Evb

Hjertebank - En vanlig overgangsalder symptom

Hjertebank er ikke snakket om mye, men mange kvinner opplever dette symptom på overgangsalder og perimenopause.

Kvinner som går gjennom overgangsalder vanligvis forvente å oppleve symptomer som hetetokter og nattesvette. En menopause symptom som kan komme som en overraskelse? Hjertebank.

Men hjertebank, eller en plutselig fartsovertredelse opp eller uregelmessig hjertefrekvens, er en ganske vanlig symptom på overgangsalder, sier David Portman, MD, en gynekolog og leder av Columbus Center for Women Health Research in Ohio.

Intensiteten av hjertebank kan variere mye. "Noen ganger er det rett og slett en urovekkende følelse," Dr. Portman sier. "På den annen side, har vi faktisk sett kvinner som hadde slike alvorlige symptomer at de endte opp med å bli evaluert av kardiologer."


Pinpointing tegn på perimenopause

Hjertebank kan få sin start i perimenopause

Mens det er ingen harde statistikk på hvor mange kvinner i overgangsalderen opplever hjertebank, anslår Portman at 25 til 40 prosent av kvinner går gjennom overgangsalder vil utvikle dem. De har en tendens til å bli enda mer vanlig hos kvinner går gjennom perimenopause, de fire år eller så før menopause. "Det er når hormoner synes å svinge mest," Portman sier.

Men det er uklart om de hormonelle endringene som kommer med overgangsalderen er direkte relatert til utvikling av hjertebank. Portman sier studier har vist at adrenalin og noradrenalin, signalstoffer som regulerer hjerterytmen og blodtrykket, en tendens til å svinge i menopausal kvinner. Disse nevrotransmittere en dag kan være et mål for spesifikk behandling av hjertebank i forbindelse med overgangsalderen.

Hjelp for hjertebank

Behandling for hjertebank i postmenopausale kvinner er ikke one-size-fits-all. Det første en kvinne bør gjøre, Portman sier, er å besøke sin lege for å se etter andre forhold som kan være årsaken hjertebank. Hjertesykdom, overaktiv skjoldbruskkjertel, og anemi er bare noen av de vanligste tilstander som har hjertebank som et symptom. Når disse årsaker er utelukket, kan en endring i visse vaner være nok til å lindre hjertebank i en sunn kvinne går gjennom perimenopause eller overgangsalder.

"Gjerne se til livsstilsendringer," Portman sier. "For eksempel, hvis de hjertebank er forbundet med hetetokter, kan iført lagdelte klær være en god idé. Koffein, krydret mat, og rødvin kan også unngås. De er ting som kan forverre menopausale symptomer. "


Mytene om overgangsalder

Hvis disse raske reparasjoner ikke fungerer, kan hormonbehandling gi avlastning for hjertebank. En kvinne som har sin livmor vil vanligvis bli behandlet med østrogen og progesteron, to hormoner som nedgang i overgangsalderen. Kvinner med hjertebank som har hatt hysterectomies vil vanligvis bli behandlet med østrogen alene.

Kvinner som har blitt diagnostisert med brystkreft når som helst i livet, men bør gjennomgå hormonbehandling - forskning viser at hormonbehandling øker risikoen for kreft. For disse kvinnene, kan antidepressiva som Effexor (venlafaksin) og Paxil (paroxetin) brukes til å behandle hjertebank, og vil trolig bidra med hetetokter i tillegg. Disse medikamentene virker ved å balansere ut signalstoffer og funksjon av det sentrale nervesystemet, som styrer alle kroppsfunksjoner. Klonidin, et legemiddel som brukes til behandling av hypertensjon, kan også hjelpe.

Hvis du opplever hjertebank, snakke med legen din om riktig behandling for deg.