Evb

Hjernehinnebetennelse forårsaket av Haemophilus influenzae type B (Hib)

Haemophilus influenzae type b, en potensielt dødelig sykdom, en gang krevd mange liv. I dag er en vaksine hjelpe redde liv.

Tjue år siden, hvis du kom ned med Haemophilus influenzae type b (Hib), var det en god sjanse for at du ville dø av det. I dag, takket være en vaksine opprettet i 1988 for å beskytte mot dette viruset, mange mennesker er ikke lenger i fare. Hib-vaksine redusert forekomsten av invasive sykdommer forårsaket av H. influenzae type b med om lag 99 prosent.

En av de sykdommer som Hib-vaksine beskytter mot er bakteriell hjernehinnebetennelse, en potensielt dødelig form for hjernehinnebetennelse som de beskyttende lag som dekker hjernen og ryggmargen blir infisert og betent. H. influenzae type b var en gang den fremste årsaken til bakteriell hjernehinnebetennelse hos barn mindre enn fem år gamle.

Mens trusselen om bakteriell meningitt har blitt kraftig redusert ved Hib-vaksine, er det ikke gått helt.

Effekter av Haemophilus influenzae type B

Vanligvis kan H. influenzae forårsake øret, øyet, øvre luftveier, og bihulebetennelse i babyer, barn og voksne. Men H. influenzae type b, en ond belastning, kan også føre til langt mer alvorlige helsemessige forhold, for eksempel:

 • Blod, felles og bein infeksjoner
 • Epiglottitt, en infeksjon som angriper strupelokket, den delen av halsen som beskytter stemmebåndet og luftrøret (trachea) under svelging
 • Hjerte infeksjoner, inkludert perikarditt, der sekken (hjerteposen) rundt hjertet blir betent, og endokarditt, en infeksjon i hjerteklaffene

H. influenzae type B hjernehinnebetennelse: fortsatt en trussel

Det er fortsatt ca to tilfeller av H. influenzae type b hjernehinnebetennelse per 100 000 barn årlig i Europa, og om lag 5 prosent av disse barna dør av infeksjonen. For barn som kontrakten hjernehinnebetennelse forårsaket av H. influenzae type b, kan komplikasjoner omfatter:

 • Blindhet
 • Døvhet
 • Lærevansker
 • Andre alvorlige psykiske funksjonshemninger

Og sykdommen er ikke begrenset strengt til barn: Om 5 til 10 prosent av voksne tilfeller av bakteriell meningitt er også forårsaket av Haemophilus influenzae type b.

Vaksinasjonsprogram for haemophilus influenzae type B

Det finnes to typer Hib vaksiner. One, som nå er mer vanlig, er gitt til en baby i alderen 2, 4 og 6 måneder. Den andre typen vaksine gis bare på to og fire måneders alder. Alle babyer og småbarn bør da få en booster når de er mellom 12 og 15 måneder gammel. Hib-vaksine er noen ganger gitt i en kombinert form med en annen barndom vaksine, slik som DTP (difteri, tetanus, kikhoste) vaksine.

Å ha barnet ditt vaksineres starter på 2 måneder er den beste måten å holde ham eller henne trygt fra denne farlige sykdommen.

Hvem bør ikke få Hib-vaksine?

Noen barn bør ikke være vaksinert mot H. influenzae type b, inkludert:

 • Spedbarn yngre enn 6 uker gammel
 • Barn som er syke når deres vaksinasjon skyldes
 • Barn som tidligere har hatt en alvorlig reaksjon på hjernehinnebetennelse vaksinen

Et punkt å huske på: Jo flere barn som blir vaksinert, jo mer beskyttede uvaksinerte barn være. Dette er fordi de uvaksinerte individer vil være mindre sannsynlig å kjøre inn et annet barn som har en H. influenzae-infeksjon.

Høyrisikopasienter som bør få Hib-vaksine

Det er spesifikke grupper av mennesker som burde, uten spørsmål, få Hib-vaksine:
 • Barn og voksne som har sigdcelleanemi
 • Barn og voksne som har et svekket immunforsvar
 • Alle som har hatt fjernet milten
 • HIV-positive individer

H. influenzae type b sikkerhetsspørsmål

Mange helsemyndigheter og organisasjoner, herunder den europeiske Academy of Pediatrics og National Institutes of Health, anbefaler Hib-vaksine for babyer og barn. Men noen foreldre er bekymret for at deres barn vaksinert. Som alle andre medisiner, kan en vaksine forårsake bivirkninger, for eksempel en alvorlig allergisk reaksjon.

"Noen foreldre er også redd det er for mange vaksiner generelt for en baby immunsystem til å håndtere," sier Andrew Hertz, MD, en assisterende klinisk professor i pediatri ved Case Western Reserve Medical School i Cleveland, og medisinsk direktør i Suburban Pediatrics i Shaker Heights, Ohio.

Det er også bekymring for en mulig forbindelse mellom Hib-vaksine og diabetes. Men det er ingen bevis for å støtte noen sammenheng mellom Hib vaksine og diabetes, sier Dr. Hertz.

"Det er en fantastisk vaksine med en fantastisk sikkerhetsprofil," Hertz sier.