Evb

Hjernesvulst: glioblastoma multiforme

Glioblastoma er en type kreft i hjernen som vokser raskt, beveger seg raskt, og er dødelig. Prognosen er ofte målt i måneder.

En glioblastoma (Glee-oh-blast-oh-ma) multiforme tilhører den vanligste typen primær hjernesvulst hos voksne, de astrocytomas. En primær hjernetumor er en som begynner i hjernen i stedet for å ha spredd der fra en annen del av kroppen. Det er mer enn 120 typer av primære hjernesvulster.

Astrocytomas får sitt navn fordi de er primært består av stjerne-formede celler som kalles astrocytes. Astrocytes oppstå fra en type hjernecelle kalles en glial celle, og disse normalt støtter nervecellene i hjernen.

En glioblastoma multiforme er en høyverdig form for astrocytom. Karakterer brukes til å klassifisere kreft basert på hvor mye deres utseende er forskjellig fra normale celler under et mikroskop, og hvor raskt de sannsynligvis vil vokse og spre seg.

Klasse IV er den høyeste karakteren for et astrocytom, som indikerer det vokser aggressivt og sprer den raskeste. Glioblastoma, også kalt GBM, er en klasse IV astrocytom. Disse svulstene invadere omkringliggende vev, og spredde seg ut uregelmessig i alle retninger.

Glioblastoma: hvem får dem?

Alle kan få en glioblastoma. Oftest er voksne berørt etter at de er 50 år gamle. Barn er vanligvis rundt 9 til 10 år ved diagnose, og menn og kvinner er like sannsynlig å få en glioblastoma.

Det vanligste stedet for en astrocytom å oppstå i en voksen er i cerebrum, den største delen av hjernen som er ansvarlig for å tenke og andre handlinger.

Hos barn kan en astrocytom vokse i hjernestammen, lillehjernen, eller lillehjernen. Lillehjernen styrer ting som holdning og balanse, hjernestammen håndterer vitale livsfunksjoner som for eksempel pust og blodtrykk.

Glioblastoma: symptomer

Symptomer på en glioblastoma multiforme hos voksne avhenge av størrelsen og plasseringen av svulsten. Symptomer kan omfatte:

 • Beslag
 • Paralyse av et område av legemet
 • Endringer i atferd, hukommelse, eller tenker evner
 • Svimmelhet eller ubalanse

Barn kan ha ulike symptomer enn voksne, og symptomer på glioblastoma kan variere blant barn. Vanlige symptomer er:

 • Hodepine, ofte ved oppvåkning om morgenen
 • Fatigue
 • Beslag
 • Svakhet i et område av legemet
 • Unormalt i neuro-endokrine systemet (samspillet av nervesystemet med det endokrine system av hormoner og kjertler)
 • Atferdsendringer eller unormale tankeprosesser

Glioblastoma: behandlinger for voksne

Fordi glioblastomas vokse og spre seg så raskt, bør behandlingen starte så snart som mulig. Som med behandling for høyverdig astrocytomas generelt, er behandling for glioblastoma ikke en kur.

Behandlingen kan omfatte:

 • Kirurgi. Hvis mulig, vil kirurgi bli forsøkt. Det er meget vanskelig å fjerne et glioblastoma helt på grunn av sin invasjon inn i de omkringliggende områdene viktig hjernevev. Disse områdene kan ikke kuttes i uten stor fare.
 • Strålebehandling. Stråling er rettet mot hjernen til å forsøke å drepe kreftceller igjen etter operasjonen. Noen ganger kan det brukes til å krympe svulsten. Stråling kan leveres i en stråle av energi utenfra hjernen, eller også direkte til tumorområdet under operasjonen.
 • Kjemoterapi. Disse sterke legemidler brukes til å drepe kreftceller i mange typer kreft. Men i glioblastoma, har de ikke blitt rutinemessig brukt fordi de ikke ser ut til å bedre overlevelse. Nylig har et nytt legemiddel, temozolomide (Temodar), vist lovende når det brukes under og etter stråling behandlinger.

Glioblastoma: behandling for barn

Behandlinger for barn med glioblastoma er lik de for voksne.

Pediatriske onkologer som behandler barn med glioblastoma multiforme vil bestemme behandlingsmetoder etter at de vurdere barnets alder, generelle helse, størrelsen på svulsten, der det ligger, hvor langt den har spredd seg, og hvor godt de forventer barnet å tolerere bestemt medisiner og behandlinger.

Hvis det er mulig, er kirurgi alltid den beste behandling valget. Barn som er i stand til å ha mer enn 90 prosent av sin svulst fjernet har en mye høyere sjanse for å overleve.

Strålebehandling er vanligvis brukes til å øke sjansene for å overleve.

Som hos voksne, ikke kjemoterapi å behandle glioblastoma ikke ut til å øke barnets sjanse til å overleve. Men nye regimer, inkludert bruk temozolomide, blir evaluert hos barn.

Siden det er sannsynlig at en høyverdig gliom vil begynne å vokse igjen etter behandling, kan en ny runde med behandling være nødvendig i fremtiden, slik at dette holdes i bakhodet med initial behandling planlegging.

Glioblastoma: overlevelse

"Det har vært betydelig fremgang i behandlingen av glioblastoma", sier Andrew Sloan, MD, direktør for hjernesvulst og Neuro-onkologi Center ved Universitetet Hospitals Veske Medical Center i Cleveland. "Kirurgiske teknikker har bedret seg, og vi kan bruke minimalt invasiv laser kirurgi i visse tilfeller."

Ifølge Dr. Sloan, er overlevelsen nå 14 til 15 måneder ved 90 prosent eller mer av tumoren er fjernet. "Dessverre er det på ingen måte en kur", sier Sloan. "Men det er en 30 prosent økning i forhold til tidligere overlevelse."

Forskning har vist at for svært lite antall barn som er i stand til å ha nesten hele svulsten kirurgisk fjernet, kan overlevelse være litt bedre. Men overlevelse er generelt mindre enn 5 prosent på fem år etter behandling.

Eksperimentelle behandlinger for både voksne og barn kan være tilgjengelig gjennom en klinisk studie på et stort akademisk helsevesen anlegget. Du kan søke etter kliniske studier på National Institutes of Health nettsted.