Evb

Hodepine: når bør du bekymre deg?

De fleste hodepine har mindre årsaker, men noen kan være mer alvorlig. Her er hvordan du kan fortelle forskjellen.

Rundt 100 millioner europeere er hodepine lider, med ca 35 millioner opplever migrene. Og selv om de fleste hodepine smertene kommer fra hverdagens kilder som stress, allergier, og premenstruelt syndrom, en sjelden få (mindre enn 1 prosent) kan være livstruende. Så hvordan kan du fortelle hva som er hva?

"Når hodepinen er" den verste hodepine av livet ditt "eller når det er ledsaget av feber, nakkestivhet, svakhet eller nummenhet på den ene siden av kroppen, talevansker, tap av bevissthet, forvirring, tap av syn, eller noen annen nevrologisk symptom, er det alvorlig, "forklarer Alexander Mauskop, MD, grunnlegger og direktør for New York Hodepine Center og førsteamanuensis i nevrologi ved State University of New York Downstate Medical Center i Brooklyn. Er du i tvil, være trygg snarere enn etter snar, og ringe 911 eller gå direkte til legevakten.

Felles hodepine utløser

I de fleste tilfeller er hodepine på grunn av mindre alvorlige årsaker. Her er noen av de vanligste:

Stress. "Også kalt spenning type hodepine, stress hodepine ofte tilstede med en bandlike sensasjon rundt pannen som forverres som dagen skrider frem," sier Jay Bhatt, MD, en nevrolog med Indiana University Health Neuroscience og en assisterende professor i klinisk nevrologi ved Indiana University School of Medicine. Selv om ubehag stresset hodepine årsaken er svært reell, de er vanligvis ikke alvorlig, sier Dr. Bhatt ", og kan behandles med en rekke livsstilsendringer eller medisiner." Aerobic trening, biofeedback, avspenningstrening, og meditasjon er alle mulige måter å redusere stress og begrense hodet smerte fra denne typen hodepine.

Allergier. Symptomer på allergi hodepine, bedre kjent som sinus hodepine, inkluderer trykk i pannen eller bak øynene, sammen med typiske allergi klager som nysing, tett nese og kløe. Rettsmidler for allergi hodepine inkluderer en rekke medisiner, sammen med behandling av den underliggende allergi ved å unngå triggere som støpeformer, miljømessige allergener, og allergifremkallende matvarer.

. Overgangsalder "menopause vanligvis bringer lindring til kvinner med migrene - migrene [tendens til] stoppe etter menopause, "sier Dr. Mauskop. "Men, kan overgangsperioden midlertidig forverre migrene, og i noen få kvinner, migrene starter etter overgangsalderen." Østrogen kan noen ganger hjelpe, men hvis en kvinne opplever en aura eller synsforstyrrelser før migrene, bør hun ikke ta østrogen, fordi det øker risikoen for slag.

Premenstruelt syndrom. Selv om disse migrene som sammenfaller med starten på en kvinnes periode er ikke alvorlig, kan de være svært smertefullt. Ofte, de er forårsaket av en magnesium mangel og kan forbedre med oral magnesium tilskudd. Hvis det ikke fungerer, kan tradisjonelle migrene reseptbelagte medisiner bidra til å lette denne type hode smerter.

. Røyking Nikotin endringer i blodkar i hjernen, og sigarettrøyk kan irritere nerver i nese og svelg - som begge kan føre til migrene eller hodepine. Noen mennesker klager over hodepine mens de prøver å sparke en vane, men "nikotintyggegummi vanligvis hjelper," sier Ricardo Jorge Komotar, MD, en assisterende professor i klinisk nevrokirurgi ved Universitetet i Miami Miller School of Medicine og direktør for kirurgisk nevro-onkologi ved University of Miami Hospital. De helsemessige fordelene ved å slutte å røyke fortsatt klart oppveier dette mulig ubehag.

For mye smertestillende medikamenter. Overforbruk av medisiner for kronisk hodepine kan faktisk føre til mer hodepine. Dette kan skje med smertestillende så enkelt som paracetamol (Paracet), men det er mer vanlig med sterkere narkotiske stoffer. Det er ikke alvorlig i seg selv, men det kan være vanskelig å behandle fordi den anbefalte terapi - avvenning av av smertestillende medikamenter før det er brukt ikke mer enn tre dager i uken - kan være vanskelig for folk med hodet smerte.

Koffein. " Koffein bruk er en vanlig trigger for hodepine og koffein tilbaketrekning hodepine, "bemerker Dr. Bhatt. "Disse er ofte alvorlig, kontinuerlig hodepine som ikke bedres med kraftige smertestillende medikamenter, men dramatisk svare på gjeninstitueres koffein bruk." Leger anbefaler generelt gradvis avvenning deg av koffein over en måned for å se om hodepine smerter avtar.

Erkjennelsen av farlige hodepine

Flere alvorlige hodepine årsaker inkluderer følgende:

Stroke. Det kanskje ikke være mulig å skille smerten ved et slag hodepine fra en annen type hodepine, men vanligvis andre symptomer sammen med hodepine er et giveaway, slik som tale eller svekket syn, forvirring, svakhet, nummenhet eller på den ene siden. Et hjerneslag krever en ambulanse og umiddelbar behandling for beste sjanse for bedring.

Høyt blodtrykk Hodepine smerte av høyt blodtrykk kan være alvorlig fordi denne hodepine bare skjer når blodtrykket er alvorlig forhøyet -. Mildt høyt blodtrykk ikke forårsaker hodepine. Ubehandlet hypertensjon kan føre til en rekke plager, blant annet slag, hjerteinfarkt og nyresvikt.

Hjernesvulst. Smerten av en hjernesvulst kan være vanskelig å skille fra en vanlig hodepine, men noen ganger hodet smerte fra en hjernesvulst er verre tidlig på morgenen eller når du ligger nede. En hjernesvulst kan også være ledsaget av anfall, kraftig oppkast, svakhet, dobbelt syn, og forvirring. Hvis en hjernesvulst er mistenkt, er en grundig evaluering av lege avgjørende.

Cluster hodepine. Selv om det teknisk ikke er livstruende, disse hodepine forårsake slike sterke smerter at noen mennesker tenker selvmord. Cluster hodepine vanligvis vare bare 1 til 2 timer, og våkner ofte personen fra dvale, med smerter lokalisert til ett øye. En rennende nese og rive på siden med smerte er også vanlig. Cluster hodepine er så kalt fordi de kommer i klynger - daglig i en måned eller mer, for eksempel, og så ingen for et år. Behandling kan være high-flow oksygen gjennom en maske eller medisiner for å forhindre hodepine i første omgang.

Hodepine kommer i et bredt spekter, noen seriøse og noen ikke. Når du er i tvil, gå med gut, og ikke nøl med å søke medisinsk hjelp.