Evb

Høyt kolesterol: kan du unngå statiner?

Mosjon og et sunt kosthold som minimerer inntaket av salt og fett kan gjøre hele forskjellen når det gjelder hjerte helse.

Kolesterolnivået er viktige indikatorer på hjerte og blodkar helse. Kolesterolnivå kan bidra til dannelse av plaque, som er avleiringer på blodårene som kan innsnevre arteriene og begrense blodstrømmen til vitale organer, slik som hjertet. Resultatet: hjerte-og karsykdommer - som kan føre til hjerteinfarkt eller hjerte smerte kjent som angina - og cerebrovaskulær sykdom, som kan føre til hjerneslag.

Redusere høyt kolesterol kan bidra til å lette plakk bygge opp og redusere risikoen for hjerte-og cerebrovaskulær sykdom. Men det er uenighet om den beste måten å gjøre det. Fordi kosthold, spesielt en diett høy i mettet og trans fett, kan bidra til høyt kolesterol, noen folk lurer på om en lav-fett diett alene - det vil si uten hjelp av kolesterolsenkende legemidler som statiner - kunne senke sine kolesterol tall.

Streng diett alene eller statinbehandling også?

Det er ingen svar som fungerer for alle: Det kommer an på den enkelte, der deres kolesterol tallene er, og andre faktorer som alder og flere hjertesykdom risikofaktorer, som diabetes, røyking og familiehistorie med kolesterol problemer eller vaskulær sykdom.

"Det kommer an på totalrisiko," sier bord-sertifisert kardiolog Robert M. Jarrett, MD, førsteamanuensis klinisk professor i indremedisin ved Yale University School of Medicine i New Haven, Connecticut "Vi gjør risikostratifisering. For eksempel er en 20 år gammel med høyt kolesterol med lavere risiko enn en 55-år gammel mann med høyt blodtrykk, som røyker, og har høyt kolesterol -., Og en mye høyere risiko "

Primær og sekundær forebygging mot høyt kolesterol

Generelt, ved behandling av høyt kolesterol, er en av to vaskulær sykdom forebyggende strategier som brukes: primær og sekundær forebygging.

Primær forebygging er for sunn person med høyt kolesterol, men ingen historie av vaskulære problemer. "I primærforebygging ofte vi gi pasienten en sjanse til å forbedre sine tall med diett," sier Dr. Jarrett. I noen tilfeller omfatter primær forebygging statinbehandlingen. Dette kan være anbefaling for personer med svært høyt kolesterol som ville være usannsynlig å oppnå nødvendige reduksjoner gjennom kosten alene. "Hvis kolesterolet er på 350, er det lite sannsynlig at endringer i kostholdet vil gjøre nok av en forskjell. Å kunne gå 210-160 er mer oppnåelig, "Jarrett forklarer.

For de som prøver diett alene, sier Jarrett han gir sine pasienter om fire måneder mellom planlagte kontor besøk for å oppnå noen forbedring. Hvis pasienten ikke har vært i stand til å holde seg til en diett og foreta betydelige endringer i tallene ved dette punktet, vil han vanligvis starter pasienten på statinbehandling.

Sekundær forebygging er for pasienten som allerede har hatt en vaskulær hendelse - et hjerteinfarkt eller hjerneslag for eksempel. "De er mennesker i hvem vi prøver å hindre ytterligere problemer", sier Jarrett, som anbefaler at "alle sekundær forebygging pasienter bør være på et statin - uansett hva deres tall er; tallene er ikke god nok."

Men dette betyr ikke at å ta statiner gir deg lisens til å spise alt du vil. "Hvis jeg setter noen på et statin, er det ikke i stedet for et riktig kosthold", sier Jarrett. "Det er i tillegg - du vil ikke få et svar fra et statin hvis du ikke fikse kostholdet."

Jarrett understreker også viktigheten av å bo på medisiner. "De kolesterol medisiner fungerer bare så lenge du tar dem. Kolesterol vil begynne å gå opp igjen i løpet av 24 til 48 timer - det er derfor de må tas hver dag ".

En streng diett for forebygging: fordeler og ulemper

Redusere kolesterol gjennom kosten alene betyr bedre hjerte helse uten å bekymre mulige bivirkninger av statiner, som kan inkludere muskel og leddsmerter, kvalme, diaré, forstoppelse, og forhøyede leverenzymer.

Ulempen er å finne et kosthold som pasientene vil feste med. Mens vegetarianer eller veganer dietter er ofte lykkes i å redusere kolesterolnivået, de er ikke dietter som mange mennesker kan leve med, sier Jarrett. "Dietten som folk kan leve på lang sikt er det Middelhavsdietten -. En liten mengde kjøtt og fisk, masse grønnsaker og frukt, hele korn, og olivenolje og andre enumettet oljer"

Og det er ingen garantier for at diett vil fungere godt nok. Hvor mye du kan forvente å senke kolesterolet vil variere. "Sterke genetiske faktorer kan gjøre det vanskeligere å senke kolesterolet ved diett alene - du trenger å gjøre betydelige endringer i kosthold," sier Jarrett. Noen mennesker kan være i stand til å senke sine kolesterol tall med bare 5 til 10 prosent, mens andre kan redusere det med 20 prosent.

Ideer for å lage en streng diett fungerer bedre

Jarrett erkjenner at leger ikke alltid har muligheten til å ta opp detaljer for å skape en kolesterolsenkende, lav-fett diett plan og pasienter ikke alltid vet hvordan å gjøre forskning. Hvis du trenger hjelp pusset opp din diett, vurdere å konsultere med en registrert kostholdsekspert. Det vil trolig være verdt bekostning, selv om forsikringen ikke dekker det,.

Ernæringsfysiolog Susan Kraus, MS, RD, av Hackensack University Medical Center i New Jersey sier: "Ved å følge bestemte retningslinjer med løpende oppfølging og støtte, er det mulig å senke lipid nivåer gjennom kosthold og livsstil i visse individer."

Kraus siterer en fersk studie publisert i Journal of the European Dietetic Association som analyserte data fra pasienter med høyt kolesterol som ble rådet av registrerte dietitians. I en gruppe på 175 pasienter på et program som inkluderte tre eller flere konsultasjoner over et gjennomsnitt på åtte måneder, 44,6 prosent av deltakerne enten redusert sine nivåer av LDL kolesterol med minst 15 prosent eller nådd sitt kolesterol mål.

Kraus 'råd? Fokus på lav-kolesterol, lav-mettet fett mat, og høy fiber, - spesielt løselig fiber kilder som binder med kolesterol og hjelpe kroppen eliminere den. Bønner, frukt, havre, bygg, og psyllium er noen av de matvarer som inneholder denne type fiber.

I tillegg inkluderer mer fargerike frukter, grønnsaker, korn, nøtter, belgfrukter og fet fisk i kostholdet ditt. Disse matvarer inneholder naturlige antioksidanter og fytokjemikalier, og antas å ha en anti-inflammatorisk effekt som kan reduserer både hjerte-og karsykdommer og andre kroniske sykdom risiko.

Uansett om du er på statinbehandling eller tar sikte på å slå høyt kolesterol med streng diett alene, er dette en diett du kan leve med.

Gå tilbake til European Heart måned siden