom soya-baserte matvarer som tofu og soyamelk, andre urter som svart cohash, og kosttilskudd. Men foruten det foreligger ingen solide bevis for at fytoøstrogener arbeide i å lindre hetetokter, kosttilskudd er uregulert og kan være usikre i konsentrerte doser.

Humørsvingninger. Trene, avslapping teknikker, og får nok søvn kan hjelpe med humørsvingninger. Antidepressiva eller anti-angst narkotika er et annet alternativ.

Søvnløshet. Hvis du har problemer med å få søvn du trenger, får daglig mosjon i morgen eller tidlig ettermiddag, en avslappende dusj eller bad før sengetid, og om nødvendig, kan over-the-counter sove medisiner hjelpe med søvnløshet.

Hukommelsesproblemer gjør mentale øvelser -. Kryssord, sudoku, selv lære en ny ferdighet - kombinert med å få nok søvn og trening kan forbedre problemer med hukommelsen.

Vaginal tørrhet. Prøv over-the-counter vaginal smøremidler og fuktighetskremer. Snakk med legen din om kremer eller vaginale stikkpiller som frigjør østrogen lokalt.

Osteoporose. Øvelsen er nyttig for å holde skjelettet sterkt, sammen med å få nok kalsium og vitamin D i kosten. Osteoporose reseptbelagte medisiner kan også være nyttig.


Relatert: alternative behandlinger for overgangsalder

Den nederste linjen når det gjelder å bruke hormonbehandling for å hjelpe med overgangsalder symptomer er at det er ingen rett eller galt svar. En ting er sikkert: Fordeler og ulemper bør vurderes nøye i samråd med legen din og sammen du ta den beste beslutningen for din situasjon.