Evb

Hepatitt e: det grunnleggende

Hepatitt E smitter mennesker når de inntar vann som er forurenset med avføring. Det er mer gjennomgripende i land med dårlige sanitære forhold, og det kan være dødelig for gravide kvinner.

Akkurat som alle andre typer viral hepatitt, forårsaker hepatitt E leveren hevelse og betennelse. Det har en tendens til å ligne mer på hepatitt A enn de andre former av hepatitt fordi det ikke er en kronisk sykdom - den til slutt forlater systemet. Mens det er ingen vaksine for å forebygge hepatitt E overføring som det er for Hepatitt A, det finnes måter å minimere risikoen.

Hepatitt E statistikk

Først identifisert i 1980 som en egen enhet, påvirker hepatitt E uforholdsmessig visse områder av kloden: Sørøst og Sentral-Asia, Nord-og Vest-Afrika og Mexico.

Hepatitt E er mest vanlig i de i alderen 15 til 40; små barn kan få det også, men vanligvis ikke får symptomer.

Overføring av hepatitt E

Hepatitt E infeksjon oppstår etter inntak av mat eller vann som er forurenset med avføring infisert med viruset. Denne kontakten er vanligvis indirekte. For eksempel kan en person uvitende drikke forurenset vann fra springen når du reiser til et område med dårlige sanitærforhold.

Naturkatastrofer kan også bidra til spredning av hepatitt E. Monsoons og flomvannet kan føre kloakk til å renne over og bland med drikkevann, fører til forurensning.

Folk kan også være i fare for å pådra hepatitt E fra dyr - kyr, griser, gnagere, sau og andre kan havnen infeksjonen.

Som for om hepatitt E kan spres gjennom seksuell kontakt, gjenstår det punktet uklart: The World Health Organization sier det kan ikke, mens det amerikanske National Institutes of Health sier at det kan. Videre forskning er nødvendig for å avklare dette spørsmålet.

Forebygging av hepatitt E

En hepatitt E-vaksine er nå under utvikling. I mellomtiden kan du beskytte deg selv og bidra til å hindre spredningen av hepatitt E ved å følge noen sunn fornuft retningslinjer:

  • Vask alltid hendene før du spiser og etter bruk av badet.
  • Hvis du reiser, må du huske at vannet kunne være forurenset. Unngå å tappe vann og is i tillegg til rå frukt og grønnsaker som kan ha blitt vasket i forurenset vann.
  • Husk at kokt skalldyr har også vært knyttet til hepatitt E utbrudd. Når du reiser til områder der hepatitt E forekommer hyppig, unngå rå og kokt mat.

Hepatitt E varighet og symptomer

Hepatitt E virus ruger vanligvis i 40 dager. Noen mennesker kan bekjempe den av i løpet av bare to uker, mens for andre kan det ta opptil to måneder å fjerne infeksjonen. Hepatitt E ikke blir kronisk som hepatitt B, C og D, så når kroppen bekjemper infeksjoner, er den borte.

Hepatitt E symptomene kan variere fra nesten umulig å oppdage til ganske alvorlig. Merkbare hepatitt symptomer inkluderer:

  • Gulsott eller gulfarging av hud og det hvite i øynene
  • Mørk urin og lys-farget avføring
  • Ømhet og smerter i leveren
  • Smerter i magen
  • Kvalme
  • Feber

Behandling for hepatitt E

Hepatitt E er et virus, slik som influensa, så antibiotika har ingen effekt. Imidlertid er hepatitt E selvbegrensende, dvs. at viruset dør av seg selv etter en periode, og noen spesifikke symptomer som forårsaker ubehag kan behandles.

Prognose for hepatitt E

Hepatitt E er mer sannsynlig å utvikle seg til fulminant, eller plutselig alvorlig, hepatitt, enn andre former for viral hepatitt, men likevel dødeligheten er lav, mindre enn 4 prosent.

Gravide kvinner har høyest risiko for å utvikle fulminant hepatitt og komplikasjoner kan være alvorlige; spontanabort er vanlig, og dødeligheten for kvinner i tredje trimester av svangerskapet er så høy som 20 prosent.

Å være forsiktig med hva du spiser og drikker, spesielt når du reiser, og praktisere god hygiene uansett hvor du er vil gå en lang vei hjelpe deg å unngå hepatitt E.