Evb

Hindre en vitamin B12-mangel

En vitamin B12-mangel kan føre til anemi og nerveskader. Les om hvorfor og finne ut varselsignaler.

Du trenger vitamin B12 for å produsere blodceller og for nervesystemet (som styrer stort sett alt) til å fungere skikkelig. For at kroppen å bruke vitamin B12, må vitamin bindes til et protein substans som kalles indre faktor, som er produsert i slimhinnen i magen.

En ekte kosttilskudd mangel er sjelden, som de fleste av oss får nok av vitamin B12 i våre dietter. Svært høye nivåer av vitamin B12 finnes i matvarer som lever, muslinger og andre bløtdyr, men biff, fisk, og befestet frokostblandinger er også gode kilder til vitamin kompleks.


Relatert: hvorfor vitamin D er viktig, også


«Kristi legeme trenger bare en liten mengde", forklarer Paul Thomas, Edd, RD, en kostholdsekspert og vitenskapelig konsulent med National Institutes of Health Office of Kosttilskudd. Likevel er de fleste europeere spiser 04:56 mikrogram om dagen [av vitamin B12] - "og vi trenger bare 2:58," sier Elizabeth Pash Penniman, MS, RD, LD, en ernæringsfysiolog med Cleveland Clinic i Ohio "Kroppen kan. lagre flere år igjen av B12 ".

Vitamin B12: hvem som er i faresonen for mangel?

Som vi alder, produserer fôr i magen mindre egenverdi faktor, som i stor grad kan redusere kroppens opptak av vitamin B12. Dessuten kan de som følger en streng vegansk kosthold uten animalske produkter være i faresonen for å utvikle en vitamin mangel.

Andre i fare inkluderer personer med visse medisinske tilstander som ikke tillater tilstrekkelig vitamin B12 absorpsjon, for eksempel:

 • Pernisiøs anemi
 • Crohns sykdom
 • Fisk bendelorm infeksjon

Vitamin B12: gjenkjenne tegn på vitaminmangel

Den primære symptom på en vitamin B12-mangel er en sår, rød tunge. Det finnes imidlertid en rekke andre symptomer, inkludert:

 • Fatigue
 • Tap av matlyst
 • Redusert følelse av vibrasjoner
 • Nummenhet eller prikking i hender og føtter
 • Sår munn og tunge
 • Svakhet
 • Anemi
 • Dårlig hukommelse, forvirring og depresjon i avanserte tilfeller

«Hvis du har tegn eller symptomer, vil jeg anbefale å få en blodprøve,» sier Penniman. En blodprøve kan vanligvis finne den spesifikke årsaken til symptomene dine, kan mange av dem bli sett i andre forhold, blant annet folatmangel.

Vitamin B12: hindre vitaminmangel

Forebygging er viktig for folk i alle aldre, som en mangel kan føre til anemi, og i noen tilfeller irreversible skader på nervesystemet. Den vanligste behandlingen er B12 tilskudd gis enten oralt eller ved injeksjon, og det er generelt effektive.


Relatert: kan du ha vitamin-mangel anemi?


Fordi vi produserer mindre egenverdi faktor som vi blir eldre, tar en muntlig supplement anbefales for personer over 60 år.

Veganere og vegetarianere bør også vurdere å ta B12 supplement, enten muntlig eller ved injeksjon. "B12 kommer fra animalske kilder, så hvis du er en komplett veganer du bør ta en B12 vitamin supplement fordi du kan bli blodfattig," Penniman sier, "og så kan ditt barn hvis du er en ammende mor".

Hvis du er bekymret for at du kan være i fare for en vitamin B12 mangel, snakk med legen din om hvordan du kan inkludere flere B12-rike matvarer i kostholdet ditt, og om et supplement er riktig for deg.