Evb

Høydesyke behandling nødvendigheter

Kald, tørr luft, økt soleksponering, og lavt lufttrykk kan utløse høydesyke i folk som reiser til høytliggende destinasjonene. Prøv disse tipsene for høydesyke forebygging.

Mens ski, terrengsykling, og fjellklatring er fabelaktig former for aktiv og sunn reise, kunne høydesyke ødelegge mile-high ferie.

Høydesyke er en ubehagelig og potensielt alvorlig tilstand som rammer noen mennesker når de reiser til høytliggende destinasjoner fra Colorado Rockies til Annapurnas i Nepal. Men det er noen skritt du kan ta for å bidra til å forebygge høydesyke mens du reiser og andre til å lindre symptomer på høydesyke hvis du utvikle det.

Når du reiser til store høyder, mengden av oksygen i luften du puster avtar. Når du har nådd høyder over 8000 fot, oksygennivået i luften er vesentlig lavere. Det kan være vanskelig for kroppen å tilpasse seg dette redusert oksygen, sammen med kjølig og tørr luft, og større nærhet til solen, som alle kommer med tilbringe tid i stor høyde. Heldigvis finnes det skritt å ta for både høydesyke forebygging og høydesyke behandling.

Typer av høydesyke

Folk som bor i store høyder justere til lavt oksygennivå, men for reisende først ankommer et høytliggende miljø, kan høydesyke streik.

Det er tre typer av høydesyke å være klar over:

 • Akutt høydesyke (AMS). AMS er den mildeste og mest vanlige typen høydesyke. Det påvirker anslagsvis 25 prosent av folk som reiser til og sove på steder over 8000 meter. Symptomer på AMS kan være hodepine, tretthet, tap av appetitt, kvalme og oppkast. AMS oppstår vanligvis innen 2 til 12 timer for å komme fram til en høytliggende beliggenhet og går bort i løpet av 1-3 dager for å være der.
 • Høytliggende cerebral ødem (HACE). I sjeldne tilfeller, folk som utvikler AMS har HACE. HACE kan føre til ekstrem tretthet, døsighet, forvirring, mangel på koordinasjon, og lungeemboli eller PE, en tilstand der en blodpropp reiser til lungene. HACE er alvorlig livstruende, så alle som opplever disse symptomene bør umiddelbart gå til en lavere høyde og søke legehjelp.
 • Høytliggende lungeødem (HAPE). HAPE er spesielt vanlig i fjellklatrere som når høyder over 14.000 fot. Symptomer på HAPE inkluderer kortpustethet, svakhet, og hoste. Siden HAPE er enda mer dødelig enn HACE, bør alle med symptomer på HAPE umiddelbart motta oksygen terapi eller flytte til underetasjen.

Høydesyke forebygging

Den beste måten å forebygge høydesyke er å tillate kroppen å tilpasse seg reduserte nivåer av oksygen i høytliggende steder:

 • Ascend sakte. Fordi det kan ta flere dager for kroppen å venne seg til redusert oksygen, hvis du reiser fra havnivå til en destinasjon over 8000 meter, kan du prøve å planlegge turen slik at du gradvis komme høyere høyder i løpet av noen få døgn. En god tommelfingerregel er å unngå stigende mer enn 1000 meter i døgnet. Hvis du reiser til svært høye høyder, stoppe på 8000 til 9000 meter for et par dager før du flytter på å tillate kroppen å justere.
 • Sove lavt. Dine blod nivåer av oksygen er den laveste når du sover i stor høyde. Hvis mulig, planlegge ferien slik at du besøker store høyder i løpet av dagen og gå tilbake til lavere høyder for å sove. For eksempel, bestille hotell et par tusen meter lavere enn i fjellet vil du være på ski, sykling eller klatring på dagtid.
 • Ta medisiner. Hvis legen anbefaler det, vurdere å ta acetazolamid (Diamox) for å hjelpe kroppen din tilpasse seg raskt økende høyder.
 • Unngå alkohol. Du bør ikke drikke alkohol i minst de to første dagene du er i stor høyde.
 • Forsinkelse trening. Også har tenkt å slappe av for de første par dager før han gikk i noe mer enn mild trening.

Høydesyke behandling

Dersom du utvikler høydesyke, kan følgende behandlingstilbud hjelp:

 • Over-the-counter smertestillende midler. Disse kan bidra til å lette høydesyke-relatert hodepine.
 • Flytt til underetasjen. For alle typer høydesyke, er den beste behandlingen å umiddelbart flytte til en lavere høyde. Gå ned 1500 til 2000 fot om gangen, inntil symptomene forsvinner.
 • Vente det ut. Hvis symptomene er milde, tar det lett som kroppen justerer seg til høyere høyde for et par dager kan hjelpe.
 • Ring legen din. Visse reseptbelagte medisiner, inkludert acetazolamide, deksametason, og nifedipin, kan bidra til å avlaste høydesyke symptomer.

Det er viktig å lytte til kroppen din når du reiser til høytliggende steder, siden høydesyke kan være alvorlige. Hvis du mistenker at du opplever høydesyke, ikke gå noe høyere før symptomene dine bedre og flytte til underetasjen hvis symptomene blir verre.