Evb

Hjelp for kronisk diaré

Når diaré symptomer vedvarer i mer enn to uker, er det på tide å ringe legen. Du kan ha kronisk diaré, og du må finne årsaken for å få riktig behandling.

Mange mennesker opplever en sporadiske anfall av diaré. Noen ganger diaré er forårsaket av noe du spiste, og noen ganger er det på grunn av en mage virus. Så lenge du drikker rikelig med væske for å unngå dehydrering, vil du bli bra i løpet av få dager uten noen medisinsk behandling. Imidlertid er kronisk diaré eller diaré som vedvarer i mer enn to uker, av større interesse.

Kronisk diaré: diaré årsaker

Ifølge European College of Gastroenterology, diaré som varer i mer enn to uker, spesielt når ledsaget av smertefulle symptomer, regnes som kronisk og krever legehjelp.

"Når en pasient har kronisk diaré, er målet å finne og behandle den underliggende årsaken", sier Henry Parkman, MD, en gastroenterolog og professor i medisin ved Temple University School of Medicine i Philadelphia.

Diaré årsaker kan være alt fra mat systemet ikke tolererer godt til alvorlige medisinske tilstander. Vanlige diaré gjerningsmannen er:

  • Diet. Visse matvarer og drikke kan utløse diaré. Matvarer som hyppigst forårsaker kronisk diaré er de høyt i fiber, slik som hele korn brød og korn. Noen mennesker finner at de har et problem med å spise meieriprodukter, mens andre finner er fet eller krydret mat skylden. Som for drikkevarer, kan koffein og alkohol utløser diaré. "Hvis mat eller drikke du forbruker som forårsaker dine diaré symptomer, så løsningen er enkel: Fjern produktet fra kosten din," sier Parkman.
  • Sykdommer. Sykdommer i mage og tarmer som irritabel tarmsyndrom, ulcerøs kolitt, cøliaki (glutenintoleranse), og forhold som påvirker skjoldbruskkjertelen eller bukspyttkjertelen kan alle føre til kronisk diaré. Dårlig kontrollert diabetes kan føre til kronisk diaré, også, som kan behandling for kreft, noe som kan svekke immunforsvaret. Personer med autoimmune sykdommer som lupus er også mer utsatt for kronisk diaré.
  • Infeksjoner. Noen ganger kronisk diaré største årsaken er en ubehandlet bakteriell infeksjon, et virus eller en parasitt. Når bakterier er mistenkt årsak til kronisk diaré, vil legen trenger å få en avføringsprøve for å gjøre en krakk kultur, som vil finne kilden til infeksjonen og hvilke medisiner får du. Det er viktig å huske å vaske hendene ofte for å hindre slike infeksjoner og unngå å spre dem til andre.
  • Medikamenter. Kronisk diaré kan en sideeffekt av visse medikamenter, inklusive de som er tatt for hjertesykdom og diabetes, så vel som visse antibiotika. Overusing avføringsmidler kan være en annen årsak. Hvis et legemiddel er identifisert som årsaken til kronisk diaré, spør legen din om alternativer. Hvis det ikke er mulig å finne en erstatning som ikke forårsaker kronisk diaré, må du veie risiko og nytte av behandlingen plan, sier Parkman.
  • Kirurgi eller strålebehandling av buk eller mage-tarmkanalen. Noen intestinal operasjoner og prosedyrer kan resultere i diaré. I dette tilfellet betyr behandling ganske enkelt å kontrollere diaré symptomer så mye som mulig.
  • Stress og angst. Noen mennesker reagerer på stress og angst fysisk, og som kan føre til kronisk diaré. Her innbefatter behandling eliminere kilden til belastningen hvis det er mulig. Avspenningsteknikker som yoga, meditasjon, eller massasje ofte lindre stress, og i sin tur kan redusere diaré symptomer.

Kronisk diaré: behandling

Parkman sier: "Kvinner og barn har en tendens til å være mer utsatt for kronisk diaré, men hvem som helst kan bli påvirket." Hvis du har vedvarende diaré, snakk med legen din. Noen ganger årsaken til diaré kan være ganske innlysende, men i andre tilfeller kan det forbli en gåte inntil videre undersøkelse.

Legen din kan ønske å utføre en sigmoidoskopi eller koloskopi, tester som involverer en fleksibel tent rør inn via anus å undersøke slimhinnen i endetarmen og tykktarmen. Du kan bli bedt om å samle inn én eller flere prøver av løs avføring i en prøve cup for lab testing (som nevnt ovenfor). Sendes noen grunnleggende blodprøver vil også bli utført.

Hvis legen godkjenner, kan du prøve over-the-counter medisiner, eller du kan være foreskrevet forskjellige former for medisiner for å prøve. Bulking agenter som psyllium eller methylcellulose er også noen ganger brukt til å behandle kronisk diaré.

Det er best å ha legen din finne og behandle eventuelle underliggende årsaker til diaré. Inntil årsaken er definitivt bestemt, skjønt, kan legen være i stand til å behandle diaré symptomer og lette din ubehag. Så hvis du opplever kronisk diaré, ikke forsinkelse i å avtale en lege besøk.