Evb

Hormonbehandling: hjelp for vaginal tørrhet

Slippe hormonnivåene føre til tørrhet i skjeden etter overgangsalderen. Det finnes flere typer hormonbehandling som kan bidra til å bringe lettelse.

Kvinner i alle aldre kan oppleve vaginal tørrhet, men det er spesielt utbredt blant postmenopausale kvinner. Vaginal tørrhet kan føles veldig hakkete og være veldig ubehagelig. Det kan også føre til blødninger og infeksjon.

"Jeg vil si at når kvinner er virkelig overgangsalderen, de fleste opplever det," sier Inga Zilberstein, en fødselslege-gynekolog i privat praksis i New York City.

Hvorfor er vaginal tørrhet så utbredt etter overgangsalderen? Østrogen. Slik slippe østrogennivå kan la deg som trenger mer smøring og hvordan hormonbehandling kan hjelpe.

Hvordan overgangsalder fører til vaginal tørrhet

I måneder eller år frem til din siste menstruasjon, nivåene av hormoner eggstokkene produserer start å svinge. I løpet av denne tiden kan du begynne å føle vaginal tørrhet, sammen med hetetokter og andre symptomer. Av den tiden du har nådd overgangsalderen og mensen har stoppet helt (vanligvis mellom 45 og 55), er eggstokkene gjør en mye mindre mengde av østrogen og progesteron.

Det samme kan skje - selv om mye mer plutselig - når eggstokkene fjernes kirurgisk eller hvis du begynner kjemoterapi og anti-østrogenbehandling for å bekjempe brystkreft.

Mangel på østrogen fører til noen vesentlige endringer i skjeden din. Det blir kortere, dens vegger tynne ut og mister elastisitet, og naturlig smøring blir mer tynn og vassen. De ytre kjønnsorganene også tynn ut. Som et resultat, er skjeden tørrere enn vanlig, og som kan gjøre sex ubehagelig eller direkte smertefullt.

Hva du kan gjøre: hormonbehandling

Før overgangsalderen, kan over-the-counter smøremidler har vært nok til å hjelpe med vaginal tørrhet, men mange postmenopausale kvinner ofte trenger mer hjelp. Løsningen: Bytt tapte østrogen. Aktuelt østrogener levert direkte til vagina ikke bare hjelpe til å lindre tørrhet, også for å gjenopprette den riktige pH i vagina og øke elastisiteten og strekning av området. Oral hormonbehandling gjenoppretter vaginal vev til en bedre tilstand samt bidra med hetetokter.

Men før du starter noen form for hormonbehandling, er det veldig viktig å snakke om de mulige risikoene med legen din. Studier har reist bekymring for at hormonbehandling kan øke risikoen for brystkreft, hjerteinfarkt, blodpropp og slag. Det er spesielt viktig å veie fordeler og ulemper med legen din dersom du har brystkreft eller en historie med østrogen-avhengige brystkreft i familien din, eller hvis du har risikofaktorer for hjertesykdom.

Hvis du bestemmer deg for å prøve hormonbehandling, her er de hormon valgene legen din kan foreslå:

Østrogen krem. Du kan bruke en konjugert østrogen (Premarin og andre) eller østradiol vaginal krem (Estrace og andre) to eller tre ganger i uken for å gjøre skjeden mindre tørr. Etter det, vil du bare bruke kremen en gang i uken eller når du føler at du trenger det for vedlikehold, sier Dr. Zilberstein.

  • Pros: Fordelen med denne behandlingen er at du bare bruker den når du trenger det. Du vil mest sannsynlig merke til at det er effektivt noen timer etter påføring (etterfulgt av et fall i dens effektivitet).
  • Cons: Fordi en liten mengde av kremen kan bli absorbert inn i systemet ditt, er det mulig å føle ømme bryster eller andre bivirkninger.

Østrogen ring. Et plastringen kalt Estring (østradiol vaginal ring) som du plasserer i skjeden din frigjør en liten mengde av østrogen i systemet hver dag, sier Zilberstein.

  • Pros: Det gir en konsistent mengde østrogen og du vil ikke oppleve toppene i hormonnivået som du får fra å bruke en krem. Ringen trenger bare å skiftes ut omtrent hver tredje måned.
  • Cons: Ringen kan komme i veien når du har sex, men du kan ta den ut før samleie og sett den etterpå.

Østrogen vaginal tablett. Selges som Vagifem (østradiol vaginal tablett) er en tablett som du setter inn med en applikator en gang om dagen i to uker og deretter to ganger i uken etterpå.

  • Pros: Noen kvinner kan være mer komfortabel med denne tabletten format.
  • Ulemper: østrogen tabletter kan forårsake topper i østrogennivåer, i stedet for den kontinuerlige virkning av ringen. Du kan oppleve at små korn av tabletten noen ganger gjøre veien ut av skjeden.

Østrogen patch. Ganske enkelt bruke en patch til huden din for 3-7 dager, deretter erstatte den med en ny en.

  • Positivt: Du har valget mellom å bruke en generisk østradiol patch eller merkede stoffer som Climara pro (østradiol / levonorgestrel depotsystemer), Vivelle prikk (østradiol depotsystemer), og andre. På grunn av at østrogen blir levert gjennom huden, kan en mindre mengde anvendes.
  • Ulemper: Noen kvinner opplever at plasteret ikke overholder godt eller de utvikler en allergisk hudreaksjon på det. De samme risikoene forbundet med østrogener er fortsatt en bekymring.

Østrogen og progesteron piller. Når kvinner har vaginal tørrhet sammen med andre menopause symptomer som hetetokter og søvnproblemer, kan Zilberstein foreslå å prøve oral østrogen. Selv om det ikke er den første behandlingen hun bruker for vaginal tørrhet, kan p-piller format bidra til å lindre den. Kvinner som fortsatt har en livmor trenger en kombinasjon av østrogen og progesteron piller for å forebygge livmorkreft.

  • Fordeler: piller kan være effektive for vaginal tørrhet og en rekke andre menopause symptomer. De er tilgjengelige som generiske østradiol piller eller merkede medisiner som Estrace (østradiol), prempro (konjugert østrogen / medroksyprogesteronacetat tabletter), og andre.
  • Negativt: Tar oral østrogen bærer den største risikoen for brystkreft, hjertesykdom, hjerneslag og blodpropp, sammenlignet med aktuelle programmer. Det er heller ikke for kvinner som nådde menopause flere år siden, og piller bør ikke brukes i mer enn fem år.

Med mange typer hormonbehandling tilgjengelig, trenger du ikke å være prisgitt dine hormoner. Lindrende vaginal tørrhet og gjenvinne elastisitet kan hjelpe deg å føle deg som deg selv igjen. Men sørg for å diskutere alle de fordeler og ulemper med legen din for å være sikker på at du gjør det riktige valget for deg.