Evb

Hodepine og nakkesmerter

Smerter i en del av kroppen din kan lett påvirke nærliggende deler, og det er absolutt til stede med nakkesmerter - det kan gå deg til hodet, bokstavelig talt.

Det er ikke uvanlig å ha en hodepine og smerter hals samtidig. Hvis du har opplevd nakkesmerter sammen med hodepine, er det en god sjanse for de to er i slekt.

De fleste hodepine ikke egentlig stammer fra smerter i hjernevev eller skallen - disse vev ikke har nervefibre som tillater deg å føle smerte. De fleste hodepine er relatert til innspill fra nervefibrene i hodebunnen. Disse nervene er koblet til andre deler av kroppen din, inkludert dine nakkemusklene. Noen ganger når et problem i halsen stimulerer en nerve som fører til hodebunnen din, kan det føre til en hodepine.

Nakkesmerter og hodepine: sannsynlige årsaker
Hodepine som oppstår sammen med nakkesmerter er ofte forårsaket av:

  • Stress. Spenningshodepine er ofte et resultat av stresset, noe som kan føre til at du spenner musklene i nakken din. En spenningshodepine, også kalt en muskelsammentrekning hodepine, resultater fra stive og med musklene i og rundt hodet. I tillegg til hodepine, nakkesmerter og trykket er vanlige symptomer på en spenningshodepine.
  • Holdning. Når hodet og nakken er i en vanskelig posisjon for en lengre periode, som når du balansere telefonen mellom øret og skulderen, kan du oppleve både hode-og nakkesmerter. Sove med utilstrekkelig hode og nakke støtte, for eksempel på et fly eller med en altfor flat pute, kan også føre til dårlig holdning og tilhørende hode-og nakkesmerter.
  • Dårlig belysning. Når du leser eller gjør annet arbeid uten nok lys, kan det føre til øyeplager og stivhet i hodebunnen og pannen muskler, deretter til en spenning hodepine og nakkesmerter.
  • Tyggegummi tygging. Tro det eller ei, kan sprek tyggegummi belastningen på musklene i hodet og nakken, og være en annen årsak til spenning hodepine og nakkesmerter.
  • Migrene hodepine. Et migrene hodepine er en intens hodepine som er antatt å være relatert til irritasjon av blodkar i hjernen. Noen ganger, nakkesmerter og stivhet er tegn på en forestående migrene hodepine.
  • Cluster hodepine. Cluster hodepine er alvorlig hodepine som vanligvis streik på den ene siden av hodet og har en tendens til å skje i grupper, eller "klynger", rundt samme tid på dagen for uker eller måneder. Cluster hodepine er ofte ledsaget av ømhet i nakken.
  • Kjeveledd (TMJ) lidelser. TMJ lidelser er forhold som påvirker kjeven og nakken som er ofte på grunn av overdreven kjeve knuger eller dårlig kjeve justering. Ikke overraskende kan TMJ føre til både hodepine og nakkesmerter.
  • Hjernehinnebetennelse. Hjernehinnebetennelse er en alvorlig, potensielt livstruende, infeksjon i hjernehinnene, den skjøre vev som omgir hjernen. Symptomer på hjernehinnebetennelse ofte er hodepine, nakkestivhet, og feber.
  • Post-traumatisk hodepine. Trauma eller en skade i hodet og nakken under en bilulykke, for eksempel, kan føre til varig hodepine, nakkesmerter og skuldersmerter.

Nakkesmerter og hodepine: når du skal oppsøke lege
Hvis du har hodepine assosiert med nakkesmerter, er det viktig å snakke med legen din, spesielt hvis smertene er alvorlig og du opplever nakkestivhet, feber, eller følsomhet for lys. Mens nakkesmerter-tilknyttede hodepine er vanligvis et resultat av spenning, kan de noen ganger være et tegn på en mer alvorlig tilstand.