Evb

Hold deg frisk med psoriasis

Alvorlig eller ukontrollert psoriasis kan føre til alvorlige helseproblemer, blant annet hjertesykdom. Her er hva du trenger å vite for å beskytte deg selv.

Psoriasis kan være skjemmende og ubehagelig til tider, men det er vanligvis ikke livstruende. For om lag 80 prosent av personer med denne kronisk inflammatorisk hudsykdom, er tilstanden mild, og kløe og skrape kan trolig bli kontrollert med god hudpleie og en forpliktelse til din behandlingsplan.

Likevel psoriasis kan være en alvorlig helserisiko for noen mennesker. En studie av forskere ved Wake Forest University School of Medicine funnet ca 30 dødsfall i året som kunne tilskrives psoriasis. Fra siste rapportene han har sett, mener Jerry Bagel, MD, direktør for Psoriasis Treatment Center of Central New Jersey, antall dødsfall hvert år fra psoriasis og psoriasis komplikasjoner kan være mer som 50 til 100.

Trusselen om erytrodermisk psoriasis

Erytrodermisk psoriasis er den mest alvorlige formen av sykdommen. Med erytrodermisk psoriasis, er minst 80 prosent av hudens overflate påvirkes av rødhet, betennelse og psoriasis plaque, gir inntrykk av en alvorlig brannskade. Det kan komme plutselig eller utvikle seg fra plakkpsoriasis, den vanligste typen av psoriasis.

"Mindre enn en tidel av en prosent av all psoriasis er erytrodermisk," Dr. Bagel sier. Men mens ekstremt sjeldne, bærer erytrodermisk psoriasis med det risikoen for død.

Utløsere av erytrodermisk psoriasis er:

 • Infeksjon
 • Alvorlig solbrenthet
 • Medisiner som litium eller anti-malaria medisiner
 • Sterke kull tjære produkter
 • Overforbruk av kraftige kortikosteroider
 • Brå seponering av psoriasis medisiner

Erytrodermisk psoriasis øker sjansene for døden fordi det øker blodtilførselen til huden din. "Med så mye blod går til huden, har du ikke nok blod til å ernære ditt hjerte," Bagel sier. Hvis du har et angrep av erytrodermisk psoriasis, og spesielt hvis du har noen underliggende hjerteproblemer, kan du ha en dødelig hjerteinfarkt.

Erytrodermisk psoriasis også kan føre til tap av protein og væske, noe som resulterer i livstruende infeksjoner, lungebetennelse og hjertesvikt. Hvis du har erytrodermisk psoriasis og oppleve en fakkel, søke behandling umiddelbart. Du må kanskje legges inn på sykehus.

Andre alvorlige psoriasis komplikasjoner

Bevis er montering at personer med moderat til alvorlig psoriasis har større risiko for metabolsk syndrom, forklarer Bagel. Metabolsk syndrom er navnet gitt til en gruppe av risikofaktorer for hjertesykdom og andre alvorlige helseproblemer. Disse risikofaktorene inkluderer å være overvektig og ha overflødig fett rundt midten din, har høyt blodtrykk, har høyt kolesterol, og blir insulin resistente. Helse trusselen er en eskalerende en også: Jo mer metabolske risikofaktorer du har, jo større er sjansene for å få et hjerteinfarkt eller slag eller utvikle diabetes. Og setter i sving, diabetes som ikke er under kontroll du i faresonen for å utvikle nyresvikt, infeksjon, og andre livstruende sykdommer.

Når en gruppe forskere analysert resultater fra National Health and Nutrition Examination Survey, som involverte 6549 personer 20-59 år gamle, fant de mer enn dobbel så stor forekomst av metabolsk syndrom (43 prosent) blant personer som hadde psoriasis enn blant de som didn 't (23 prosent). Og en studie publisert i The Journal of Pediatrics fant at barn med psoriasis har en større sannsynlighet for å utvikle metabolske sykdommer, spesielt hvis de er overvektige. Den viste også at tenåringer med psoriasis har høyere kolesterolnivå, uavhengig av deres vekt. Høyt kolesterolnivå kan føre til tilstoppede arterier og, i sin tur, hjerteinfarkt og slag. Funnene tyder på at den økte risikoen for hjertesykdom blant de med psoriasis kan starte i tidlig alder, og at folk og deres leger må ta sammenhengen mellom hjertesykdom og alvorlig psoriasis alvor.

Tenk også funn fra en fersk dansk studie publisert i Journal of Internal Medicine, som så på nesten 50.000 hjerteinfarkt pasienter. Forskere viste at personer som også har psoriasis er mer sannsynlig å dø av hjerte-og karsykdommer eller har gjentatt hjerteinfarkt og slag enn de uten psoriasis.

Og i en undersøkelse utført av forskere ved University of Pennsylvania undersøker sammenhengen mellom hjertesykdom og psoriasis, hadde folk med alvorlig psoriasis en 53 prosent større sjanse for å ha et hjerteinfarkt eller hjerneslag eller dø av hjertesykdom enn den generelle befolkningen.

Beskytt deg mot psoriasis helserisiko

Fordi erytrodermisk psoriasis kan utløses av en annen type psoriasis som er dårlig styrt, vil du gjøre alt du kan for å holde et stramt tøyler på psoriasis. Pass på at du tar riktig medisinering i riktig dosering, og aldri stoppe behandlingen uten å diskutere det med legen din først.

Også, hvis du har moderat til alvorlig psoriasis, vil opprettholde en sunn vekt og kolesterol nivåer bidra til å redusere hjertesykdommer og diabetes risikofaktorer. Disse tipsene vil hjelpe:

 • Spis et kosthold rikt på fargerike grønnsaker og frukt.
 • Velg mat rik på hele korn og fiber enn bearbeidet mat.
 • Har hjerte-sunn fet fisk som laks eller makrell minst to ganger i uken..
 • Begrense det daglige fettinntaket til 30 prosent av totale kalorier og velge sunne umettede fett som olivenolje og rapsolje.
 • Unngå mat med transfett.
 • Velg lav-fett eller fettfri versjoner av ost, melk, yoghurt og andre meieriprodukter.
 • Sesong matvarer med urter og krydder i stedet for salt.
 • Trene på et moderat til intens nivå i minst 30 minutter, fem eller seks ganger i uken.

Sørg for å få blodtrykket, blodsukkeret og kolesterolnivået sjekkes med jevne mellomrom - disse er alle viktige indikatorer på hjerte helse. Beskytt din helse ved å ikke røyke, og drikke moderate mengder alkohol - en drink om dagen hvis du er en kvinne og to hvis du er en mann.

Psoriasis bør ikke være en dødelig sykdom. Snakk med legen din om hvordan du best kan holde huden din tilstand under kontroll og være ivrig om din generelle helse.