Evb

Hjernesvulster og kognitive underskudd

De fleste mennesker med hjernesvulst opplever problemer med sin evne til å tenke. Men du kan lære på nytt noe av det du har mistet.

En hjernesvulst og behandling ofte føre til kognitiv svikt, som er problemer med din evne til å tenke. Heldigvis er det mange ting du kan gjøre for å få tilbake kognisjon.

"Vi vet at de fleste av våre pasienter har noen kognitive underskudd," sier Elizabeth Gerstner, MD, assisterende professor i nevrologi ved Massachusetts General Hospital og instruktør i nevrologi ved Harvard Medical School i Boston.

Hjernesvulst: kognitiv svikt

Hvis du er diagnostisert med hjernesvulst, er det mulig at svulsten eller kirurgi, stråling og kjemoterapi vil føre til følgende:

  • Språkproblemer. Noen mennesker vil oppleve problemer med å snakke, skrive og lese.
  • Problemer med å fokusere. Når visse områder av hjernen er skadet, kan du ha problemer med oppmerksomhet og har en hard tid å konsentrere seg.
  • En lærevansker. Du kan ha vansker med å lære, som kan inkludere problemer med korttidshukommelse og tregere tenkning.
  • Problemer med utøvende funksjon. Utøvende funksjon omfatter din evne til å løse problemer, ta avgjørelser, og multi-oppgave.

Kognitiv svikt kan skje plutselig, eller du kan legge merke til gradvise endringer over tid.

"Det var så gradvis for meg at det var vanskelig å legge merke til, men ser tilbake, er det definitivt klart," sier Vinnie Basile av Gips, Colorado, som ble diagnostisert med en astrocytom i 1997 da han var 12 år gammel. "Jeg var en virkelig god student tilbake i ungdomsskolen og begynnelsen av videregående skole, og deretter plutselig karakterene mine begynte å slippe," sier han. En astrocytom er en type hjernesvulst som utvikler i astrocytes, celler i hjernen som støtter nervecellene.

Basile mener hans kognitiv svikt ble trolig utløst av kjemoterapi, stråling og kirurgi han gjennomgikk. «Når du har hjernekirurgi, det kommer til å påvirke din tenkning," sier han.

Hjernesvulst: håndtere kognitiv svikt

Legen din kan hjelpe hvis du mistenker at din tenkning har blitt svekket av din svulst eller dens behandling. Legen sannsynligvis vil overvåke deg og skjermen for kognitiv svikt i løpet av din nevrologisk eksamen.

"En del av den nevrologiske eksamen er å gjøre en Mini Mental State Exam [der] du spør om pasientenes orientering, [og] sjekke deres språk funksjon, lesing, skriving, finne ord, og hukommelse," sier Dr. Gerstner. "Det er en ganske enkel, grei ting vi kan bare gjøre på kontoret."

Hvis en kognitiv underskudd er mistenkt, sier Gerstner pasienter kan bli henvist til en nevropsykolog for formell testing. Nevropsykologiske tester evaluerer din følelsesmessige tilstand og tester dine mentale evner. Det kan bidra til å innskrenke de områdene i hjernen som er blitt skadet, og hvordan skaden har påvirket dine kognitive evner.

Hjernesvulst: kognitive underskudd behandlinger

Hvis behandlingen teamet bestemmer at du har kognitiv svikt, rehabilitering terapi, sammen med visse medisiner, kan hjelpe. Kognitiv rehabilitering kan hjelpe deg å få noen av dine kognitiv funksjon, og lære deg hvordan å kompensere for de evnene du har mistet. Din rehabilitering vil være individuell, avhengig av dine spesifikke underskudd, og kan innebære:

  • Minne øvelser
  • Livsstilsendringer, for eksempel ved hjelp kalendere eller arrangører for å kompensere for minne tap
  • Omsorgsperson trening for å hjelpe til med rehabilitering innsats hjemme

Frykten for at din tenkning ferdigheter er på tilbakegang kan være veldig stressende. Men det er viktig å la det bekymre til din medisinske team, og fokusere på hjernesvulst behandling og gjenvinning.