Evb

HPV og livmorhalskreft

Eksperter er enige om at seksuelt overført infeksjon HPV er den primære årsaken til livmorhalskreft. Her er hva du trenger å vite om det.

Du har kanskje hørt eller lest om sammenhengen mellom HPV og livmorhalskreft. HPV er forkortelse for humant papillomavirus, virus som er en av de ledende livmorhalskreft årsaker.

HPV er en seksuelt overførbar sykdom, og er så vanlig at anslagene tyder "om lag 83 prosent av seksuelt aktive kvinner skal få HPV," sier Rachel Reitan, MD, FACOG, assisterende professor i obstetrikk og gynekologi ved Tulane University School of Medicine i New Orleans.

Men hvis du har blitt fortalt at du har HPV, er det ikke nødvendig å starte panikk om kreft. De fleste kvinner som har HPV på et tidspunkt i livet ikke utvikler livmorhalskreft.

"Forekomsten av livmorhalskreft er lav. Det er utholdenhet av å ha HPV infeksjon som er bekymringen," Dr. Reitan sier. Det finnes ingen kur for HPV, men mest sunt immunforsvar bli kvitt, eller "klart" infeksjonen innen to år. Problemet er at når kroppen ikke kan fjerne den, kan den kontinuerlige tilstedeværelse av viruset utløse forandringer i cellene i livmorhalsen som kan føre til kreft.

Livmorhalskreft er saktevoksende og kan bli oppdaget på en celleprøve test. Så så lenge du opprettholder regelmessige medisinske avtaler med din gynekolog, vil kreften bli fanget tidlig, hvis det skjer i det hele tatt.

Livmorhalskreft årsaker: Ikke alle typer HPV har skylden
Det er mer enn 40 typer av HPV. De er delt inn i "lav risiko" hvis de kan forårsake kjønnsvorter, og "høy-risiko" hvis de kan forårsake livmorhalskreft. Bare noen få anses høy-risiko, uttrykket refererer ikke til hvordan en kvinne fikk viruset (som i høy-risiko sex), men snarere om den spesifikke belastningen av HPV-viruset er blitt vist å være mer sannsynlig å være en føre til livmorhalskreft enn andre. Hvis du har cervical-celleforandringer på din Pap test (som indikerer mulig tidlig livmorhalskreft), kan en spesialisert HPV test gjøres for å finne ut om du har en høy-risiko type.

Forebygge HPV og livmorhalskreft
Gardasil er en vaksine som arbeider for å beskytte kvinner fra de fire typer HPV som forårsaker de fleste tilfeller av kjønnsvorter og livmorhalskreft. The Centers for Disease Control and Prevention anbefaler Gardasil for alle jenter i alderen 11 og 12 år, samt for jenter og kvinner i alderen 13 til 26 år som ikke allerede har fått vaksine eller ikke har fullført alle booster skudd.

Ifølge Reitan, nye anbefalinger sier voksne kvinner som er seksuelt aktive kan også få en viss beskyttelse mot livmorhalskreft ved å bli vaksinert, selv om de har HPV.

Hvordan unngå HPV og livmorhalskreft
Livmorhalskreft er knyttet tett til livsstil, sier Reitan. Visse valg sette deg i større risiko for HPV livmorhalskreft, inkludert:

  • Å ha sex for første gang i ung alder.
  • Å ha mange seksualpartnere.
  • Ikke bruke kondom for beskyttelse.
  • Ikke bli vaksinert.
  • Ikke å ha årlige celleprøver.

Bruk av p-piller er noen ganger oppført som en risikofaktor, men dette er bare fordi kvinner som bruker hormonelle prevensjonsmetoder, for eksempel piller eller plaster, kanskje ikke så påståelig om å bruke kondom, sier Reitan.

Men hun hevder at mellom tilgjengeligheten av en effektiv vaksine og bevist suksess av vanlige celleprøver i å fange livmorhalskreft tidlig, er det ingen grunn for en kvinne å dø av livmorhalskreft. Tips for å redusere risikoen for å få HPV omfatter:

  • Venter på å ha sex før du er en voksen.
  • Begrense antall sexpartnere.
  • Begrense sex til at det innenfor et monogamt forhold.
  • Bruke kondom når du har sex.
  • Komme vaksinert.

Etter disse tipsene vil sterkt redusere sjansene for å få HPV og livmorhalskreft.