Evb

' høring ' astma - hva er en hvese?

Mange astmatikere lage en pipende lyd når symptomene forverres. Lær hva som forårsaker tungpustethet og hva de skal gjøre når det skjer.

Den hvese er astma klassiske "sound". Mens folk snakker om det mye, kan du ikke vet hva du skal lytte etter med mindre du har hørt eller opplevd det førstehånds.

"En hvese er den musikalske lyden på utløp, når du puster ut, som viser at du har luftveisobstruksjon," sier Richard Castriotta, MD, professor i medisin og knytte direktør for Divisjon for Lungesykdommer, Critical Care, og Sleep Medicine ved University of Texas Medical School i Houston. "Det er ikke bare astma som har en hvese [forbundet med det], men det er lyden som er oftest assosiert med astma i et astmaanfall. "Denne" musikalsk lyd, "Dr. Castriotta forklarer, er resultatet av luft prøver å tvinge sin vei gjennom trange luftveier som du prøver å puste ut luft fra lungene.

Er du gjør alt du kan for å administrere din astma? Finn ut med vår interaktive checkup.

Definere hvese
En hvese oppstår under en "forverring", den medisinske betegnelsen på en periode med forverrede symptomer eller en astma angrep. Selv om resultatene fra en peak flow meter eller en pust test på legekontoret er mer nøyaktige målinger av lungefunksjonen din, symptomer som tungpustethet, kortpustethet, hoste, eller en følelse av trykk i brystet bør ikke ignoreres.

Et tilbakevendende hvese er et tegn på at du trenger å ta noen tiltak for å forbedre din puste.

Hvordan å håndtere en hvese
De fleste kan kontrollere sine plutselige astma symptomer, for eksempel en hvese, med et bronkodilaterende inhalator, sier Castriotta. Den beroligende effekten av et korttidsvirkende beta2-antagonist inhalator, for eksempel en Albuterol inhalator, kan merkes i ca 10 minutter. Disse inhalatorer bidra til å åpne luftveiene, slik at du kan puste lettere - og uten piping.

Her er noen praktiske tips som kan hjelpe deg med å administrere en hvese eller annet astma symptomer:
  • Skriv ut en astma handlingsplan. Dette er en oversikt over hvilke medisiner eller handlinger ta når astma symptomer blusse opp. Snakk med legen din om hva du bør gjøre hvis du begynner å hvese og sørg for at den er skrevet ned slik at du eller noen andre kan finne dem når du trenger det.
  • Vet hva medisiner å ta. For de fleste vil en redning inhalator hjelpe, men i enkelte tilfeller en muntlig steroid kan være nødvendig. Spør legen din hva medisiner du trenger å ha på hånden, hvilke omstendigheter tilsier bruken av den, og hvor mye du bør ta. Finn ut om du kan gjenta eller øke en dose hvis hvese ikke forsvinner i den tiden du forventer.
  • Etablere en back-up plan i tilfelle din redning medisiner ikke hjelper. Bestemme på egen hånd for å ta et annet drag av din akuttinhalator eller en annen dose gjennom en forstøver (en metode for å levere din astma medisiner gjennom et munnstykke eller maske) isn 't en god ide hvis du ikke opplever lindring fra medisiner som legen har foreskrevet det. Hvis du har fulgt legens instruksjoner, men er fortsatt tungpustethet, ring din lege eller dra til legevakten.
  • Identifisere triggere. Du trenger å komme bort fra allergen eller trigger som utløste dine tungpustethet så snart som mulig. Mulige triggere inkluderer cat dander, tobakksrøyk, sterk parfyme og kjemikalier som kan irritere luftveiene.
  • Bestem hvilke situasjoner sette deg i fare for en forverring. Foruten å vite dine triggere, er det viktig å vite at visse situasjoner kan sette deg i større risiko for piping, selv om din astma er vanligvis under kontroll. For eksempel kan en viral luftveisinfeksjon utløse tungpustethet og andre symptomer hos en person med astma.
Til slutt, lære om astma din, og vite hva du er opp mot, kan hjelpe deg å få bedre kontroll over eventuelle tungpustethet og hjelpe deg med å håndtere tilstanden mer effektivt.