Evb

Hiv: et stadig skiftende global epidemi

Kvinner og barn bære byrden av HIV pandemi i de fleste land, men i europa, homofile menn er fortsatt det mest sannsynlig å bli smittet med hiv.

Siden det ble først identifisert i 1981, den humant immunsviktvirus (HIV) har vært ansvarlig for 65 millioner infeksjoner og 25 millioner dødsfall på verdensbasis. Mer enn halvparten av de mennesker smittet med viruset er i live i dag (33,2 millioner). I 2007 (det siste året der tall er tilgjengelige) var det anslagsvis 1800000-4100000 nye infeksjoner rundt om i verden og 2,1 millioner HIV-relaterte dødsfall.

Mens antallet mennesker som lever med hiv har stabilisert samlet siden 2000, fortsetter det å klatre i noen land, på grunn av nye infeksjoner, men også på grunn av suksessen med antiretroviral terapi på å holde folk med HIV i live lenger.

HIV kom til verdensomspennende offentlig bevissthet i Los Angeles, men den sanne sentrum av den globale pandemien har alltid vært Afrika sør for Sahara. Med only10 prosent av verdens befolkning, er regionen vertskap for 64 prosent av mennesker verden rundt som lever med hiv. I alle land i det sørlige Afrika unntatt Angola, er utbredelsen av HIV blant voksne over 10 prosent, men i de senere årene har antallet nye infeksjoner har flatet ut eller gått ned i mange afrikanske land.

Ved siden av Afrika, er regionen mest berørt av hiv Karibia. Som med Afrika sør for Sahara, er HIV-smitte i Karibien primært gjennom heteroseksuell kontakt.

Demografiske endringer i HIV
Kvinner utgjør omtrent halvparten av alle mennesker smittet med hiv globalt, en prosentandel som har vært stabil i flere år. Blant HIV-infiserte individer, er den høyeste andelen kvinner med sykdommen finnes i Afrika sør for Sahara - nesten 60 prosent - og lavest i Øst-Europa og Sentral-Asia - like over 30 prosent.

I de fleste områder, er den høye andelen kvinner blant dem som smittes med HIV tenkt å være en refleksjon av sin relativt lavere sosial status. I Afrika sør for Sahara, for eksempel kvinner ofte bli smittet i tenårene, mens menn vanligvis er smittet i tyveårene. Kvinner i disse områdene kan føle seg presset til å gifte seg ung, en praksis som kan utsette dem for seksuelt overførbare sykdommer på et tidlig alder. Talsmenn sier også mangel på innflytelse i det lokale rettsvesenet, eksponering for vold og mangel på tilgang til helsetjenester ressurser øker en kvinnes risiko for infeksjon og dødelighet på grunn av HIV.

Mellom 2001 og 2007 økte antallet barn som lever med AIDS over hele verden 1600000-2000000. Nesten 90 prosent av disse barna bor i Afrika sør for Sahara, og de fleste er antatt å ha blitt smittet av sine mødre under graviditet eller ved amming. Heldigvis i Europa, har de smitter mor til barn blitt redusert til mellom en og to prosent som et resultat av effektive medisinske tiltak under svangerskapet.

Utenfor Afrika sør for Sahara, bestandene er mest berørt av HIV er stoffmisbrukere, homofile og prostituerte. Menn som har sex med menn, injeksjon av narkotika, og de ​​med flere sex-partnere har en tendens til å utvikle seg raskere til AIDS når de er smittet med HIV.

Menn som har sex med menn utgjør den største HIV eksponering gruppen i Europa. Av 56 300 mennesker anslås å ha blitt smittet i 2006, var 30 800 homofile menn. Av disse var anslagsvis 2100 også injeksjon av narkotika. Mens antiretroviral terapi (legemidler som hemmer utviklingen av HIV) har økt forventet levetid på HIV-positive mennesker, det kan også ha generert en falsk følelse av sikkerhet i denne befolkningsgruppen, og feilaktig forestilling om at sikrere sex praksis ikke lenger er nødvendig, mens på disse stoffene.

Faktisk, den økende mangfold av mennesker med HIV i Europa - var om lag 27 prosent av de som blir smittet i 2006 kvinner og anslagsvis 31 prosent av den totale ble smittet gjennom heteroseksuell kontakt - antyder et økende behov for skreddersydd forebygging, behandling og andre oppsøkende arbeid.